Op jezelf vertrouwen tijdens die droombaanzoektocht? Zo doe je dat

Vertrouwen in jezelf
Ik geloof, in het diepste van mijn hart, dat op het moment dat jij vertrouwen hebt in jezelf, dat jij gelooft in jezelf en dat jij het gevoel hebt dat het zal verlopen zoals je graag wil het het verloopt, dat dit ook het geval zal zijn. Dus op het moment dat jij erin gelooft, dat het zal gebeuren.

Zwemles
Dit vertrouwen leerde mijn moeder mij vroeger toen ik nog op zwemles zat. Ik was zo enorm bang voor het water waar ik zwemles had. Het was een heel donker zwembad. De stenen waren namelijk donkerblauw waardoor het water bijna zwart oogde. Ik was 6 of 7 denk ik en ik geloofde dat in het zwarte water haaien waren die mij wilden opeten. (Ja, die creativiteit zat er zeker al in…) En ik leerde pas net zwemmen, dus als de haai mij zou zien, dan zou deze er zeker voor zorgen dat ik met een been minder het water zou uitstappen. Ik kreeg het maar niet uit mijn hoofd.

Haaien
Op dat moment heeft mijn moeder de zwemles verplaatst naar een ander zwembad. Daar ging het al veel beter, maar ook daar geloofde ik nog in de haaien. Als ik door het gat moest zwemmen, zouden namelijk de haaien aan de andere kant er zijn. Ik moest namelijk weer door zo’n donker stuk heen zwemmen, waar de haaien zich zeker zouden bevinden. Helaas, zoals je vast wel weet is het nodig om door het gat te zwemmen als je je zwemdiploma wilt halen

Ik kan het!
Dus, mijn moeder leerde mij iets heel belangrijks. Zij vertelde mij dat als ik 3x tegen mezelf zou zeggen ”Ik kan het!” dat het mij daadwerkelijk zou lukken. De volgende zwemles probeerde ik dit uit. Ik zei tegen mezelf ”Ik kan het, ik kan het, ik kan het!”. Hupsakee. Ik dook het water in en ging door het gat! Natuurlijk poepte ik in m’n broek, maar ik geloofde op dat moment ook dat ik het kon. En het bewijs was daar, want ik was er doorheen gezwommen.

De truc die werkt
Binnen 2 weken had ik mijn zwemdiploma, na jaren strijden. Can you imagne? Deze ene ”truc” die mijn moeder mij vertelde werkte. En dit is natuurlijk niet zomaar zo. Want waarom werkte het nou? Deze truc werkt omdat je het gevoel van angst wegneemt en vervangt door het gevoel van vertrouwen. Ik vertrouwde erop dat ik door het gat zou zwemmen. Dus deed ik het! 

Vertrouwen
Dit was hetzelfde toen ik afstudeerde, als 20 jarig meisje de verantwoordelijke was over een hele groep kinderen en op het moment dat ik diezelfde baan opzei en volledig voor Melodieinhetleven verder ging. Ik vertrouwde op mezelf. Ik vertrouwde erop dat het mij zou gaan lukken. Ik had vertrouwen dat ik een manier zou vinden, hoe spannend ook. Het geloven in mezelf, het vertrouwen dat ik in mijzelf had is in al deze situaties cruciaal geweest om ”spannende” stappen te overwinnen. Vandaar de vraag aan jou: vertrouw jij jezelf? Geloof jij in jezelf dat je het kan? 

Rust
Want weet je… Vertrouwen is niet alleen belangrijk om doelen te behalen, maar het is ook belangrijk voor rust. Ik merkte toen ik vertrouwen had in mezelf (en dus in de situatie), dat ik ook rust in mijn hoofd had. Ik had geen stress, geen belemmerende overtuigingen die mij angst wilden aanpraten of constant ”hoe dan?!” in mijn hoofd. Nee! Ik geloofde dat het hoe dan ook wel op z’n pootjes terecht zou komen en daar zou ik alles aan doen. Het zorgde voor rust en dat ik de regie van mijn leven en mijn beslissingen terugnam. Het zorgde ervoor dat ik me dus niet liet tegenhouden door angst, maar juist mijn comfortzone verder opstretchte. Ondanks wat anderen tegen mij zeiden. Ik had rust, daagde mezelf uit en je raadt het al….Dat zorgt voor zoveel meer plezier en geluk in je leven. 

Ik geloof in mezelf!
En ja, dit doe en geloof ik nog steeds! Ik geloof in mezelf en zeg tegen mijzelf: ”Ik kan het, ik kan het, ik kan het!”. Op het moment dat ik het vertrouwen weer door mijn lijf voel stromen. Dan weet ik gewoon dit gaat mij lukken! En dat weegt zwaarder dan wat anderen tegen mij zeggen. Dat geloof ik.

En trouwens, in het 1 op 1 coachtraject wordt hier aandacht aan besteed. Dat jij gaat geloven in de succesvolle jij. Dat jij gaat geloven dat het jou gaat lukken! Dus sta nog eens een keertje stil bij de vraag: geloof jij écht in jezelf? Gaat het jou lukken om de doelen te bereiken die je wil bereiken? Ik gun het je van harte! 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise