De 3 vragen die ik mezelf stel om een goede keuze te maken (in mijn werk)

De juiste werkkeuze maken. Hoe doe je dat nou?

Een van de meest gestelde vragen die ik hoor van mijn klanten (of toekomstige klanten). In dit artikel wil ik je meenemen in de 3 vragen die ik mezelf stel om een goede keuze te maken. Ik denk dat de eerste twee vragen je bekend voorkomen. De laatste vraag wellicht minder, maar die is juist (als je het mij vraagt) het aller belangrijkste! 

 

Vraag 1: Wat kost het mij als ik deze keuze maak?
Een logische vraag. Het gaat hierbij om financiële kosten, om mentale kosten of letterlijk tijd dat het je kan kosten. Wat dien je er wellicht voor in te leveren als je deze keuze zou maken? Dit is waarschijnlijk een vraag die jij jezelf bewust of onbewust ook wel stelt. We zijn namelijk sowieso als mensen geneigd om te kijken naar de negatieve kant. Om te kijken wat we verliezen. Dingen verliezen of inleveren levert ons namelijk angst op. We zijn bang om het slechter te krijgen. Of om bijvoorbeeld financieel afhankelijk te worden van iemand anders. Of om tijd in te moeten leveren, wat je eigenlijk aan iets anders wil besteden. 

Vraag 2: Wat levert het mij op als ik deze keuze maak? 
Deze vraag heb jij jezelf wellicht ook wel afgevraagd. Het wisselen van baan doe je namelijk niet zomaar. Je wil wel dat je er een leukere baan voor terugkrijgt. Je wil wel dat deze job je meer energie, voldoening, uitdaging en plezier oplevert. Je wil ervoor zorgen dat als je de keuze maakt, dat het je ook dingen oplevert. Om die reden is het goed om jezelf af te vragen wat het je oplevert als je de stap zou zetten. Wat haal je eruit? Wat brengt het jou? Hoe maakt het je leven fijner? 

Vraag 3: Wat kost het mij als ik deze keuze NIET maak?
De laatste vraag, maar tevens als je het mij vraagt de belangrijkste vraag. Voorheen bleef ik bijvoorbeeld echt hangen als leerkracht in mijn baan. Ik was het wel zat, maar ik durfde de stap nog niet te zetten om iets anders te beginnen. Ik zag vooral de dingen wat het mij zou kosten. Ik zou geld moeten inleveren bijvoorbeeld en dat durfde en wilde ik niet. Toch bleek achteraf dat ik de stap toch veel eerder beter wel had kunnen zetten. Hoezo? Omdat het vastzitten in mijn werk mij ook dingen kostte. Weliswaar had ik nog een stabiel inkomen, maar het had een enorme impact op mijn gemoedstoestand. Ik was allang happy Elo niet meer. Ik ging met tegenzin naar mijn werk, zag in het weekend alweer op tegen de werkweek en had het gevoel alsof ik nergens écht meer van kon genieten. Ik voelde mij een emotieloze robot die gewoon maar deed wat er van mij verwacht werd in plaats van dat ik mijn leven leefde hoe dat ik dat wilde en bij mij paste.

Het kostte mij zoveel frustratie, tijd, energie. Ik voelde mij machteloos en had geregeld depressieve gedachtes. En voor mij weegt dat niet op tegen de financiële stabiliteit. Uiteindelijk gaat het leven als je het mij vraagt om genieten, doen waar je blij van wordt en wat kunnen toevoegen aan de maatschappij. En doordat ik dit door kreeg, besefte ik mij ook dat die laatste vraag cruciaal is! Wat is het effect op je leven als je het NIET doet? Wat voor gevolgen brengt dit met zich mee? Wat voor consequenties heeft dit? 

Vanuit die 3 vragen kan je een doordachte keuze maken. Wat kost het mij, wat levert het mij op én wat kost het mij als ik deze keuze NIET maak? Weeg de 3 vragen tegen elkaar af om tot de voor jou juiste keuze te komen. 

Én ben je trouwens benieuwd naar hoe jij de juiste werkkeuze kan maken? Ik heb hier namelijk nog zo veel meer over te vertellen! Dan deel ik graag de 10 vragen die jij jezelf kan stellen voor het maken van de juiste werkkeuze. Dit doe ik niet via een doorbreektip of artikel, maar via een online masterclass. In een uurtje vertel ik je alles over hoe jij ook de juiste werkkeuze kan maken die bij jou past. Zodat jij ook jouw leven weer gaat leven zoals jij dat wil. Met voldoening, uitdaging, energie én werkplezier! Hier lees je meer over deze masterclass.

En om de juiste keuze te maken of je deze masterclass wel of niet moet volgen, deel ik dit met je. Ik heb de 3 vragen van dit artikel even uitgedacht voor je. Komt ‘ie: 1 Het kost je een uurtje tijd. 2. Levert je inzicht en duidelijkheid in wat voor jou de juiste keuze is waardoor jij zoveel meer plezier en geluk zal ervaren in je (werk)leven. 3. Als je deze keuze niet maakt is de kans groot dat jij in die burn-out, bore-out, depressie of quarterlife-crisis belandt.

Conclusie: Laat het alsjeblieft niet zover komen en investeer een uurtje tijd in jezelf om vervolgens weer vanuit jouw volle potentie te kunnen gaan leven!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise