Hoe weet je of je de juiste (werk)keuze maakt?

Kiezen vanuit je hoofd
De meeste keuzes willen we (automatisch) maken met ons hoofd. Op het moment dat we een keuze mentaal maken, voelt het als een doordachte en goed overwegen keuze. Hoe groter de keuze is, hoe meer we in ons hoofd terecht komen én hoe langer we erover doen om te kunnen kiezen.

Welke pindakaas in de supermarkt kan je nog wel snel kiezen, maar welke vakantiebestemming je naartoe zal gaan of welke partner of baan bij je past vergt meer inspanning. Inspanning die we vanuit ons hoofd gaan geven. Precies hetgeen wat we vaak niet moeten doen.

Door beslissingen vanuit je hoofd te nemen, maak je namelijk veilige beslissingen. In je hoofd zitten de twijfels, waardoor je over mogelijke consequenties gaat nadenken en waardoor je kan gaan piekeren en zo die keuze alsmaar uitstelt. Dit komt door onze Amygdala. Die er tevens voor zorgt dat we alleen aan de negatieve gevolgen kunnen denken, waardoor een stap nemen nog spannender wordt. Het zorgt ervoor dat je de stap niet meer durft te nemen en je jezelf vast zet.

Op het moment dat jij van jezelf weet dat jij keuzes maakt vanuit je hoofd en dat dat je verlamt, weet je bij deze dat dit nooit de juiste keuze zal zijn. Het is namelijk een veilige keuze, maar niet een passende keuze.

Gelukkig is daar een oplossing voor!

Kiezen vanuit je hart
De beste beslissingen worden namelijk niet genomen vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Het is belangrijk bij beslissingen dat je jouw intuïtie en gevoel laat spreken. Dat betekent dus ook snelle beslissingen nemen, in plaats van daar uren, dagen of jaren over tobben.

Als jij een keuze maakt vanuit je gevoel, is het belangrijk om in contact te komen met je gevoel. Iets dat misschien lastig is als je gewend bent om in je hoofd te zitten. Een vraag die jou daarbij kan helpen is: maakt deze keuze mij blij? Het gaat om jouw eerste gevoel, niet om de mogelijke consequenties en angsten die je vanuit je hoofd ervaart. Als je deze keuze maakt, word je dan enthousiast? Maakt deze keuze jou gelukkig?

Daarin zijn er 2 soorten gevoelens die kunnen opspelen:
1. Je voelt je vrolijk, blij, enthousiast en gelukkig. Het voelt licht. Het voelt alsof dit zo had moeten zijn. Je voelt je rustig.
2. Je voelt je bezorgt of onrustig. Je gevoel is zwaar en beknellend.

Of het een juiste keuze is weet je dus niet, maar voel je. Jouw gevoel en intuïtie vertellen jou het antwoord. Het is de taak aan jou om te luisteren naar jouw intuïtie. Soms wil je niet dat dit de waarheid is, zie je blokkades op de weg of weet je nog niet hoe je ervoor zorgt dat je deze keuze kan maken. Vertrouw op jouw gevoel dat dit jou het juiste antwoord geeft. Als je luistert naar je gevoel, kom het allemaal goed. Die blokkades lossen zich vanzelf op en je komt erachter hoe je het kan aanpakken.

Lastig om te kiezen vanuit gevoel? Probeer dit
Misschien vind je het nog lastig om dit meteen bij een grote keuze aan te pakken, zoals het wisselen van werk naar iets dat wel bij je past. Begin dan met kleine keuzes om deze sneller en op gevoel te nemen. Zoals een pot pindakaas in de supermarkt of zoals de locatie van een weekendje weg. In plaats van dat je alle opties gaat vergelijken, maar je een keuze op basis van wat jouw gevoel je ingeeft. Zo leer je de signalen van je lichaam kennen en kan je erop gaan vertrouwen. Je voelt letterlijk wanneer je de juiste keuze maakt. Zo wordt het maken van keuzes die bij jou passen, groot of klein, steeds gemakkelijker.

Oeps! Je hebt de verkeerde keuze gemaakt. Doe dan dit!
Maak je geen zorgen. Schiet niet in je hoofd. Het resultaat van de keuze mag je zien als feedback. Het is niet goed, niet slecht. Je bent erachter gekomen dat dit niet de juiste keuze voor jou is. Je hebt ervan geleerd en nu kan je een andere keuze maken die beter bij je past. Je hebt de beste keuze gemaakt die je kon maken met de informatie die je had. Het is geen falen, maar een leermoment. Blijf vervolgens dus niet hangen in de angst om weer opnieuw verkeerd te kiezen. En angst zit enkel in je hoofd.

Neem je geleerde lessen mee en kom zo snel mogelijk in actie om een keuze te maken die wel bij je past. Immers maak je nu een andere keuze gebaseerd op ervaring, waardoor je niet vanaf het begin begint en betere keuzes zal maken.

Meer leren over een keuze maken die bij je past?
Maak die keuze. Hak die knoop door en volg je gevoel.

Wil je meer leren over hoe je de juiste keuze maakt in je werk? Vraag dan de één op één. doorbreeksessie aan. Hier lees je er meer over en kan je je aanmelden: 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise