Hoe weet je nou of je gelukkig bent?

Ben jij gelukkig? Hoe weet je nou of je gelukkig bent? Hoe kan je het vage idee van geluk concreet maken voor jezelf? In dit artikel neem ik je mee in hoe je erachter kan komen of je gelukkig bent als je niet weet wat geluk voor jou betekent. Ik neem je mee in de aspecten om geluk voor jou te definiëren. Onderaan het artikel staan ook nog snel toepasbare tips voor een gelukkiger leven.

Wanneer ben je gelukkig?
Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Het lijkt alsof geluk voor iedereen anders is. In meer of mindere mate is dat ook zo, maar toch zit er een gelijkenis bij ons allemaal in. Er zijn bepaalde voorwaarden wanneer we ons wel- en niet gelukkig voelen.

Martin Seligman (de grondlegger van positieve psychologie en onderzoeker van geluk) kwam er na veel onderzoek achter dat er 3 onderliggende aspecten zijn van geluk. Elk aspect kan dus zorgen voor geluk in het leven. Volgens Martin Seligman is het belangrijk dat deze drie aspecten allen vervuld zijn. Deze aspecten zijn:

1) Plezier en bevrediging
Bijvoorbeeld veel leuke en gezellige momenten met andere mensen hebben. Hiervan geniet je, heb je positieve emoties en kan je je bewust zijn van het moment. Het gaat erom dat je hierbij stilstaat en er bewust dankbaar voor bent en van geniet.

Dit aspect van geluk is korte termijn. Het went snel en hierdoor is geluk meer dan het creëren van zoveel mogelijk leuke momenten en positieve emoties. Dit brengt geen duurzaam geluk, dus er zijn dus meerdere aspecten. Plezier is ook een aspect van werkgeluk. Benieuwd naar de andere 4 aspecten van werkgeluk? Lees dan hier verder

2) Kwaliteiten en deugden
Volgens Seligman is het essentieel om je talenten en kwaliteiten te kennen en dagelijks in te zetten. Niet alleen in je werk, maar ook in je privéleven. Zo kan je een staat van flow bereiken waarin je betrokken en geboeid bent en je het beste uit jezelf kan halen. In dit artikel lees je 10 tips hoe je jouw kwaliteiten en talenten kan ontdekken.

Jouw kwaliteiten dragen bij aan de volgende deugden:

  1. Wijsheid en kennis
  2. Moed
  3. Liefde en menselijkheid
  4. Gerechtigheid
  5. Matigheid
  6. Spiritualiteit

Dit zijn de 6 ultieme deugden en we zijn gelukkig als we deze bereiken.
Het kennen en inzetten van je kwaliteiten maakt dat je deze zes deugden makkelijker, sneller en plezieriger bereikt.

3) Betekenis en een hoger doel
Dit gaat over duurzaam gelukkig leven, waarbij het gaat over het inzetten van je kwaliteiten en deugden voor anderen. Op het moment dat jij écht bijdraagt een het geluk van een ander, pas dan ga je betekenis ervaren. Wanneer je dit inzet als een hoger doel waarbij je bijdraagt aan een betere wereld en toekomst, pas dan kan je echt gelukkig zijn. Dit is tevens een belangrijk aspect van werkgeluk. 

Je bent gelukkig als je…
Samengevat zegt Martin Seligman dat je het meest gelukkig bent als je:
1) Zoveel mogelijk plezierige momenten creëert in je leven en je deze mindful leert te ervaren en van te genieten.  
2) Leert je kwaliteiten te kennen én in te zetten om de zes deugden van het leven te behalen.
3) Dit alles inzet om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken. Als je daarvan je hogere doel maakt voel je je van betekenis.

Hoe kom ik erachter of ik gelukkig ben?
Dankzij het onderzoek van Martin Seligman kan je jouw eigen geluk ook definiëren aan de hand van de 3 aspecten welke hij onderzocht heeft. Daarvoor kan je jezelf de volgende vragen stellen en beantwoorden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 het hoogste cijfer is en 1 het laagste. Het uiteindelijke cijfer dat eruit rolt is jouw gelukscijfer.

1. In hoeverre ervaar ik plezierige momenten in mijn leven?
2. In hoeverre ervaar en geniet ik (mindful) van deze momenten?
3. In hoeverre ken ik mijn eigen kwaliteiten?
4. In hoeverre pas ik mijn eigen kwaliteiten toe (voor de 6 deugden)?
5. In hoeverre zet ik mij in (is het mijn hogere doel) om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken?
6. In hoeverre ben ik van betekenis voor anderen?

Tel nu al je cijfers bij elkaar op en deel deze door 6. Dit is jouw gemiddelde gelukscijfer op basis van een score van 1 tot 10. Waarbij ook hierbij 10 het hoogste cijfer is en 1 het laagste cijfer.

Bekijk de 3 aspecten apart in je geluksgevoel
Als je kijkt naar de 3 aspecten van geluk (en de vragen die daaraan gekoppeld zijn bij de korte test) kan je voor jezelf concluderen waar het aan ligt dat je in meer of mindere mate gelukkig bent. Waar heb je minder goede cijfers voor jezelf ingevuld?

1) Als het gaat om zoveel mogelijk plezierige momenten creëren in je leven en je deze mindful ervaren en ervan genieten
2) Als het gaat om je kwaliteiten kennen én inzetten om de zes deugden van het leven te behalen.
3) Als het gaat om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken. Je hogere doel en je van betekenis voelen hierin.

Snelle tips voor meer geluk
Het aspect waar je minder goede scores bij had is het aspect in je leven waar je focus aan mag geven. Dus hierbij voor elk van deze aspecten een aantal snel toepasbare tips:

1. Snelle tips voor meer plezierige momenten in je leven en daar van genieten
1) Wees assertief. Zorg dat je wekelijks een leuk moment ingepland hebt in je agenda met familie of vrienden. Nodig mensen uit voor een gezellig etentje, een wandeling of een leuk uitje.
2) Genieten van het moment betekent met je aandacht daar zijn. Leg je telefoon weg, sluit je computer af en zorg dat de televisie uit staat. Zo ben je echt in het moment.
3) Met je aandacht daar zijn betekent niet enkel in je hoofd zitten met gedachtes over de toekomst en het verleden, maar in het hier en nu zijn. Het betekent voelen. Sta jezelf toe om te voelen en niet enkel te denken.

2. Snelle tips voor jouw eigen kwaliteiten ontdekken en toepassen
1) Lees het volgende artikel en ga allereerst je eigen kwaliteiten en talenten ontdekken.
2) Pas jouw kwaliteiten toe in verschillende gebieden van je leven. Bijvoorbeeld is een van je kwaliteiten organiseren? Organiseer een borrel thuis voor je familie of organiseer het teamuitje op je werk.
3) Kijk waar er mogelijkheden zijn om jouw kwaliteiten meer in je leven toe te passen. Houd het hierbij klein.

3. Snelle tips om betekenisvoller te zijn en bij te dragen aan een gelukkiger leven voor anderen.
1) Kom erachter wanneer jij je betekenisvol voelt voor anderen. Dit heeft vaak te maken met het thema van jouw leven. Dingen die jij zelf meegemaakt hebt.
2) Als je niet weet wat jij kan bijdragen, vraag hierbij om hulp. Het is een diepere laag die je van jezelf wil ontdekken. Enkel de juiste vragen zorgen ervoor dat de diepere laag tevoorschijn komt.
3) Wil je hulp, meld je aan op de wachtlijst van de mini training. Hier kan je meer informatie lezen over de mini training 

Mini training
De mini training is een training waarbij er wordt ingezoomd op het thema van je leven, maar ook waarin je ontdekt wat voor werk echt bij je past. Het gaat over wanneer je je betekenisvol voelt en wanneer jij voelt dat je van een toegevoegde waarde bent. Het gaat over wanneer je plezier ervaart en energie krijgt van de dingen die je doet. Het gaat over je kwaliteiten en waar je goed in bent. Kort samengevat leer je met de mini training wat jouw ideale werkleven is en waar jij gelukkig van wordt.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise