De belangrijkste 3 stappen om werk te ontdekken dat wél bij je past

Je bent op zoek naar die droombaan en naar je passie. Je wil graag werk hebben waar je wél voldoening, uitdaging en plezier in zal ervaren. Ook vind je het belangrijk om wel betekenisvol en nuttig werk te doen, waar je anderen écht bij kan helpen. Het is belangrijk dat de dagen je weer energie geven en dat je weer motivatie hebt om je ergens voor in te zetten.

Dat snap ik helemaal. Jaren lang heb ik vast gezeten in mijn werk, maar ik durfde de stap niet te zetten om iets anders te beginnen. Onder andere omdat ik niet wist wat ik dan wél zou kunnen doen en wat wel bij mij zou passen. Ik wilde daar uiteraard wel de juiste keuze in maken, zonder spijt te krijgen achteraf.

 

Ik deel met je de volgende 3 vragen die jij jezelf zou moeten afvragen, voordat jij jezelf de vraag stelt: ‘’wat past dan wel bij mij?’’. Deze vragen geven richting en gaan een stap dieper, zodat je deze keuze doordacht en zelfverzekerd kan maken. Deze 3 vragen worden ook behandeld in de mini training.

Wees je wel bewust dat bij deze 3 vragen we van groot naar klein gaan. Daar bedoel ik mee dat het op het begin nog ‘’vaag’’ voelt, maar dat dit steeds verder getrechterd wordt en het antwoord als je de vragen goed, doordacht en op een dieper level beantwoordt het juiste antwoord vanzelf naar voren komt. Zo weet jij hierna welke baan wel echt bij jou past.

1. Waarin wil jij bijdragen? En waarom?
Ik kan me voorstellen dat deze vraag heel vaag een groot klinkt. En om eerlijk te zijn is het dat ook wel een beetje. Wij als millennials willen namelijk graag waardevol zijn voor anderen. We willen iets kunnen betekenen voor anderen én echte impact hebben op het leven van anderen.

Hetgeen waar we zelf voelen dat wij het meest betekenis hebben is het thema van jouw leven. Waar ben je bijvoorbeeld zelf tegenaan gelopen? Welk probleem heb je overwonnen en waar wil jij anderen dus bij helpen? Wat gun jij anderen? Waar geloof je in? Waar sta jij voor? Vaak kan je het antwoord ook vinden als je inzoomt op je kernwaarden. Vind je dit nog lastig om te beantwoorden voor jezelf? Deze opdracht staat goed uitgewerkt in de mini training.

2. Hoe ziet dat er uit?
Als je door hebt wat jij wil bijdragen in de wereld en aan het leven van anderen is het belangrijk om randvoorwaarden te gaan scheppen. Dus hóe zie je jouw droombaan exact voor je? Hoe ziet dit er concreet uit? Het maakt jouw droombaan als een stuk specifieker en je zoomt in op wat jij nodig hebt en waar jij waarde aan hecht in een baan.

Bij deze vraag kan je aan verschillende dingen denken hoe het eruit kan zien. Het heeft te maken met waar je wil werken (dus wat voor locatie). Ook is het belangrijk dat je duidelijk hebt voor wie én met wie je graag wil werken. Hoe wordt er bijvoorbeeld samengewerkt en gecommuniceerd met anderen? Ook bij deze vraag bekijk je hoeveel uur je graag zou willen werken én hoe dit verdeeld is in de week. Zodat je werk je niet teveel energie kost en vooral energie oplevert. 

3. Wat is uiteindelijk hetgeen dat je het liefst doet?
De laatste vraag en meteen de vraag die de vorige antwoorden naar een volgend level trekt. Zoom voordat je dit doet eens in op de antwoorden die je van de vorige twee vragen hebt meegekregen. In welke richting trekken die antwoorden je? Wat kan je eruit opmaken? Als je dit helder voor jezelf hebt, gaan we dit nog specifieker maken bij deze laatste vraag. Het gaat over wat uit eindelijk wil gaan doen. 

Het gaat over de werkzaamheden die bij je passen. Welke dingen vind je leuk om te doen? Welke dingen krijg je energie van? En wanneer merk je in een flow zit? En met flow bedoel ik dat je de tijd vergeet en dat er opeens uren voorbij zijn. Wat voor activiteiten ben je aan het doen, wanneer je deze flow ervaart? Denk hierbij buiten de kaders van werk. Ook is het belangrijk dat die werkzaamheden wel gekoppeld zijn aan de onderwerpen die jou interesseren. Wat fascineert jou? Waar lees, praat of leer je graag over bijvoorbeeld.

 

Als jij ook dit weet, heb je al je antwoorden geformuleerd en zal je zien dat hetgeen wat jij het allerliefste doet naar boven komt drijven!

Vind je dit nog lastig? Zou je graag hier dieper op in gaan én meer handvatten hiervoor krijgen? Start dan de mini training, waar je concreet leert wat voor werk echt bij je past.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise