Hoe ontdek ik mijn passie en droombaan?

Dit is denk ik toch wel de belangrijkste vraag die mij gesteld wordt en waar ik jou met alle liefde bij help. Het is een transformatie die je wil doormaken in je werk en in je leven. Het is niet een gemakkelijk antwoord, maar ik ga je hierbij zo goed mogelijk helpen met dit artikel.

Het allerliefste wil je:
– Plezier en voldoening halen uit je werk
– Zin hebben in de werkdag en vol energie thuiskomen
– Je nuttig en betekenisvol voelen met het werk dat je doet
– Duidelijkheid en rust hebben, omdat je weet wat jouw droombaan is
– Een zelfverzekerde keuze maken naar werk dat bij je past

Toch? Ik kan me voorstellen dat je nu in precies een tegenovergestelde situatie zit.  Dit was voor mij wel het geval. Hier lees je meer over mijn carrière switch.

Zo ziet die situatie eruit:
– Je telt de uren tot je weer naar huis mag.
– Je gaat met tegenzin naar je werk en komt gesloopt thuis
– Je voelt je niet nuttig en vraagt je geregeld af waarom je dit werk eigenlijk doet
– Je bent continue aan het twijfelen wat voor werk dan wel bij je past
– Je bent bang om de foute keuze te maken en alsnog niet je droombaan te ontdekken

Herkenbaar? Dan is dit hét artikel dat je wil lezen.

In dit artikel leer je…
Ik neem je mee in hoe je die transformatie nou kan doormaken van ongelukkig zijn in je werk naar weten wat bij je past én daar veel plezier uit halen. Ik neem je mee in het proces, de stappen en wat daarvoor nodig is om die transformatie door te maken. Ik neem je mee in het grotere plaatje en hoop je hiermee excited te maken, zodat jij ook de stap gaat nemen!

STOP!
Wat ik zie dat er fout gaat als we antwoorden zoeken op de vraag ‘wat is mijn droombaan?’, ‘wat is mijn passie?’ of ‘wat voor werk past er bij mij?’ dat onszelf die vraag direct afvragen. Dit is logisch, maar hierdoor krijg je of honderdduizend ideeën of helemaal geen idee. Bij beide loop je volledig vast. Het is dus niet slim om dit jezelf direct af te vragen als je oprecht op zoek bent naar een antwoord. Het vinden van jouw passie en droombaan heeft veel meer tussenstappen en belangrijke mentale processen nodig om daar een passend antwoord op te vinden.

Heb vertrouwen
Het is allereerst van groot belang dat je vertrouwen hebt dat het je zal lukken om die droombaan te vinden en dat je diep van binnen voelt dat die droombaan voor jou bestaat. Wat je gelooft bepaalt het resultaat. Het is dus belangrijk als je verandering in je werk wilt. Wéét dat die droombaan bestaat en dat je die zal vinden. Weet wat je waard bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Met vertrouwen kan je dan een stap zetten naar ander werk, zonder bang te zijn of je het wel kan.

Durf je stabiliteit en zekerheid (langzaam) los te laten
Op het moment dat jij vasthoudt aan de zekerheid en stabiliteit die je nu hebt, bijvoorbeeld het geld dat je nu verdient, zal er ook niets veranderen. En zit je de komende 5 jaar, 10 jaar of zelfs je hele leven nog in dit werk vast. Tuurlijk geld verdienen met je werk is belangrijk, maar als je je hierop blind staart gaat dit je in de weg zitten in jouw droombaanzoektocht en blijf je enkel vastzitten.

De vraag is: is dat wat je wil? Zo nee, dan is het belangrijk om zekerheid en stabiliteit te leren loslaten. Pas als je echt openminded kan kijken naar wat jouw droombaan is, zal je dit écht ontdekken. En ja, dat is spannend, maar absoluut nodig.

Maak er energie voor vrij
Als je verandering wil in je werk, moet je energie stoppen in die droombaanzoektocht. Je kan niet verwachten met geen energie erin stoppen en Netflix kijken dat die droombaan vanzelf voorbij komt. Ik begrijp als geen ander dat je daar niet altijd energie voor hebt en hoopt dat het beter wordt. Maar dit is je kop in het zand steken, waarna vervolgens je leven enkel bestaat uit naar je werk gaan – thuiskomen – slapen en weer naar werk gaan. Je laadt niet meer op, je balans is weg en je zal minder genieten van je leven. Steek er tijd en moeite in om die droombaan te vinden. Pas dan kan er iets veranderen.

Besteed je tijd nuttig
Dan nog iets… Besteedt de tijd en energie die je erin steekt nuttig. Ga alsjeblieft niet vacaturesites afspeuren, beroepskeuzetests doen of steeds gesprekken voeren met anderen over wat voor werk bij jou past. Dit is tijd- en energierovend en gaat je niet dat concrete antwoord opleveren wat je wil. Je bent op dat moment op zoek naar ideeën en mogelijkheden. Dat is ook logisch, maar hierbij zoek je het antwoord buiten jezelf. Vinden wat jouw droombaan is, ligt in jezelf. Het allerbelangrijkste is dus dat jij gaat inzoomen op jezelf en dat je duidelijkheid bij jezelf gaat zoeken en vinden. Zo besteed je jouw tijd nuttig én zul je zien dat je veel sneller helderheid krijgt in wat jouw interne vuurtje laat branden.

De juiste vragen
Dat doe je dus door antwoorden te vinden op de juiste vragen. Deze antwoorden kan je vervolgens aan elkaar gaan verbinden, waardoor je een rode lijn ontdekt binnen jezelf, je leven en dus wat voor baan er bij je past. Het gaat erom dat je erachter komt wie je bent, wat je belangrijk vindt en vanuit daar dat je een passende baan eraan koppelt.

Vragen die jou daarbij kunnen helpen zijn:
Wat wil jij toevoegen aan de wereld?
Waar wil je anderen bij helpen?
Waar haal jij energie uit?
Wat geeft jou voldoening?
Wanneer ga je met plezier naar je werk?

Pak het stap voor stap aan
Ook dit zijn uiteraard nog grote vragen. Het is daarom dus belangrijk om dit proces stap voor stap (in kleine stappen) aan te pakken. Je doet dat niet random, maar je wil steeds meer gaan kaderen. Zo werk ik bijvoorbeeld altijd via een trechtermodel, waardoor de inzichten die je hebt eerst vaag en breed zijn, maar steeds concreter worden. Zo kan het richting krijgen en blijft het proces overzichtelijk en behapbaar.

Coachtraject
Dit is ook precies hoe ik help bij het coachtraject.

Het doel van het traject is dat jij weet wat jouw droombaan is en dat je deze stap zelfverzekerd gaat zetten. Zo word je weer gelukkig in je werk, haal je energie uit je werk en heb je rust in je hoofd. Het geeft jou het werk dat jou uitdaging, voldoening en plezier oplevert.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise