De 5 meest gemaakte fouten als je de juiste werkkeuze wil maken

De juiste werkkeuze maken. Het is zo ontzettend belangrijk voor ons millennials. We willen goed kiezen, omdat we bang zijn om weer de foute keuze te maken. We zijn bang om weer te belanden in waar we nu zijn, namelijk ongelukkig in ons werk en opgesloten. Opgesloten omdat we goed willen kiezen, maar we geen idee hebben van welke keuze. Opgesloten omdat we wel salaris willen blijven verdienen. Opgesloten omdat we maar niet de juiste baan tegenkomen.

En het is heel logisch dat we de juiste keuze willen maken. Niets is zo verschrikkelijk als je opgesloten voelen in je werk en daar elke keer weer opnieuw met tegenzin naartoe te moeten gaan. Toch zie ik keer op keer millennials dezelfde fouten maken als zij de juiste werkkeuze willen maken. Ik deel ze hier met je, zodat jij deze fouten NIET maakt en ervan leert om het op een goede manier aan te pakken!

1. Te hoge verwachtingen
We hebben te maken met te hoge verwachtingen, in de eerste plaats van onszelf. We verwachten van onszelf dat we alle ballen in de lucht kunnen houden en aan alle ‘’maatschappelijke onuitgesproken eisen’’ kunnen voldoen. We willen wel een leuk huisje of appartement hebben, gezellige vriendinnen bij wie je jezelf kan zijn, een lover die je helemaal geweldig vindt, een goedbetaalde baan én ook nog eens eentje waar je al je passies en kwaliteiten in kwijt kan.

Daarnaast willen we ook nog eens voldoen aan de verwachtingen van anderen. De verwachtingen van je ouders en je familie bijvoorbeeld. Zij hebben het beste met je voor, maar ook die verwachtingen zorgen voor druk. En door hun verwachtingen en die van jezelf voel jij de druk om te presteren. Het zorgt ervoor dat je bang bent om hierin te falen en jezelf en anderen teleur te stellen. Zo voel jij de druk om het allemaal maar goed te doen. En de dingen die daarbij vaak het belangrijkste wegen zijn de zichtbare, concrete dingen. Dus het salaris dat je verdient, het lichaam dat je hebt, de studie die je hebt gedaan en het huis waar je in woont. Als we alles perfect geregeld hebben, dan pas komt de shock dat je hier wellicht niet gelukkig mee bent. Dat al die dingen die je verwachtte je niet zo happy maken als dat je hoopte. En dan beland je in een diep zwart gat, want wat dan?…

2. Teveel luisteren naar anderen
We zijn automatisch erg geneigd om het met anderen over ons probleem te hebben. Zeker vriendinnen en je lover zullen regelmatig van je te horen krijgen hoe kut je je werk vindt. Je vertelt hen alles over dat je zo graag wil wisselen van baan, maar geen idee hebt wat dan wel bij je past. Je hoopt stiekem dat zij het antwoord weten. Want zij weten toch ook hoe jij bent? Weten zij dan niet wat er echt goed bij jou past? En zo heb je geregeld gesprekken waarbij anderen jou advies proberen te geven, maar waarbij toch blijkt dat de tips die ze geven niet helemaal goed bij je passen. Het voelt toch niet helemaal kloppend.

Ook op verjaardagen vraag je zelfs aan wildvreemden ‘’wat denk jij dat bij mij past?’’ en je hoopt hierbij dat zij met die ene job komen die echt bij je aansluit. WAKE UP! Dit werkt niet. Het enige wat je doet is de verantwoordelijkheid verschuiven van jezelf naar de ander. Je hoopt dat de ander een antwoord heeft op de vragen die jou bezig houden, maar dit werkt niet. De ander voelt niet wat jij voelt. De ander denkt niet wat jij denkt. De ander is niet hoe jij bent en zal dus nooit weten wat bij jou past. De enige die dit weet ben jij. Het is tijd dat je hiervoor de verantwoordelijkheid gaat dragen en de focus legt op jezelf. Alleen dan kom je achter dit antwoord!

3. Je houdt je bezig met de verkeerde hapsnap dingen
En tsja. dan gaat dat je niets opleveren. Ik noem dat ook wel hapsnap dingen. De dingen die je even doet, waardoor het lijkt dat je er moeite en effort in steekt. Helaas zijn dit ook de dingen die ervoor zorgen dat je rondjes blijft rennen op de rotonde en zo dus geen stap vooruit zet. Wat zijn die hapsnap dingen? Bijvoorbeeld ronddwalen op vacaturesites om de juiste functie te vinden. Dit werkt niet! Je bent op zoek wat bij je past, dan kan je niet al meteen naar banen gaan kijken. Jezelf ontdekken is allereerst belangrijk, voordat je de juiste baan kan vinden.

Of alsmaar webinars bekijken en boeken en artikelen lezen over persoonlijke ontwikkeling en werkgeluk. Dit betekent niet dat dit je ook perse verder gaat helpen. Het heeft voornamelijk ook te maken met echt gaan DOEN. En ben je benieuwd wat dan wel werkt? Neem even hier een kijkje bij het coachtraject naar jouw droombaan.

4. Je wilt er niet op ‘’achteruit’’ gaan
Je wilt actie nemen, helemaal top. Alleen dan worden we vaak eerst nog tegengehouden. We durven die actie niet te ondernemen. Omdat je bang bent om erop achteruit te gaan. Achteruit te gaan in verband met geld bijvoorbeeld. Je hebt nu een goedbetaalde baan en wilt liever geen salaris inleveren of je werk helemaal stoppen. Die financiële zekerheid zorgt er toch wel voor dat je je veilig voelt en je bent bang voor de gevolgen als je die financiële zekerheid niet meer hebt. Wellicht moet je wel je huisje of je auto opgeven. Kan je minder vaak met je vriendinnen afspreken en leuke dingen doen óf zal je minder geld kunnen uitgeven aan kleding en lekker eten. Dat wil je zeker niet. En op die manier maken veel millennials niet de keuze om ervoor te gaan, omdat ze bang zijn om erop achteruit te gaan.

Ook willen we bijvoorbeeld niet verder gaan reizen, wel goede voorwaarden treffen in ons werk en zeker zijn dat we een baan zullen vinden die ons happy maakt. Omdat we dit niet van te voren weten (simpelweg omdat we geen glazen bol hebben) durven veel millennials niet die stap te nemen. Bang om dingen op te geven, die ze eigenlijk niet willen missen.

Allereerst: super begrijpelijk. Maar wees je wel bewust. Als je niet in actie komt en er niet voor gaat, dat je dan hetzelfde leven behoudt wat je nu hebt. Het leven waarin je niet blij bent met je werk. En daarnaast weet je ook helemaal niet of het wellicht juist wel beter gaat. Wellicht heb je in je nieuwe werk meer salaris, flexibelere uren en betere voorwaarden. Dat is altijd ook nog een optie, alleen is dat moeilijk om ons voor te stellen. Puur omdat de angst het overneemt.

5. Je steekt er niet écht tijd en energie in
Je wilt er wel voor gaan. Je wilt wel een andere baan en je wilt actie ondernemen. Je laat je niet perse tegenhouden door angsten, maar het schiet ook nog niet echt op. Wat gebeurt er? Grote kans dat je het niet echt serieus neemt. Je blijft hangen in de dingen die je al deed, zoals de hapsnap dingen en kletsen met anderen erover. Je vindt de verandering die je aangaat spannend en steekt er dus niet genoeg tijd en energie in. Zo houd je eigenlijk jezelf voor de gek. Want je doet toch wat?

Ja, dat klopt. Alleen niet voldoende én niet goed genoeg waardoor het er niet uitkomt. Het heeft vaak ook te maken met dat je niet de effectieve dingen doet. De dingen die werken. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn coach cliënten die het coachtraject starten. Die VLIEGEN letterlijk. Het is ongelofelijk wat voor sprongen zij maken én zo ontzettend snel hun passie en droombaan ontdekken én hier werk van maken. Zo vertelde Kim bijvoorbeeld ook ‘’Nooit gedacht dat ik dit in zo’n korte tijd en zonder frustratie zou bereiken!’’  En dat kan jij ook. Als je maar het juiste doet en er oprecht tijd en energie in steekt om het te laten werken. Dit sluit aan de volgende bonus fout.

*Extra* 6. De grootste fout die ik tegenkom!
Ja oprecht. Het zijn niet 5 fouten die ik zie, maar zelfs 6. En deze laatste is zelfs de grootste fout die ik tegenkom. En dat is zelf blijven aanmodderen en doorgaan. Vaak durven we geen hulp in te schakelen van een ander. Schamen we ons voor ons verhaal of willen we geen geld in onze eigen ontwikkeling en onszelf investeren. Zo ontzettend zonde! Want dan blijf je jarenlang vastzitten in het werk wat je eigenlijk zat bent.

En ja. Ook ik was hier schuldig aan. Op het moment dat ik mezelf serieus nam, investeerde in een coach én actie ondernam kwam er pas verandering in. Toen ik committed was en het echt wilde laten slagen, pas toen stopte ik met mijn werk. En ik weet zeker. Als jij het niet serieus genoeg neemt, dan ga jij over 2 jaar nog vast zitten in je werk.

Wil jij het WEL serieus nemen? Dan ben je bereid om ook te investeren in jezelf. In tijd, energie, aandacht, doorzettingsvermogen én geld. Wil je echt die verandering aangaan? Dan laat je jezelf een spiegel voorhouden, dan laat je iemand jou helpen om jezelf te herontdekken en zo jouw leven een enorme transformatie te laten doorgaan. Graag help ik jou met mijn coachtraject.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise