Een nieuwe start in je carrière? Zo pak je het aan!

Je hebt een baan die niet bij je past. Het is niet je ding en je wil graag veranderingen in je leven. Je wil een nieuwe start maken. Je wil een nieuwe carrière opbouwen. Je bent er klaar voor! Maar waar begin je dan? Hoe pak je dit aan? Hierbij mijn belangrijkste tips.

1. Luister niet naar je Amygdala  
Als je andere artikelen van mij gelezen hebt, dan weet je dat er een super belangrijk onderdeel is dat je niet kan vergeten in jouw droombaanzoektocht. Jouw Amygdala (je emotionele regelcentrum) in jouw hersenen. Je Amygdala houdt niet van verandering.

Verandering is voor je Amygdala eng en niet veilig. Je Amygdala doet er dus alles aan om jou lekker op je plek te houden, ondanks dat je hier niet gelukkig van wordt. Hij gaat jou allemaal smoesjes geven om toch maar niet een nieuwe start te maken.

Gedachtes als:
– Ben ik zo’n switch wel waard?
– Ben ik wel goed genoeg voor een andere functie?
– Kan ik de huur dan nog wel betalen?
– Wat zullen anderen erover denken?
– Ik heb geen tijd, geld of energie voor deze switch
– Straks moet ik weer studeren en dat kan toch niet?

2. In plaats daarvan: denk aan wat een switch jou oplevert
Al deze gedachtes zijn dus NIET de waarheid, maar is puur angst dat je Amygdala creëert om je veilig op je plek te houden. Het is raadzaam om deze angsten dus niet serieus te nemen, maar vooral te focussen op wat zo’n nieuwe functie je oplevert.

Denk aan:
– Meer voldoening en uitdaging halen uit je werk
– Je nuttig en betekenisvol voelen omdat je anderen echt hebt kunnen helpen
– Met zin naar je werk gaan
– Nog vol energie zitten na een werkdag
– Mentale rust hebben

3. Weet super concreet wat je wil doen

Pas op het moment als jij super specifiek weet wat je wil doen, kan jij een carrière switch maken. Je wil tenslotte niet een overhaaste beslissing maken en wel een juiste keuze maken. Zo’n juiste keuze maak je enkel door heel helder te weten waar je naar op zoek bent. Je moet dus weten wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je terug wil zien in je baan. Als jij niet weet wat je wil, is het rennen als een kip zonder kop en sta je over 10 jaar nog op dezelfde plek.

Wat voor werk wil je doen? Hoezo dat werk? Wat levert dat werk je op? Hoe zie je het voor je? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Waar wil je anderen bij helpen? Wat heeft jou voldoening? Wanneer ga jij met zin naar je werk?

Dit soort dingen moet je mega concreet helder hebben voor jezelf, zodat je ook heel specifiek weet wat voor baan bij je aansluit.

Heb je dit niet helder voor jezelf? Check vooral even het coachtraject naar jouw droombaan. Hierbij leer je in 5 coachsessies super concreet wat voor baan volledig bij jou past en waarom dit zo is. Hier lees je meer informatie over het coachtraject.

4. Luister naar anderen
Als jij een nieuwe baan wil, is het belangrijk om kennis op te doen. Stel vragen aan anderen die werken in een sector waar jij mogelijk ook wil werken. Luister naar wat zij te zeggen hebben over de sector, de soort banen en vacatures of hoe zij het aangepakt hebben. Trek de stoute schoenen aan en leer van andermans ervaringen. Toon oprechte interesse in wat anderen (in jouw netwerk) te melden hebben.

Daarin hoef je niet exact hetzelfde te doen als wat anderen jou aanraden. Je wil wel je eigen weg blijven volgen. Tips van anderen geven je kracht, inspiratie en kennis over wat je zou kunnen doen. Jij bepaalt uiteindelijk wat je toepast in je leven en wat niet.

 

  1. Stel een doel
    Je wil een nieuwe start maken. Het is dan belangrijk dat je die start ook maakt, niet dat je deze start nog jarenlang gaat uitstellen. Doordat je bijvoorbeeld niet weet hoe je het aan moet pakken of omdat je het stiekem toch erg spannend vindt.

    Nummer 1 waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben is: ‘Had ik maar mijn leven op mijn eigen manier geleid, niet het leven dat anderen van me verwachtten of wilden’ en nummer 5 is: ‘Had ik mezelf maar meer toegestaan om gelukkig te zijn’.

    Zonde als jij straks ook spijt hebt, omdat je de stap nooit genomen hebt. Dit ga jij voorkomen door een doel te stellen. Per wanneer wil jij gewisseld zijn van werk? Per wanneer wil jij weten wat jouw droombaan is?

    Bij het coachtraject naar jouw droombaan heeft de snelste in 3 weken haar droombaan gevonden. Jouw drombaan ligt om de hoek als je je ervoor inzet! Stel je doel niet te lang uit. Blijf niet hangen in die baan die niet bij je past. Ga ervoor!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise