Hoezo zeggen zoveel mensen: Investeer in jezelf? Wat levert het op?

Investeer in jezelf!
Een statement die je vast wel eens eerder gehoord hebt. Eerder geloofde ik hier niet zo in. Ik was ervan overtuigd dat ik (de meeste dingen) zelf wel kon. Als ik maar hard genoeg mijn best deed en mij er echt voor inzette, dan zou ik er zelf wel uitkomen.

Hier kwam ik op terug op het moment dat ik vast kwam te zitten in mijn werk. Meer dan een jaar heb ik verschillende dingen geprobeerd hoe ik hieruit kon komen. Ik wilde zo graag ontdekken wat dan WEL bij mij zou passen. Wat dan wel mijn passie zou zijn, in welke baan ik wel gelukkig zou zijn en wanneer ik eindelijk rust in mijn hoofd zou hebben.

 

Opties geprobeerd
Het leek mij destijds logisch dat ik deze vragen voor mijzelf diende te beantwoorden en dat ik ook hier zelf uit zou komen. Ik heb podcasts geluisterd, enorm veel boeken aangeschaft en gelezen, ik heb gesprekken gevoerd met zo’n beetje iedereen die ik kende, een schriftje bijgehouden en noem maar op. Ik probeerde alle opties die ik maar kon bedenken om erachter te komen wanneer ik wel met plezier naar mijn werk zou gaan. Toch, ondanks al het proberen kwam ik er niet uit. 

Ik voelde mij een mislukkeling
Het voelde alsof ik faalde. Alsof ik een mislukkeling was. Serieus. Wie weet er nou niet wat diegene leuk vindt om te doen? Het voelde alsof iedereen in mijn omgeving dit van zichzelf wist en ik de sukkel was die vastliep.

Mijn overtuiging dat ik het zelf wel kon, had mij (ondanks mijn inzet) niet verder geholpen. En ik herinnerde mijzelf dat toen ik klein was, ik bij een psycholoog had gelopen die mij destijds erg geholpen had…  

Ik schaamde mij
Ik wist diep van binnen dat ik dit vraagstuk niet alleen kon oplossen en steeds rondjes bleef rennen op dezelfde rotonde, maar tegelijkertijd schaamde ik mezelf dat ik dit niet alleen kon. Ik had hulp nodig. En waar waar kon ik die vinden? Wie zou mij echt kunnen begrijpen en écht kunnen helpen? 

Op dat moment kwam ik terecht bij een coach, die mij stap voor stap meegenomen heeft in de zoektocht naar mijzelf. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat zijn mijn patronen? Hoe kan ik dit beïnvloeden? En belangrijker nog: wat past écht bij mij en hoe ga ik dit werkelijkheid maken? 

Olifantensprongen
In no time maakte ik olifantensprongen. Mijn ontwikkeling schoot omhoog. Ik was binnen 1 sessie verder gekomen dan dat ik het gehele jaar, alleen, was gekomen. Ik kwam terug op de overtuiging die ik voorheen had, waarbij ik geloofde dat ik het alleen moest en zou kunnen. Ik zag het effect dat het op mij had. Een effect dat ik nooit had kunnen bereiken, zonder de hulp die ik heb ingeschakeld.

Effectief!
En ja, natuurlijk vond ik dat ook spannend. Want het is geld investeren in jezelf. Het is een flink bedrag uitgeven en dat is eng. Toch zie ik nu in dat met hulp van anderen je veel sneller, effectiever en verder komt dan als je dingen alleen blijft aanpakken. Dit is iets wat ik nu in mijn eigen leven nóg steeds toepas en zal blijven toepassen. Ik heb inmiddels tienduizenden (laat ik het exacte bedrag achterwege laten…) euro’s uitgegeven. En oprecht. Elke cent is het waard geweest.

Het heeft mij gebracht in mijn leven waar ik nu sta. Een plek waar ik nooit gedacht had te staan. Een plek waar ik gelukkig ben. Een plek waar ik de vrijheid ervaar die ik graag wilde. Een plek waar ik rust in mijn hoofd heb, omdat ik plezier heb in hetgeen wat ik doe. Een plek waar ik mezelf steeds kan blijven uitdagen en ontwikkelen. Een plek waar ik voldoening heb in mijn werk en het liefst elke dag hiermee aan de slag ben. 

Vraag jezelf af…
Dus, de vraag die jij jezelf dient te stellen is denk ik: Ga ik door hoe ik nu bezig ben met het zelf proberen, met verschillende acties (die eigenlijk niet effectief en snel zijn) of is het tijd om een spannende stap te gaan nemen en te gaan investeren in mijzelf? 

Ik wil je van harte uitnodigen om die tweede optie te kiezen. Kies voor de route die jou het meest gaat opleveren. Kies voor jezelf en jouw geluk! En in dit geval hoort daar nu eenmaal een investering bij, om olifantensprongen met een ander te kunnen maken. 

En uiteraard, mocht je samen met mij stappen willen gaan zetten, super gaaf! Ik nodig je graag uit voor de doorbreeksessie. 

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise