Doelen stellen – zo vergroot jij je werkgeluk in 2023

Wil jij je werkgeluk vergroten in 2023? Ik deel je mijn tips voor doelen stellen en plannen maken, zodat je dit jaar écht meer plezier gaat halen uit je werk.

Rond Nieuwjaar blikken we vaak massaal terug en reflecteren we op het afgelopen jaar. Gevolgd door de plannen en doelen die we stellen voor het komende jaar. En precies daarmee gaat dit artikel je helpen.

Allereerst help ik je met nieuwe doelen stellen als het gaat om werkgeluk. En als tweede hoe je dat plan concreet kan uitstippelen, zodat je deze doelen ook gaat behalen. Want dat is waar het vaak precies mis loopt. Het nieuwe jaar breekt aan en je stort je de eerste twee, drie weken super enthousiast op je doelen en plannen, tot je drive afneemt en je steeds minder bereidwillig bent om je in te zetten. Zo’n zes weken later ben je stiekem alweer vergeten bent welke doelen je ook alweer gesteld had.

Herkenbaar? Dit noemen we ook wel de intention behaviour gap. Je hebt een doel gesteld, maar je vertoont niet meer het gedrag dat je voor het bereiken van dat doel moet laten zien. Er zit dus een verschil tussen wat je wilt en jouw handelen. Hoe je daarmee omgaat en hoe je het nu anders kan doen, leer je hier!

Het is belangrijk om een manier te vinden om nieuwe doelen te stellen voor het komende jaar. Er bestaat hiervoor niet één manier. De goede manier is een manier, die bij jou past en waar jij je fijn bij voelt. Je leest hier enkel mijn manier, die zich voor mij al jaren achter elkaar bewezen heeft. Ik deel vijf belangrijke stappen met je voor doelen stellen en plannen maken om je werkgeluk te vergroten.

Stap 1: Maak een visionboard
Een manier die voor mij fijn werkt is om te beginnen met een visionboard maken. Daar komen afbeeldingen en teksten op waarop je je wil focussen het komende jaar. Zelf maak ik al sinds 2017 elk jaar een visionboard en elk jaar heb ik mijn ‘doelen’ welke op het visionboard tevoorschijn kwamen behaald.

Hoe begin je met een visionboard? Zelf vind ik het fijn om letterlijk dit te doen met tijdschriften, een schaar en lijm. Uit het hoofd en in die handen dus. Niet teveel nadenken, maar uitknippen wat goed voelt en vervolgens dit op een manier opplakken dat alles te zien is waar je aandacht aan wil besteden.

Vervolgens ga ik het visionboard goed bekijken. Wat voor onderwerpen staan erop? Welke aspecten zie ik vaker terugkomen? Wat is de algemene sfeer van het visionboard? Wat is samenvattend de boodschap van het visionboard?

Dit visionboard hang ik vervolgens op in huis, waar ik dit dagelijks kan zien. Bijvoorbeeld in de keuken of boven mijn bureau. Zo besteed ik dagelijks kort een momentje om er eventjes naar te kijken. Niets meer dan dat.

Dit kan je natuurlijk ook doen door middel van een mindmap, waarbij je alles in je opschrijft wat in je opkomt waar je het komende jaar je mee bezig wil houden.

tap 2: Het concreet maken
Vervolgens als ik het visionboard (of de mindmap) goed heb bekeken, ga ik de doelen die hierop staan concreter maken. Meestal doe ik dit via de SMART methode.

SMART staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Je kent ze misschien al wel, maar hieronder bespreek ik ze stapsgewijs, inclusief hoe je het in dit proces toe kunt passen.

Specifiek
Op mijn visionboard van dit jaar staat bijvoorbeeld dat ik dames wil begeleiden in hun droombaanzoektocht. Ik wil meer impact maken. Daarnaast wil ik meer gaan reizen en mij vrijer voelen in mijn bedrijf. Mentaal vrijer, financieel vrijer en fysiek vrijer. Het komend jaar wil ik meer tot mijzelf keren en meer rust nemen. Op het eerste vlak lijkt dit misschien tegenstrijdig. Wat het van mij vraagt is dus effectiever en kwalitatiever te werk gaan.

Meetbaar
Dit kan ik gaan meten aan de hand van het aantal dames die ik 2022 geholpen heb. Dit waren 120+ één op één coachklanten die ik geholpen heb naar hun droombaan. Elke traject hiervoor betreft 5 coachsessies en vaak een kennismaking vooraf.

Zelf denk ik dat een realistisch doel voor het één op één coachtraject 60 dames is. Zo kom ik ook aan mijn rust toe. Ik ga dus de helft minder dames op deze manier begeleiden.

Acceptabel
Dit betekent of het acceptabel is voor mijn normen en waarden, maar ook van die van de maatschappij waar wij in leven. Het één op één traject en de mini training heb ik zelf al jaren ervaring mee en de dames die ik hiermee geholpen heb, zijn er super tevreden over. De hulp wordt erg gewaardeerd, waardoor ik denk dat dit heel erg acceptabel is. Het gaat er hierbij dus om: voelt dit oké voor jezelf en voor degenen die hiermee te maken hebben? In mijn geval is dat ja.

Realistisch
Het meetbare doel dat ik gesteld heb is dat ik in 2023 ongeveer 60 dames wil begeleiden middels het één op één coachtraject. Op het eerste oog lijken dit enorme aantallen. Maar door mijn jarenlange ervaring weet ik exact wat ik ervoor kan doen om zoveel dames te kunnen begeleiden.

Ik heb inmiddels een enorm netwerk opgebouwd via InstagramLinkedIn en mijn website, waardoor ik weet dat er een grote behoefte is aan het ontdekken van een passie en/of droombaan. Ik heb er niet voor niets ook een boek over geschreven: Ik ben er zo klaar mee!

Deze dames komen bij mij na het lezen van blogs, het bekijken van een gratis webinar, het beluisteren van mijn podcast, etc. Dit maakt het aantal erg realistisch.

Tijdsgebonden
Hiervoor geef ik mijzelf een heel jaar. De deuren van het coachtraject zijn doorlopend open  (mits er plekken zijn).

Dit is een voorbeeld van hoe je SMART kan uitwerken. Pas dit toe op jouw doel en maak het dus zo specifiek, meetbaar en tijdsgebonden. Hoe specifieker, hoe beter! Want als je het specifieker maakt, wordt het realistischer voor jezelf. Op dat moment ga je geloven in wat je kan. En wat je gelooft bepaalt het resultaat. In jezelf geloven is cruciaal in het bereiken van je doelen.

Stap 3: Knip het op in kleine stukjes
Vervolgens als je jouw doel in kaart hebt gebracht, heel specifiek, is het belangrijk om dit doel in kleine stukjes op te knippen. Waar het vaak namelijk verkeerd gaat is dat we een groot doel voor ogen stellen én dat we niet weten HOE we er moeten komen. Waardoor je maar wat dingen doet, zonder resultaat en vervolgens er geen tijd en energie in stopt. Zonde. Want dan ga je het doel sowieso niet behalen.

Om opnieuw terug te komen op mijn voorbeeld. In 2023 ga ik 60 dames dames met mijn één op één coachtraject helpen.

In elk kwartaal wil ik dus 15 dames met het coachtraject helpen. Dan lijkt het opeens veel realistischer. Helemaal als dat teruggebracht wordt naar per maand. Dat zijn ‘’maar’’ 5 coachtrajecten die gestart worden per maand.

Maak tijdens deze stap dus het doel kleiner. Maak er kleine, overzichtelijke stukjes van. Zodat het doel je niet overvalt, maar dat het realistisch wordt. Tijdens het gehele jaar kan je bijhouden of je deze doelen behaalt. Zo heb ik bijvoorbeeld een tracker gemaakt en naast mijn visionboard gehangen of ik die maand inderdaad 5 dames heb begeleidt naar hun droombaan. Zo blijf ik consistent mijn doel in de gaten houden. Over consistentie lees je straks nog meer.

Stap 4: Een stap voor stap plan maken
Als je jouw doel in kleine stukjes hebt geknipt, ga je kijken wat ervoor nodig is om dat kleine stukje te kunnen behalen.

Bijvoorbeeld: ik wil elke maand 5 dames begeleiden met het één op één coachtraject, waarin zij ontdekt wat haar droombaan is. Wat ik daarvoor dien te doen is vooral zichtbaar te zijn. Door middel van mijn blogs, podcast, Instagram, LinkedIn en hiervoor geef ik ook geregeld gratis webinars. Via die manier maken dames kennis met mij, mijn werkwijze en leren ze hoe ik hen hierbij kan helpen. Het is dus mijn taak gedurende die maand (en eigenlijk alle maanden) om goed zichtbaar te zijn en veel GRATIS waardevolle informatie te geven.

Tijdens deze stap kan je het zo klein maken zoals jij zelf wil. Zo heb ik bijvoorbeeld de afspraak met mijzelf dat ik:

 • Elke woensdag een nieuwe podcast online zet
 • Elke vrijdag een nieuw blogartikel online zet
 • Maandelijks gastblogs schrijf voor verschillende websites
 • Maandelijks 2 gratis webinars geef
 • Twee keer per week een Instagram post schrijf
 • Wekelijks een LinkedIn post schrijf
 • Elke zondag een mail stuur naar mijn nieuwsbriefvolgers met interessante info

Door het zo klein op te knippen én dit vervolgens in mijn agenda te zetten wordt het voor mijzelf zo makkelijk mogelijk gemaakt. Hierdoor weet ik exact wat ik moet doen, wanneer ik dit wil doen en blijf ik consequent in dit doen.

Deze stap gaat er dus over dat je weet wat je op maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse basis weet wat je wil doen om ervoor te zorgen dat jij je doelen behaald.

Stap 5: Consistentie
Op het moment dat jij dit dusdanig klein hebt gemaakt, het in je agenda hebt gezet én het bijhoudt (bijvoorbeeld dankzij een tracker) kan je makkelijker consistent zijn met de dingen die jou te doen staan om je doel te bereiken. Zoals je al las: die intention behaviour gap duikt er gemakkelijk in. Niet op het moment dat jij het concreet voor jezelf hebt wat je wil doen en hoe je dit gaat aanpakken. En al helemaal niet als je je eigen voortgang in de gaten blijft houden. Zonder consistentie geen resultaat. Een doel bereik je namelijk niet van de ene op de andere dag. Daar dien je je voor in te zetten. Met tijd, energie en misschien zelfs geld. Maar in the end, als je volgend jaar terugblikt op het jaar en je dit doel (ruimschoots) behaald hebt… Wedden dat het ’t dan allemaal waard is geweest?

Ik wens je een heel mooi nieuw jaar toe. Mogen al je doelen uitkomen in het volgende jaar. Als je deze stappen volgt en consistent blijft, weet ik zeker dat jij die doelen gaat behalen. Heel veel plezier en succes!

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise