Ik heb al zoveel geprobeerd. Wat werkt er wel om mijn droombaan te vinden?

Je bent al weken, maanden of zelfs al jaren bezig met jouw droombaanzoektocht. Je wilt graag ander werk, maar welk werk je wel die uitdaging, voldoening en het plezier gaat opleveren? Daar kom je maar niet achter.

Je besteedt in de avond uren aan het scrollen op vacaturesites, je hebt meerdere beroepskeuzetests gedaan en zelfs al een loopbaancoach ingeschakeld, waarbij je persoonlijkheidstests hebt ingevuld. Maar dat concrete antwoord wat er echt bij je past vind je maar niet. Het is super frustrerend, maakt je onzeker en het brengt je aan het twijfelen.

Bestaat er wel iets voor jou? Is dit niet gewoon wat je moet blijven doen? Je bent ten einde raad.

Lieve jij, geen zorgen. Dit artikel gaat jou helpen. Je leest in dit artikel allerlei dingen die je geprobeerd hebt om werk te vinden dat bij jou past. Je leest waarom deze dingen niet werken én wat er dan wel werkt. Na dit artikel lezen heb je duidelijkheid gevonden en zie je licht aan het einde van de tunnel.

We beginnen met de dingen die niet werken. Waarom? Zodat je begrijpt waarom je deze dingen in de prullenbak mag gooien tijdens jouw droombaanzoektocht.

Wat er niet werkt:
1.  Beroepskeuzestests (of andere tests)
Een beroepskeuzetest of studiekeuzetest is ervoor gemaakt om jou te helpen met je keuze in wat je wilt gaan worden of studeren. Toch zal zo’n test jou NOOIT dat duidelijke antwoord geven. Jij als persoon bent namelijk wel meer dan een paar vragen invullen. Zo’n test zoomt namelijk niet in op wie jij echt diep van binnen bent, alle ervaringen die jij in je rugzak hebt en wat voor voorkeuren je hebt. Deze tests zijn veel te concreet al ingezoomd op werk en je kan deze tests overigens ook makkelijk beïnvloeden. Grote kans dat zo’n test je een antwoord geeft richting een baan dat je absoluut niets vindt, de baan die je al doet of een baan die totaal niet realistisch lijkt. Bijvoorbeeld circusartiest. Gooi de beroepskeuzetests dus maar in de hoek tijdens je zoektocht.

2. Gesprekken voeren met anderen
Een van mijn favorieten tijdens mijn droombaanzoektocht was dat ik met iedereen die maar luisteren wilde het gesprek aan ging. Ik had de hoop dat zij mij zouden verlossen van mijn malende gedachtes. Ik wilde dat zij mij het antwoord zouden geven en ik nog lang en gelukkig dat werk kon doen. Maar, je raadt het vast al, dat werkt ook niet. De baan die bij jou past zit in jou. Iemand anders kan dat nooit voor jou bepalen, ook al kent diegene jou super goed. Het is daarnaast ook niet eerlijk als je dit doet, want je legt hierdoor een enorme verwachting en druk op een ander. Uiteindelijk mag je de antwoorden in jezelf gaan zoeken en niet bij een ander proberen te halen. Dit scheelt je veel teleurstelling als anderen het antwoord ook niet weten.

3. Vacaturesites doorscrollen
Een manier die ik veel hoor bij dames die ik begeleid naar hun droombaan is dat zij vacatures doorscrollen. Eigenlijk zijn ze op zoek naar ideeën wat voor banen er allemaal bestaan en wat er dus mogelijk bij hen kan passen. Banen die hen mogelijk aanspreken gaan ze benaderen, zonder te weten of dit écht bij hen past of wat de baan precies inhoudt. Dit is een manier die ontzettend veel tijd kost en vaak voor meer onduidelijkheid zorgt. Want er bestaan nogal wat banen!

Ook gebeurt het vaak dat het algoritme van zo’n site je precies laat zien wat voor werk jij al gedaan hebt en het is lastig om te zoeken, omdat je geen idee hebt waar je naar op zoek bent. Conclusie: deze manier maakt het werk vinden dat bij je past een tijdrovende en vooral nog moeilijkere klus.

4. Sommige loopbaancoaches
Ik ben een groot voorstander van hulp inschakelen tijdens jouw droombaanzoektocht. Sommige antwoorden heb je iemand voor nodig die jou een spiegel kan voorhouden en je daarin kan begeleiden. Het is daarin echter wel belangrijk dat jij de goede hulp aanneemt. Lees hier waar je op kan letten bij het kiezen van een goede loopbaancoach. Een aantal dingen die bijvoorbeeld belangrijk zijn is dat je werkt met een coach die NIET met tests werkt. Dat snap je inmiddels denk ik wel waarom dat niet werkt. Je wilt ook een coach die het écht concreet voor je maakt, zodat je na een traject echt een keuze kan maken, in plaats van dat je nog steeds het niet echt weet. Het is dus belangrijk dat als je hulp inschakelt, je dit wel doet bij een loopbaancoach die je echt verder kan helpen. Lees hier waar je op kan letten bij je keuze. 

5. Hopen dat jouw droombaan voorbij komt
Op het moment dat jij niet weet waar je naar op zoek bent, zal die droombaan ook niet opeens zomaar voorbij komen. Je ziet jouw droombaan op dat moment simpelweg niet. Het is belangrijk dat je je eerst bewust bent van wat die droombaan is voordat je deze kan zien. Dan pas kan je die kans voorbij zien komen. Hopen dat je situatie vanzelf verandert is enkel uitstellen van de situatie en gaat je niets opleveren. Zonde.

Heb jij een andere manier die jij toepast in jouw droombaanzoektocht en wil je weten of dit een nuttige manier is? Mail mij op elodie@melodienhetleven.nl en ik geef je eerlijk advies.

Anyway, dit zijn dus allemaal dingen die je mogelijk geprobeerd hebt en die je niet geholpen hebben. Ik snap dat je hierdoor teleurgesteld, ontmoedigd en gefrustreerd bent. Goed nieuws! De manier waarop het je wel gaat lukken bestaat namelijk ook.

 

1. Gedachtes ombuigen
Allereerst mag je jouw negatieve gedachtes van ‘’het gaat mij toch niet lukken’’ ombuigen naar positieve gedachtes, bijvoorbeeld: ‘’ik zal mijn droombaan vinden.’’ Heb je weleens gehoord van the law of attraction? Alles wat jij denkt trek je aan. Dus als jij ervan overtuigd bent dat jij jouw droombaan nooit zal vinden, dan is dat ook zo. En dat is precies niet wat je wilt. Stap je zoektocht met nieuwe en frisse energie in. Jij kan je droombaan vinden!

2. Zet het vergrootglas op jezelf
Als je vaker artikelen van Melodieinhetleven gelezen hebt, heb je al verschillende manieren gelezen  hoe jij kan inzoomen op jezelf. Jij wilt jezelf gaan ontdekken op een diep vlak. Wie ben je? Wat vind je belangrijk? Waar sta je voor? Al deze puzzelstukjes (informatiebrokjes) over jezelf wil je gaan verzamelen. Schrijf het op in een notitieboekje.

3. Leg verbanden
Als je allerlei puzzelstukjes over jezelf verzameld hebt, ga je verbanden leggen tussen de puzzelstukjes. Wellicht ben je erachter gekomen dat je met kinderen wilt werken, maar dat je creativiteit ook erg belangrijk vindt. Welke combinaties zijn daarin te maken? Je mag hierin nog brainstormen.

4. Onderzoek en voel
Als je verbanden hebt gelegd ga je op onderzoek uit: welke banen bestaan hierin eigenlijk? Wellicht ga je mensen benaderen die dit werk doen. Je wilt erachter komen hoe het werk in het echt is. Niet perse wat zo’n vacaturesite zegt. Dan ga je ook goed bij jezelf VOELEN. Hoe zou het zijn als ik dit werk doe? Hoe voel ik mij dan?

Op basis van die informatie kan je bepalen: moet ik verder zoeken of voelt het zo goed dat ik deze sprong wil en ga maken?

Heel veel succes met jouw droombaanzoektocht.

En kan je hulp gebruiken bij de zoektocht? Vraag dan de doorbreeksessie aan. 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise