Hoe maak ik de stap naar mijn droombaan? – 5 opties om te switchen

Je weet wat je droombaan is en wil een stap gaan maken. Gefeliciteerd! Maar dan komt de volgende vraag… Hoe ga je dat aanpakken? Welke opties zijn er? Waar begin ik?

In dit artikel lees je de 5 soorten opties om te wisselen van werk. Je leest ook hoe je dit concreet kan aanpakken, zodat je kan bepalen welke optie het best voelt en past bij jou. De opties die je hebt zijn sterk afhankelijk van de vorm waarin je uiteindelijk wilt werken. Bij de opstart van een eigen bedrijf kun je bijvoorbeeld je baan in loondienst afbouwen, terwijl bij een baan in loondienst je eerder een radicale switch maakt.

De 5 opties om de switchen naar jouw droombaan:

1. De radicale switch
De radicale switch is het handigst en meest logisch op het moment dat jij van een baan in loondienst naar een andere baan in loondienst gaat. Je werkt nu bijvoorbeeld fulltime in de kinderopvang, maar je wilt fulltime als onderwijsassistent gaan werken. De radicale switch is dan een logische stap om te overwegen. Bij de radicale switch geef je jouw ontslag vroegtijdig door, waarna je volledig stopt en volledig aan de slag gaat in de andere functie. Let wel op je opzegtermijn! Dit is meestal één of twee maanden en staat in je contract.

2. Er iets bij doen
Misschien heb je een gave functie gezien, maar is deze functie voor vierentwintig uur beschikbaar in plaats van de dertig uur per week die je graag wilt werken. Is dat een reden om de baan niet aan te nemen? Zo zou ik het niet zien. Neem de functie aan die je graag wilt en zoek er iets bij voor de overige uren waaruit je ook energie en voldoening haalt.

Er iets bij zoeken is ook een manier die ik zelf heb toegepast in mijn droombaanswitch. Ik startte mijn bedrijf op en kon daar op het begin nog niet van leven. Ondertussen bouwde ik wel mijn werkuren als leerkracht af en ik had meer inkomsten nodig om te kunnen investeren in mijn eigen bedrijf . Ik startte op dat moment als groepslesinstructeur in de sportschool. Het was werk dat ik erbij deed, waar ik energie uit haalde en waardoor ik genoeg geld binnen kreeg.

Nu had ik ook in het onderwijs kunnen blijven, maar dat was de veilige optie en de plek waar ik niet meer wilde zijn omdat die zoveel energie uit me wegtrok. Doordat ik startte met lesgeven in de sportschool had ik al een stap gezet om het onderwijs uit te gaan, deed ik iets wat ik leuk vond en betaalde ik mijn rekeningen.

3. Tijdelijk overbruggen
Een optie die je ook kunt gebruiken is de optie om ander werk aan te nemen, waarmee je jouw rekeningen kunt betalen, maar wat niet per se jouw droombaan is. Het is niet jouw eindstation, maar kan je dus wel voordelen opleveren.

Zo heeft Suze (26) deze manier gekozen. Ze werkte als apothekersassistente, maar dit maakte haar niet gelukkig. Het werk was te eentonig voor haar en ze interesseerde zich niet meer voor de medische wereld.  ‘’Mijn droombaan is het hebben van een eigen bedrijf waarbij ik jongvolwassenen met AD(H)D kan inspireren om hiermee om te gaan op een manier die past bij hen. Zo wil ik uitjes gaan organiseren, zodat ook volwassenen kunnen spelen én tegelijkertijd praktische hulp kunnen krijgen bij hun ADI(H)D. Ik weet dat dit een grote stap is, dus wil ik eerst een tussenstap nemen.

Voor het hebben van een eigen bedrijf wil ik eerst meer ervaring hebben in marketing. Dit is naar mijn mening nodig bij het hebben van een eigen bedrijf. Voor marketing hoef ik geen nieuwe studie te starten, maar kan ik een baan nemen om ervaring hierin op te doen. Zo kan ik tegelijkertijd mijn rekeningen betalen. Het is echt een tussenstation, wat voor mij fijn werkt. Zo heb ik de stap al genomen om te stoppen met mijn werk en werk ik echt al naar mijn droom toe. Dit voelt echt zoveel fijner en vrijer!’’

Niet iedereen ziet zo’n tijdelijke overbruggingsbaan als een goede stap. Ik geloof dat dit wel een goede stap is, omdat je én al de stap hebt genomen om weg te gaan uit je huidige functie, én al dingen leert in je toekomstige functie. Zo’n tijdelijke baan kan je al zoveel positiever, opgewekter, mentaal rustiger en leergieriger maken. En daarmee dus ook je leven al een welkome upgrade geven.

4. Langzaam afbouwen
Een andere optie is om je werk langzaam af te bouwen. Dit heb ik zelf ook gedaan. Eerst werkte ik fulltime als leerkracht en vervolgens ging ik naar vier dagen, zodat ik opleidingen kon volgen en aan zelfontwikkeling kon doen. Die vier dagen bouwde ik vervolgens af naar drie, om mijn eigen bedrijf op te kunnen zetten. Drie dagen voor de klas werden twee dagen, omdat ik steeds meer tijd voor mijn eigen bedrijf nodig had. De twee dagen werden uiteindelijk nul dagen, omdat mijn bedrijf toen goed liep en ik de sprong durfde te wagen.

Dit afbouwen is een proces van anderhalf jaar geweest. Op die manier behoud je de zekerheid van inkomsten, waardoor je iets anders kunt opbouwen zonder al te veel onzekerheid te ervaren. Dit is een manier die goed kan werken wanneer je een eigen onderneming wilt opbouwen. Als jij op zoek bent naar een baan in loondienst sluit deze optie minder aan. Een dag minder werken om aan persoonlijke ontwikkeling te werken, banen zoeken etc. is wél altijd een aanrader!

5. Combinatie 
En uiteraard zijn er nog allerlei denkbare combinaties. Niets is zo zwart-wit als het lijkt en dat geldt ook voor de switch naar jouw droombaan. Je kunt tijdelijk overbruggen met werk en nog ander werk erbij doen. Je kunt langzaam afbouwen en uiteindelijk toch voor een radicale switch kiezen, omdat er een mooie functie op je pad komt. Wat wel fijn is, is dat je voor jezelf een optie en plan hebt hoe jij jouw switch wilt gaan aanpakken op basis van de situatie zoals die nu is.

Hoe wil jij de switch naar jouw droombaan aanpakken?

En heb je nog geen idee wat je droombaan eigenlijk is?
Lees dan vooral even verder bij het coachtraject.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise