Nuttige dingen die ik deed tijdens mijn droombaanzoektocht

Zelf ben ik jarenlang ongelukkig geweest in mijn werk. De manier waarop mijn dagen en weken verliepen was ik niet blij mee. Het voelde als een sleur. Ik was mijn motivatie kwijt en sleepte mijzelf elke ochtend opnieuw naar mijn werk toe.

Ik voelde aan alles dat ik iets anders wilde doen en was daar ook mee bezig om te ontdekken wat ik dan echt wilde gaan doen. Ik ben jaren geleden een zoektocht gestart waarbij ik ging inzoomen op mijzelf. Ik wilde mijzelf echt leren kennen. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat vind ik belangrijk? En wat voor werk past daar dan bij? Hoe moet dat er concreet uitzien etc?

Dit proces van jezelf (her)ontdekken kost tijd. Het is dus ook niet zo dat je binnen een paar dagen weet wat je wilt gaan doen. Tijdens het proces heb ik meerdere dingen gedaan die mij stuk voor stuk geholpen hebben. Alles droeg weer een stukje bij. Hiermee wil ik niet zeggen dat jij dit ook allemaal moet doen. Ik denk dat de focus vooral mag liggen op jezelf leren kennen. Maar o.a. deze 10 dingen. waren voor mij erg nuttig en deel ik graag met jou.

Mediteren
Tijdens mijn zoektocht deed ik veelal visualiserende en begeleidende meditaties. Over hoe ik mij wilde voelen, om meer rust in mijzelf te krijgen, over toekomstplannen etc. Het waren meditaties die ik veelal opzocht via MeditatieApps, Youtube of Spotify. Ik denk dat dit er bij mij aan bijgedragen heeft om dichter bij mijzelf te komen en de rust in mijzelf te vinden. Iets wat ik totaal niet kon vinden omdat ik zo gefrustreerd en moedeloos werd van die zoektocht.

Informatie opschrijven in een informatieboekje
Een vriendin van mij wist dat ik zoekende was naar wat voor baan er bij mij paste. Ze besloot mij als cadeautje een notitieboekje te geven. Dit notitieboekje was een soort heilig boekje voor mij. Overal waar ik naartoe ging, nam ik dit boekje mee. Ik schreef er inzichten over mezelf, ideeën en opties in op. Gewoon steekwoorden die ik dagelijks doornam. Het waren de puzzelstukjes wie ik als persoon ben die erin kwamen, waardoor ik er o.a. ook erachter kwam wat er écht toe doet voor mij.

Werken aan mindset
Ik besloot ook te werken aan mijn mindset. Onder andere door een mental coach opleiding te volgen. Ik merkte op dat ik mij snel liet meeslepen in negativiteit omdat het ‘’steeds niet lukte’’. Dat wilde ik niet meer. Ik besloot vooral dingen te doen die ik leuk vond en wilde mijzelf weerbaarder maken voor momenten dat ik het minder leuk vond. De boeken die ik las en een podcasts die ik luisterde gingen daar ook over. Ik hield mijn frequentie zo hoog mogelijk.

Leuke dingen doen
Ik was geneigd om heel erg bezig te zijn met vooral diepe onderwerpen en mijzelf ontwikkelen. Een hele goede eigenschap, maar ontladen was ook erg belangrijk. Ik moest ook plezier blijven maken en leuke dingen doen. Dus dat is ook wat ik juist in mijn agenda toevoegde. Met vriendinnen een leuk dagje weg, op vakantie gaan en een gezellig dagje naar het strand met mijn vriend. Die dingen had ik ook echt nodig om even te ontladen. Mijn energie bleef er hoog door en ik kon erna weer met motivatie door.

Kennis vergaren
Ik wilde mezelf echt leren kennen. Ik volgde een master gedrag, las boeken, luisterde podcasts en had een groot blok met A3 vellen om mindmaps te maken. Ik was veelal aan het brainstormen, samenvatten en informatie eigen maken. Ook nam ik specialistische hulp van verschillende kanten aan om verder te komen én tot diepere inzichten te komen.

Angsten onder ogen komen en ombuigen
Ik vond het super spannend om te wisselen van werk, omdat ik niet wist wat ik wilde maar ook omdat ik het niet durfde. Financiële zekerheid speelde voor mij heel erg mee. Dat vond ik spannend om op te geven. Ik ben (onder andere dankzij gesprekken met een professional) daarmee aan de slag gegaan. Ik wilde tenslotte uiteindelijk de keuze maken naar iets anders, dus ik moest ervoor zorgen dat dit mij niet meer in de weg stond. Uiteindelijk is angst niet meer een kwestie van doen, maar hier bewust van worden gaf mij die schop onder mijn kont.

Creatief bezig zijn
Ik leerde veel over mijzelf, maar mijzelf uiten vond ik ook belangrijk. Dit deed ik onder andere in creativiteit. Ik tekende, schilderde en maakte veel vision- en moodboards. Het hoeft er niet uit te zien, maar het ging erom dat ik het kon loslaten. Het ervoor gaan zitten was altijd een drempel, maar als ik eenmaal bezig was, was het fijn om te doen. Het zorgde er ook voor dat ik even uit die ratrace kon stappen.

Doel stellen
Ik besloot op een gegeven moment ook een doel te stellen. Wanneer ga ik echt mijn baan opzeggen? Wanneer neem ik de stap naar iets anders? Hoeveel tijd ga ik daarvoor nemen? Etc. Je kan het namelijk vaag houden, maar dan blijf je uitstellen. Ik nam de stap toen het eigenlijk nog oncomfortabel voelde. Achteraf gezien was het goed dat ik dat doel had gesteld. Het was precies de juiste tijd geweest, maar zonder dat doel weet ik niet of ik de stap uiteindelijk genomen had.

Keuze maken op basis van gevoel in plaats van ratio
Ik was gewend om keuzes vanuit mijn hoofd te nemen. Logische keuzes, voor de hand liggende keuzes etc. Terwijl al die keuzes mij ongelukkig hadden gemaakt. Ik mocht leren om naar mijn gevoel te luisteren. Dit was niet makkelijk, omdat het totaal iets anders was dan dat ik gewend was. Ik trainde mijzelf eerst met kleine keuzes. Bijvoorbeeld: ga ik fietsen of met de auto? Wat voel ik? Die kleine trainingsdingen hebben ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk met vertrouwen op mijn gevoel kon kiezen.

Met jezelf bezig zijn
Sommige mensen in mijn omgeving vonden mij deze periode minder gezellig. Ik was veel bezig met mijzelf. Je kan wel zeggen dat ik egoïstischer was dan dat mensen van mij gewend waren. Dit was voor mij nodig om echt bij mijzelf te kunnen blijven en met deze groei naar een andere baan door te kunnen gaan. En dat is oké. Je mag tijd voor jezelf nemen en even voor jezelf kiezen. Ik heb dat destijds echt nodig gehad.

Dit zijn 10 voorbeelden die mij erg geholpen hebben tijdens mijn zoektocht. Zelf denk ik dat ik er niet was gekomen als ik niet mijn gevoel achterna was gegaan, als ik geen hulp had ingeschakeld en als ik mijn angsten niet geleerd had om om te buigen. Als je het mij vraagt is dat de basis voor als jij een keuze wilt maken naar werk dat bij je past.

Dit is om deze reden ook de basis geworden van het coachtraject waarbij ik anderen help in het vinden van hun droombaan en passie.

Benieuwd hoe dit coachtraject eruit ziet? Hier lees je er meer over:

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise