Hoe ontdek ik mijn passie?
Hoe vind ik mijn passie? Een simpele vraag, met een ingewikkelder antwoord. Zeker voor jou, want je vindt zoveel dingen leuk. Dit maakt het lastig voor. Wat is nou dat ene waar je écht passie voor hebt? In dit artikel lees je hoe je erachter komt wat passie is, maar belangrijker nog: wat jouw passie is.
Je passie vinden
Wat je in ieder geval weet is dat hetgeen wat je nu doet absoluut niet je passie is. Je gaat naar je werk voor het geld, omdat de rekeningen betaald worden. Je vindt je collega’s ook best prima, maar je voelt al langer dat dit het niet meer voor je is. Met tegenzin zet je op zondagavond de wekker en maandagochtend heb je een pesthumeur, omdat de nieuwe werkweek weer begonnen is. Je wilt graag je passie ontdekken. Je wilt met plezier naar je werk gaan én echt iets betekenisvols doen in je werk. Je wilt dat je werk energie oplevert in plaats van dat het je bakken energie kost.
Zo kan je niet alleen meer genieten IN je werk, maar ook erbuiten. En dus zit continue de vraag in je hoofd: wat is mijn passie? En heb ik eigenlijk wel een passie? Dat weet je eigenlijk niet. Je voelt de druk om het antwoord hierop te hebben. Je wil namelijk wel alles uit het leven halen en dat doe je nu niet. Als je eenmaal je passie hebt gevonden, wil je je daar voor de volle 100% voor inzetten. Je weet dat het je zoveel rust zou opleveren, dat je keuzes kan maken die bij jou passen en belangrijker nog: dat je gewoon kan gaan doen wat je echt leuk vindt. Maar ja… Dan moet je wel weten wat die passie is. Stiekem schaam je je dat het niet helder voor je is. Het liefst zou je nu al die zingeving, energie en uitdaging uit je werk halen…
Knoop op de eerste plek dit goed in je oren. Iedereen heeft een passie. Jij ook. Alleen doordat we zo hard op zoek zijn naar wat die passie is, zien we niet wat er is. Het antwoord wat die passie voor jou is, is er namelijk al. Dit zit in JOU als persoon. Je moet dus enkel weten waar je de focus op moet leggen om dit te kunnen achterhalen.
Passie versus passie
Gepassioneerd zijn doe je met je hart. Je wil je ervoor inzetten en iets bijdragen. Het zorgt ervoor dat je met plezier je taken uitvoert en je enthousiast kan vertellen. Je bent trots op hetgeen dat je doet.
Maar er is ook een andere kant van gepassioneerd zijn. Passie in het Latijns is Passion, wat staat voor lijdensweg. Het hebben van een passie is namelijk niet altijd gemakkelijk. Het gaat er ook over dat je volledig ergens voor durft te gaan en dat je opofferingen doet. Het is hetgeen waar je helemaal achter staat en wat je zo vurig in je voelt, waardoor je de beslissingen neemt die daarvoor nodig zijn. Dat betekent dus ook af en toe letterlijk lijden. Want dit soort opofferingen doen en uit die comfortzone stappen is niet gemakkelijk. Dit is ervoor nodig om die energie en drive uit je werk te kunnen halen. Dat is échte passie en niet zomaar iets dat je prima leuk vindt.
De uitdaging in de zoektocht naar je passie
De uitdaging zit ‘m in de zoektocht naar je passie en zingeving, want er zijn zoveel opties, mogelijkheden en keuzes. Dit zorgt voor stress, zodat we veel in ons hoofd gaan zitten en steeds verder van die passie komen te staan.
De meeste redenen die ik terug hoor waardoor het maar niet lukt om die passie te vinden (en inmiddels heb ik HEEL veel mensen hierover gesproken in de afgelopen jaren), zijn:
1. Financiële zekerheid, geld, je wilt het leven dat je nu hebt niet opgeven.
2. De mening van anderen om jou heen en de sociale druk die het meegeeft. Je wilt hen niet teleurstellen
3. Onzekerheid over jezelf. Kan jij het wel? Bestaat passie wel voor jou? Zitten anderen wel op jou te wachten?
En al deze aspecten zijn logisch en (ik denk) herkenbaar voor je, maar als je écht die passie wilt ontdekken en achterna wilt gaan is het belangrijk om daar niet naar te luisteren. Dat betekent vol erdoorheen gaan. En ja, rekeningen moeten betaald worden, maar houdt vooral in zicht wat het je oplevert op het moment dat je bijvoorbeeld iets (tijdelijk) inlevert. Het is belangrijk om met een open blik deze zoektocht in te gaan. Doe je dat niet, zal je niet je passie ontdekken en tot je pensioen in een baan werken die jouw energie leegzuigt.
Het antwoord zit in jou
Zoals je eerder al las zit het antwoord van wat jouw passie is in jou. Je hoeft dus niet buiten jezelf te kijken. Het belangrijkste is dat je weet wie jij bent, waar je voor staat en wat je belangrijk vindt. Je moet alle puzzelstukjes gaan verzamelen. Sommige ken je, andere zijn zoek en andere liggen niet op de goede plek. Jij moet écht gaan inzoomen op jezelf, zodat je de puzzel compleet kan maken. Het gaat erom dat je gaat herkennen wie jij als persoon bent.
En nee, dat je doe je niet door een beroepskeuzetest te doen, vacaturesites af te speuren en in gesprek te gaan met de mensen om je heen. Dit geeft je namelijk een brokje informatie, maar dit maakt het niet concreet genoeg. Waardoor je alsnog niet weet wat jouw passie is.
Inzoomen op jezelf
Je passie is iets dat een rode lijn is in je leven. Iets dat je vanaf kinds af aan al interessant vond en wat nu (op wat voor manier dan ook) nog steeds je interesse heeft. Het is iets natuurlijks aan jou. Dat kunnen heel veel dingen zijn, waar absoluut een combinatie in mogelijk is. Je hoeft namelijk helemaal niet te kiezen. Maar om deze rode lijn te kunnen zien is het wel belangrijk om een laagje dieper te kijken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door telkens de waarom-vraag te stellen. ‘’Waarom is dat zo?’’ of door de vraag: ‘’Wat maakt dat ik dit vind?’’ te stellen. Dit ga je bij verschillende aspecten toepassen, waardoor je verbanden/patronen gaat ontdekken. Zo’n verband is een puzzelstukje. Als je die verbanden hebt ontdekt, kan je dus die puzzel in elkaar gaan zetten waardoor alles voor jou samenkomt.
Concrete vragen
Een manier die goed werkt is te bekijken welke ideeën van jouw droombaan of passie je op dit moment hebt van wat het zou kunnen zijn. Ook kan je bijvoorbeeld kijken naar hoe je was als kind en waar naartoe je toen getrokken werd. Welke series kijk je op tv? Wat voor boeken lees je graag? Wat voor gesprekken voer je? Waar zou je graag bij willen helpen? Welke mensen voel jij je prettig bij? Waar houd je van? Welke dingen doe je graag? Waar haal je energie uit?
Daar ga je die waarom-vragen op loslaten, waardoor je de puzzelstukjes kan verzamelen en patronen gaat herkennen. Dit is uiteraard niet een gemakkelijke opgave. Zeker niet voor jezelf, omdat je vaak je toch laat leiden door die angsten of omdat je te maken hebt met blinde vlekken. Dingen die je van jezelf niet ziet, waardoor je patronen niet herkent of de puzzel niet in elkaar kan zetten. En dat is zonde, want je wilt het juist concreet maken!
Hulp in de zoektocht naar je passie
Merk je dat het je inmiddels duizelt? Dat je het lastig vindt om die patronen te herkennen? En dat je dus vastloopt in die zoektocht. Ik help je hier graag bij. Ik ben jouw spiegel in jouw zoektocht. Stel je de juiste vragen en we gaan samen de diepte in. Zodat je jouw puzzelstukjes gaat herkennen en zodat het concreet voor je wordt. Zo kan je die stap nemen naar jouw passie.
Ik help je door middel van mijn coachtraject.
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise