Op zoek naar ander werk, maar weet je niet wat? Deze 5 tips helpen

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Wil je een nieuwe uitdaging, maar heb je geen idee wat echt bij je past? De 5 tips in dit artikel gaan je helpen.

Allereerst: wat goed dat je op zoek bent gegaan naar hoe je daar dan achter kan komen. Zelf ben ik, Elodie, jarenlang zoekende geweest naar wat voor werk voor mij weggelegd was. Ik probeerde van alles. Beroepskeuzetests, gesprekken voeren met anderen en eindeloos scrollen op vacaturesites. Het waren dingen die mij logisch leken om te doen, maar die absoluut niet werkten. Sterker nog, het zorgde alleen maar voor meer onduidelijkheid en chaos in mijn hoofd.

Uiteindelijk kwam ik erachter wat ervoor nodig was om te ontdekken wat voor werk ik graag wilde doen. En dat was niet waar ik in eerste instantie aan dacht…

1. Zie de situatie zoals het écht is
Ik vond destijds mijn werk als leerkracht ver-schrik-ke-lijk. Maar… Het betaalde ook de rekeningen, waardoor ik bij veel banen al meteen dacht: laat maar zitten, want daar verdien ik minder. Of laat maar zitten, want ik heb daar minder vrijheid. De voorwaarden van een bepaalde branche of baan zorgde ervoor dat ik ging twijfelen of ik niet genoegen moest nemen met de baan die ik had. Het zorgde ervoor dat ik eigenlijk ook bepaalde dingen niet durfde op te geven. Zoals mijn vakantiedagen of de korte reisafstand.

Twijfelen en valse hoop hebben dat het beter wordt komt vaak voort uit angst.
De meest voorkomende angsten zijn:
 – Financiële angst. ‘Straks kan ik mijn rekeningen niet meer betalen’
– Mening van anderen ‘Wat zullen anderen er wel niet van vinden?’
– Eigen onzekerheid ‘Kan ik iets anders wel?’

Deze angsten ontstaan in je brein in je Amygdala (je emotionele regelcentrum) en hebben als doel je veilig te houden. Om je dus in je vertrouwde situatie, ook wel je comfortzone genoemd, te houden. Wat dus betekent dat je teruggetrokken wordt naar de baan waar je eigenlijk niet erg blij mee bent.

Het is dus belangrijk om deze angsten te herkennen en je er niet in mee te laten voeren. Zie de situatie zoals het is, namelijk dat je je werk niet leuk meer vindt en dat het tijd is voor een baan die wel bij je past. Zonder terug te kruipen naar het vertrouwde

2. Maak jouw droombaanzoektocht prioriteit
Als je niet meer gelukkig bent in je werk is het belangrijk om te gaan ontdekken wat voor werk er dan wel bij je past. Het is daarbij belangrijk dat je daar ook echt tijd en energie en misschien zelfs geld voor vrijmaakt.

Als je werk niet meer bij je past, slurpt dit vaak energie. Waardoor je aan het eind van een werkdag alleen nog maar op de bank wilt ploffen en Netflix wilt kijken of zoveel mogelijk leuke dingen inplant om nog wat energie uit te halen voor een volgende werkdag weer begint. Zulke momenten hebben we allemaal nodig. Maar als dit ervoor zorgt dat je die droombaanzoektocht alleen maar aan het uitstellen bent, schiet het niet op. Het is dus belangrijk om echt de tijd te nemen. Plan bijvoorbeeld elke week 2 uurtjes in om aan die droombaanzoektocht te besteden. Of je nou moe bent of niet, je doet het. En als je dit lastig vindt, zorg dan dat je hulp hiervoor inschakelt.

In mijn coachtraject help ik vrouwen in het vinden van hun passie en droombaan. Behalve dat het hen inzichten geeft in zichzelf én hiermee vinden wat voor werk hen gelukkig maakt, zorgt het traject ook voor een stok achter de deur. Want als we een sessie hebben, zorg je dat je er bent en de (mogelijk) voorbereidend huiswerk gemaakt hebt. Het zorgt er dus voor dat je er tijd en energie aan besteedt, waardoor je die droombaan ook binnen no time gevonden hebt.

3. Blijf weg van beroepskeuzetests, vacaturewebsites en gesprekken met je omgeving
Op het moment dat je tijd gaat besteden aan je droombaanzoektocht is het wel fijn om deze tijd aan nuttige dingen te besteden. Verspil je tijd niet aan beroepskeuzetests. Dit is veel te vaag en algemeen. Het zoomt niet genoeg in op wie jij bent, waardoor er óf het beroep uitkomt dat je nu doet, een beroep dat totaal niet bij je past of een heel raar beroep (bijvoorbeeld circusartiest).

Vacaturewebsites kan je nog beter even in de koelkast zetten. Dit is super nuttig als je exact weet wat voor werk je naar op zoek bent, zoals apothekersassistent. Maar dit is niet nuttig als je nog niet weet waar je naar zoekt. Zoekwoorden invullen is moeilijk en speuren op vacaturewebsites geeft je alleen nog maar meer opties en hierdoor meer onduidelijkheid. Het vergroot je keuzes in plaats van dat het concreet voor je wordt.

En ook gesprekken voeren met je omgeving is er eentje die je beter achterwege kan laten. Je omgeving heeft het beste met je voor en zij willen jou graag helpen, maar zij kennen jou niet zoals jij jezelf kent. Zij voelen niet wat je voelt en geven hierdoor advies vanuit hun eigen leefwereld. Hierdoor kan iemand anders jou nooit vertellen wat voor baan er echt bij jou past.

En zo zijn er nog meer dingen waar je beter van weg kan blijven. Zoals: continue informatie blijven zoeken via boeken en webinars, of gaan reizen om jezelf te herontdekken, of banen uitsluiten. Al deze dingen maken het niet concreet wat je echt wilt doen. Blijf dus in de tijd die je besteedt aan je zoektocht, hoe moeilijk ook, hiervan weg.

4. Ontdek wie jij als persoon bent en koppel daar een baan aan
Wat wél werkt in die zoektocht is te gaan inzoomen op jezelf. Zo draai je jouw proces precies om, waardoor er uiteindelijk wel uitkomt wat voor baan er echt bij je past. En daar bedoel ik niet mee een kwaliteiten- of persoonlijkheidstest bijvoorbeeld doen. Dit is wat (helaas) de meeste loopbaancoaches bijvoorbeeld doen. Inzoomen op jezelf is dieper naar jezelf gaan, de juiste vragen stellen én antwoorden vinden IN jezelf.

Zelf werk ik in mijn trajecten altijd met een trechtermodel, waarin de vragen van vaag en breed naar steeds concreter gaan. Waardoor je uiteindelijk bij het puntje van de trechter weet wie je bent, wat je belangrijk vindt in het leven én wat voor werk daarbij aansluit voor jou. Inzoomen op jezelf is de key om erachter te komen wat voor werk je gelukkig maakt.

Vragen die je daarbij kunnen helpen zijn:
Wat wil jij toevoegen aan de wereld?
Waar wil je anderen bij helpen?
Waar haal jij energie uit?
Wat geeft jou voldoening?
Wanneer ga je met plezier naar je werk?

Dit zijn uiteraard nog grote vragen. Het is daarom dus belangrijk om dit proces stap voor stap (in kleine stappen) aan te pakken. Je doet dat niet random, maar je wilt steeds meer gaan kaderen. Je wilt als het ware patronen en verbanden gaan ontdekken binnen de enorme brei van informatie over jezelf. Deze verbanden en patronen zijn als het ware de rode lijn van jou als persoon. Het zijn de dingen waar je voor staat en de dingen die je wilt in je leven.

De stap erna is vervolgens gaan puzzelen met jouw belangrijkste aspecten. Sommige puzzelstukjes die zoek waren heb je gevonden, sommige moet je op de goede plek leggen in de puzzel. Je gaat de puzzel bouwen. De puzzel van wat jouw droombaan eigenlijk is, met alle facetten waar jij voor staat. Wat hieruit komt is jouw droombaan.

5. Loop je vast, schakel hulp in
Het kan daarnaast zijn dat je vastloopt in dit proces. Dat het je toch niet lukt om er echt tijd voor vrij te maken. Of als je ervoor gaat zitten, dat er niets uit je pen komt. Of dat je eigenlijk geen idee hebt waar je kan beginnen.

Dan zou mijn advies zijn: schakel dan hulp in. Ik zie zoveel dames die niet gelukkig zijn in hun werk en toch maar hiermee doorgaan, omdat ze niet weten wat ze dan wel willen. Als je vastloopt in die zoektocht, vraag dan om hulp bij een expert! Niets is zo zonde om maar door te gaan en spijt te hebben als je met pensioen gaat dat je al die jaren werk hebt gehad wat je niet leuk vond.

Het is belangrijk dat de hulp:
– Inzoomt op de angsten die je hebt én je deze helpt met omvormen, zodat je ook daadwerkelijk open staat voor een andere baan en deze achterna gaat
– Je een stok achter de deur biedt. Zodat je er tijd en energie in steekt en er de inzichten uithaalt die nodig zijn
– Inzoomt op jou als persoon. Waarbij de juiste en verdiepende vragen worden gesteld, dat je verbanden gaat inzien en dat je blinde vlekken boven komen

Gratis doorbreeksessie
De laatste dag van de maand geef ik altijd 2 doorbreeksessies weg. Hier kan je de informatie van de doorbreeksessie lezen én deze aanvragen.

Aan het einde van de doorbreeksessie weet je:
✔️ Wat jouw verlangen is
✔️ Wat jouw grootste dromen zijn
✔️ Wat je nu nog in de weg staat
✔️ Weet je wat je kan doen om deze belemmering om te buigen.

Coachtraject
Wil je meteen het traject starten en jouw droombaan ontdekken? Dan kan dat ook.

Kort samengevat is dit een coachtraject waarbij je 1 op 1 coaching en begeleiding van mij krijgt richting jouw droombaan! Ik ben jouw spiegel, zodat je aan het einde van het traject een keuze maakt naar de baan die echt bij jou past. We zoomen in op de angsten die jou tegenhouden én rekenen daarmee af, ik ben je stok achter de deur én stel je de juiste, verdiepende vragen zodat jij erachter komt wie je echt bent, wat je belangrijk vindt en wat voor werk jou gelukkig maakt.

Hoe ziet dat eruit?

✔️ We hebben 5 sessies online, waarbij elke sessie 1 tot 1,5 uur duurt. Deze sessies plannen we in wanneer het jou schikt. 
✔️ Na elke sessie ontvang je een groeiboek. Hierin noteer je jouw opgedane inzichten van de sessie en ga je aan de slag met een aantal verdiepende vragen. Zo kan je het even laten bezinken en tot nog meer inzichten komen.
✔️ Ik ben er niet alleen tijdens de sessies, maar ook erbuiten. Want juist dan ontstaan ook vragen en/of twijfels. Daarom mag je altijd mailen, Appen of bellen. 
✔️ Je ontvangt een pakket thuis met mijn boek, een notitieboek, pen en nog andere leuke en ondersteunde dingen in dit proces.

Hier kan je meer lezen over het coachtraject naar jouw droombaan én deze starten.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise