Leven van weekend naar weekend? Dit is de oorzaak en wat je eraan kan doen

‘’Ik kan niet wachten tot het weer weekend is!’’
‘’Oke, nog 2 dagen en dan ben ik weer vrij’’
‘’Kom op Elodie, je kan het!’’

Dit soort gedachtes had ik geregeld in mijn hoofd. Ik telde letterlijk de dagen tot het weer weekend zou zijn. Ik kon niet wachten om écht die deur van mijn werk uit te kunnen lopen om weekend te vieren. Het zou zo heerlijk vrij voelen en ik keek er echt zo naar uit! Al die dagen dat ik op mijn werk was voelde ik mij opgesloten. Ik voelde mij een soort voorgeprogrammeerde robot die het werk maar moest uitvoeren zoals dat gezegd werd. Ik miste de uitdaging, het plezier en de voldoening. Ik miste de creativiteit, dat ik oprechte inbreng had in iets en de vrijheid.

Van weekend tot weekend
En zo leefde ik van weekend tot weekend. Ik zag er naar uit om helemaal weg te kruipen in de televisie en nutteloze films en series te kijken. Die keek ik voornamelijk, zodat het televisie kijken mij geen energie zou kosten. Ik moest weer opladen en deze energie had ik nodig om de volgende werkweek door te kunnen komen. Met Netflix, een warm dekentje en genoeg junkfood om het weekend door te komen maakte je mij helemaal happy. Het gaf mij het gevoel dat ik eindelijk niets hoefde te doen en ik ongegeneerd mijn eigen ding kon doen.  

Andere weekenden deed ik het tegenovergestelde. Ik wist namelijk ook dat de hele tijd binnen zitten mijn leven niet leuker en interessanter zou maken dan het werk waar ik mij zo verveelde. Dus had ik ook geregeld weekenden die ik helemaal volstopte met afspraken met vrienden. Op vrijdagmiddag begon het al en op zondagavond kwam ik weer laat thuis. Het hele weekend sliep ik niet thuis en struinde ik van festival, naar feestje naar verjaardag om maar zoveel mogelijk mensen te kunnen zien en om zoveel mogelijk lol te kunnen beleven. Zo kon ik namelijk mijn mind ook een beetje afzetten van dat werk. Hiermee overcompenseerde en verdoofde ik eigenlijk mijn gevoelens die ik had ten opzichte van mijn werk. Ik stopte hiermee (onbewust) mijn kop in het zand.

Vakantie
De beste momenten waren voor mij de vakanties. Als leerkracht had ik namelijk geregeld vakantie. Als de kinderen vrij waren, was ik dat ook. Oprecht mijn beste momenten. Met kerst twee weken, zomervakantie van 5 weken en alle andere vakanties en vrije dagen. Ik vond het heerlijk en telde dus hierom niet alleen de dagen tot het weekend was, maar ook de weken tot ik weer vakantie zou hebben. Wat gemiddeld als leerkracht zo’n 8 weken was. 8 weken overleven en dan kon ik weer echt genieten.

Op die manier kon ik het behapbaar voor mezelf maken. Op die manier kon ik ervoor zorgen dat ik de dagen op mijn werk kon overleven. Maar als ik daarop terugkijk, nu ik werk heb waar ik wel echt gelukkig van word, is het eigenlijk echt niet oké. Het is niet oké, omdat ik mij zo ongelukkig voelde op mijn werk en dus dit deed om te kunnen overleven. Letterlijk overleven.

En ook hier overcompenseerde ik. Ik zorgde ervoor dat ik minimaal 3x per jaar een verre reis maakte. De meivakantie, de kerstvakantie en zomervakantie als favoriet, omdat ik dan het langst kon ontsnappen aan de realiteit. En oprecht, reizen is fantastisch, dat vind ik nog steeds. Alleen is er een verschil tussen het doel dat je met het reizen hebt. Ik dacht dat ik dit deed omdat ik andere landen wilde ontdekken, maar eigenlijk had dit voornamelijk te maken met dat ik mezelf nieuwe prikkels wilde geven. Ik wilde weer het gevoel hebben dat ik leefde in plaats van aan het overleven was. En het gevoel van leven kreeg ik voornamelijk als ik nieuwe dingen deed. Dingen die ik nog niet eerder gedaan had gaven mij een soort kick, waarbij ik voelde dat ik in het hier en nu kon zijn. Dit zorgde ervoor dat mijn vrije tijd gevoelsmatig ook veel langer duurde.

Overleven
Zo heb ik jarenlang vast gezeten in mijn werk. Maar eigenlijk zat ik dankzij mijn werk vast in mijn leven. Ik was in een patroon terechtgekomen, waarin ik niet happy was. Hoe gelukkig je bent in je werk heeft namelijk zo veel impact op de rest van je leven. Als je daar niet happy bent, slaat dit over op je contacten en de tijd buiten je werk. Ik merkte dat ik zoveel prikkelbaarder was en mijn natuurlijke staat eigenlijk veel somberder was, dan dat ik voorheen was geweest. Als ik eerlijk was, was ik er zoo klaar mee! Ik wilde weer gelukkig zijn. Het was genoeg. Ik diende actie te nemen! En dat is wat ik deed.

Pas toen ik actie ondernomen had, kon ik er anders naar kijken. Pas toen ik de enge stap genomen had, pas toen ik mijn leven echt serieus genomen had zag ik dit anders. Als je het mij vraagt zou werk niet moeten gaan over overleven én de dagen doorkomen. Het zou moeten gaan over je passie en over dingen die je interesse hebben. Je zou er je talenten en kwaliteiten in kunnen uitvoeren. Je zou er geboeid en gemotiveerd voor moeten zijn. Je zou zin moeten hebben in de werkdag omdat het je zoveel nieuws leert en je er voldoening en plezier uithaalt. Je kan genieten van zowel je werk als je leven erbuiten en je kan met beide zoveel gelukkiger zijn!

Ben jij ongelukkig in je werk?
Weet op de eerste plaats dat je niet de enige bent. 78% van de werknemers is niet écht gelukkig op zijn/haar werk. Dit is alleen een onderwerp dat we niet allemaal bespreekbaar maken, maar het is er wel. Er bestaan letterlijk meerdere websites die bijvoorbeeld de tijd voor je bijhouden tot je weer weekend hebt. Het is een countdown tot je weer vrij bent. We hebben bijvoorbeeld ook niet voor niets vrijdagmiddagborrels, wat ook suggereert dat je pas plezier kan hebben als het werk voorbij is. Super zonde, want dit is niet het geval.

Wellicht vind je het alleen nog lastig om te ontdekken wat voor werk wel bij je past en wat je wel gelukkig zou maken. Of vind je het spannend om die stap daadwerkelijk te gaan nemen, want je bent bang voor bijvoorbeeld de financiële onzekerheid.

Als dit het geval is, help ik je graag. Ik help je met ontdekken wat jouw droombaan is én hoe je deze werkelijkheid kan maken via de doorbreeksessie. Het is een één op één sessie.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise