Werk starten in een ander werkveld. Vanaf 0 beginnen. Wel of niet doen?

Je hebt een baan gevonden die bij je past. Je weet ein-de-lijk wat je wilt gaan doen! Yesss! De eerste stap is gezet. Alleen… je bent erachter gekomen dat een baan in een totaal ander werkveld beter bij je past. Een werkveld waar je totaal geen ervaring in hebt. Een werkveld waar je geen studie in hebt gedaan. Een werkveld die volledig onbekend voor je is en dus ook een werkveld waar je vanaf 0 moet beginnen voor jouw gevoel.

De richting voelt goed en de keuze heb je eigenlijk al gemaakt dat je het wilt doen, maar je begint te twijfelen omdat je vanaf 0 moet beginnen. Wil je dat eigenlijk wel? Zit je daar eigenlijk wel op te wachten? Is het ’t uiteindelijk waard en nu wel de juiste tijd?

Mijn naam is Elodie, ik ben werkgelukexpert en in dit artikel lees je mijn advies én tips.

Op de eerste plek wil ik je natuurlijk van harte feliciteren met de keuze die gemaakt hebt naar een baan die bij je past. Ik snap daarnaast als geen ander hoe spannend het is om helemaal in een ander werkveld te starten vanaf 0. Zelf ben ik jarenlang leerkracht geweest en inmiddels werkzaam als werkgelukexpert in mijn eigen bedrijf Melodieinhetleven. Nooit gedacht dat ik een carrièreswitch zou maken en al helemaal niet naar een richting waar ik zelf zo onbekend mee was.

Jarenlang heb ik getwijfeld wat ik moest gaan doen voor werk én toen ik het wist durfde ik de stap niet te nemen. Mede omdat het een eigen onderneming was en ik totaal geen kaas had gegeten van het ondernemerschap. Maar ook omdat ik absoluut geen idee had of ik mijn gekozen richting wel echt leuk zou gaan vinden. Ik had er geen ervaring in, geen diploma in en ik voelde dat ik hiermee ook 10 stappen achteruit zou zetten. Ik moest immers vanaf 0 beginnen, omdat ik in een totaal ander werkveld terecht kwam.

Dat ik het uiteindelijk toch deed kwam door het besef dat ik voelde dat ik absoluut niet meer wilde blijven werken in mijn baan als leerkracht en deze richting mij bleef aantrekken. Ik heb dus niet geluisterd naar mijn gedachten, maar ben vooral mijn gevoel achterna gegaan. Ik wilde gaan leven op een manier die bij mij paste. Niet het leven dat anderen van mij verwachtten of wilden. Ik wilde kiezen voor mijn eigen geluk en niet enkel voor (financiële) zekerheid. Het was, oprecht, de beste beslissing dat ik ooit genomen heb. En ik weet zeker dat jouw gevoel het ook niet voor niets op die manier aangeeft. Het is tijd om naar jouw gevoel te gaan luisteren in plaats van naar je verstand. Dat is tevens de eerste tip die ik je wil geven:

Tip 1: laat je gevoel spreken
Jouw gevoel geeft aan wat je wilt. En dat is in een ander werkveld werken waar je wel jouw geluk in gaat vinden. Oké, je moet wellicht vanaf 0 beginnen maar dat zal het uiteindelijk meer dan waard zijn als je doet wat je echt leuk vindt. Luister dus niet naar die angsten omdat je opnieuw moet beginnen. Het gaat om hetgeen wat het je uiteindelijk kan opleveren.

Daarnaast is het gemakkelijker om je gevoel te laten spreken en dat te volgen op het moment dat je meer mogelijkheden en kennis hebt over de stap die je echt wilt gaan nemen. Hierdoor raad ik het altijd aan om goed onderzoek te doen naar de stap die je wilt nemen. Het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn dat je vanaf 0 moet beginnen. Het kan zo zijn dat je met een goede onderbouwing ergens al binnen kan komen. Zeker met het grote banentekort op dit moment sta je in een goede positie om hierover in gesprek te gaan. Mijn tweede tip is hierom dus ook:

Tip 2: bekijk de mogelijkheden en handel ernaar
In eerdere artikelen deelde ik ook manieren hoe je kan wisselen van werk. Dat hoeft niet alleen door de solliciteren op een vacature. Je kan een open sollicitatie sturen, je kan een traineeship of een leer-werktraject volgen, je kan je laten omscholen terwijl je al werkzaam bent bij een bedrijf etc. Bekijk mogelijkheden. Bekijk banen. Bekijk werkgevers en benader ze. Bekijk bedrijven die soortgelijke dingen doen. Ga hierin echt op onderzoek uit om te bekijken wat er allemaal mogelijk is. In deze fase is het ook belangrijk om creatief te zijn en zelf mogelijkheden te creëren. Je kan namelijk afwachten tot die ene functie voorbij komt en je aangenomen wordt of je neemt zelf de regie in handen en laat het zelf slagen.  

Uiteindelijk is het belangrijk als jij een carriereswitch gaat maken naar een ander werkveld dat je je niet uit het veld laat slaan door alles wat er op je afkomt. Je hoeft dingen nog niet te weten. Je mag leren. Je mag fouten maken. Het gaat erom dat je je ervoor inzet en je droom achterna gaat in plaats van dat je je laat weerhouden. Ga ervoor en zet door. Wedden dat je erachter komt dat het uiteindelijk helemaal niet zo spannend was én dat je de goede stap gezet hebt?

Mijn advies is dus kort gezegd: neem die stap naar een ander werkveld en ga ervan genieten!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise