Je diploma’s en CV zijn onzin.

Ik weet nog zo goed dat ik de PABO afgerond had, voor de klas stond en meer wilde leren. Ik vond dat ik een diploma extra diende te behalen. En ja, die maste gedrag behaalde ik. En vervolgens was dat nog niet voldoende en deed ik een mental coach opleiding. En ook dat vond ik niet genoeg en ik volgde nog meer curcussen, las boeken etc. Altijd was ik in de weer met nieuwe dingen leren en dingen die ik op mijn CV kon zetten. Want dat was nu eenmaal belangrijk, toch? 

Een aantal jaren later, en vele wisselingen in werk denk ik: serious, for what? In mijn gehele leven is er geen 1x om een bewijs van mijn opleiding(en) gevraagd. Ik heb er niet meer betaald door gekregen en bij de meeste dingen leerde ik het pas in de praktijk echt kennen en was de kennis die ik eerder geleerd had ondergeschikt. 

En oprecht. Dit was het geval bij alle functies waarop ik heb gesolliciteerd. Zoals cultuurcoördinator in een museum, als interviewer bij FunX, studiebegeleider op de Hogeschool, dans- en groepsles docent etc. Ook bij het samenwerken of aanmelden bij organisaties was dit hetzelfde geval, zoals alle scholen waar ik klussen voor gedaan heb en als coach vooruit organisaties. Verder in het artikel leg ik je uit hoe het komt dat ik een groot deel van deze functies uiteindelijk wel uitgevoerd heb (of nog steeds doe). 

Voorheen dacht ik echt: diploma’s zijn belangrijk en daar krijg je een baan mee. En als je dat nog steeds denkt: ik begrijp je volkomen. Alleen ik heb inmiddels ook geleerd wat een bullshit dat is. Niet alleen omdat er minder naar gevraagd wordt dan je denkt, maar ook omdat de baan die bij jou past, niet perfect aan hoeft te sluiten op wat je gestudeerd hebt. Je ontwikkelt jezelf steeds verder namelijk en dat papiertje blijft hetzelfde. 

Dus in plaats van uit te gaan van een baan dat op papier bij je past, zoom eens echt in op jou. Wie ben jij? Wat vind je belangrijk? Waar krijg jij enorme energie van? En ja. Dat is lastig, maar besef je ook dat het cruciaal is om te vinden waar jij echt gelukkig van wordt in je werk. We zijn zo geneigd om meteen in de vorm te denken die bij je past, maar het is veel belangrijker of het werk aansluit bij jou diep van binnen. Zo zorg je namelijk voor onuitputtende voldoening. 

En nu denk je wellicht: ja maar alle vacatures die zijn opgesteld, daar wordt aangegeven dat je diploma’s en ervaring nodig hebt. Hoe zit dat dan? De tip die ik je wil meegeven is: kijk hiernaar niet alsof dit MOET, maar waarvan het bedrijf denkt dat het prettig is als jij de vaardigheden die daarbij horen, kan. Wellicht heb je dus het diploma niet (of de ervaring in een specifieke branche). Dat betekent niet dat je die kwaliteiten niet hebt. Dus wil je die CV opstellen, zorg dan:

1 Dat je niet volledig inzet op opleiding maar op de kwaliteiten en kennis die je hierover al wel vergaard hebt. Zo toon je dus aan: ik heb de opleiding niet, maar ik weet zeker dankzij mijn kwaliteiten dat ik het wel kan.

2. De gouden tip: fake it till you make it. Als je weet dat je het kan, waarom zou je niet de ander ervan overtuigen dat dit het geval is (ook al heb je het nog nooit gedaan). Een beetje bluffen is niet misplaatst als je op de werkvloer uiteindelijk ook kan laten zien dat je het kan.

3. Als je jouw kwaliteiten en redenen waarom het bedrijf op zoek is naar jou ook nog eens interessant, mooi een aantrekkelijk verpakt zorg je helemaal voor een goede indruk. Het staat verzorgt en hoe stom het ook klinkt, daar letten bedrijven ook op.

En als je deze tips toepast en je echt inzoomt op wat jij wil (en jezelf daarin goed kent). Tuurlijk willen ze jou dan een kans geven! Heel veel succes! 

© 2019 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Webdesign: Brainwise

Gratis groeiboek ''Breek los van van je baan!''

Als je je aanmeldt voor dit gratis groeiboek, zal je ook gratis tips en inspiratie ontvangen.  Ik ga zorgvuldig om met je gegevens (privacyverklaring).

Super! Je hebt de eerste stap gezet om los te breken van je baan. Je ontvangt het e-book binnen enkele minuten in je mailbox.