Wat voor baan past bij mij? – De 9 stappen

‘Wat voor werk past er bij mij?’

Stel deze vraag NIET aan jezelf

Logisch dat je jezelf dat afvraagt, want je wil immers jouw droombaan ontdekken. Maar… Bij deze meteen de tip om dat niet te doen!

Deze vraag is zo specifiek en direct, dat hij je vervolgens volledig vastzet. Het gevolg is dat je die droombaan niet vindt en doorgaat met de orde van de dag op de automatische piloot. Daarom mijn tip om het anders aan te pakken, op een manier die wél werkt.

Het trechtermodel
Persoonlijk geloof ik sterk in het trechtermodel. Dit is een vorm waarbij je van heel vaag en heel breed stap voor stap jouw persoonlijke antwoord helderder maakt. Door meer en meer te trechteren wordt het antwoord op de vraag: ‘Wat past bij mij?’ steeds concreter. Zo ga je dus de verdieping in bij jezelf en ontstaat het antwoord. Dit model gebruik ik ook in mijn online trainingen en coaching, die zich keer op keer hebben bewezen.

De stappen van het trechtermodel
Opbouw van het trechtermodel. Het trechtermodel kan in verschillende stappen worden opgebouwd waarbij de meest uitgebreide stappen er 9 zijn. Alle 9 stappen deel ik met je in dit artikel, zodat het jou ook lukt om te ontdekken wat voor werk er bij je past.

Volg deze stappen dus stap voor stap op om wél te ontdekken wat voor baan er bij je past en deze werkelijkheid te maken. 

Stap 1
Allereerst is het belangrijk om exact te begrijpen in welke situatie jij je nu precies bevindt. De gevoelens en gevolgen die deze situatie met zich meebrengen. Zoals dat je moe bent en zoveel tegenzin ervaart. Hoe voel je je eigenlijk? Waar heb je last van? En wat voor effect heeft dat eigenlijk op je leven? Het is belangrijk om hier eerst in op te zoomen. Zonder startpunt kun je immers ook nergens naartoe werken.

Stap 2
Stap 2 focust op de angsten en belemmeringen die jou tegenhouden om een stap te zetten en jouw passie te ontdekken en/of om die stap te gaan zetten. Misschien denk je nu wel: niets houdt mij nog tegen! Toch weet ik zeker dat je diepere lagen hebt dan je dacht. Iedereen heeft namelijk angsten als het aankomt op wisselen van werk. Bijvoorbeeld de financiële angst of de angst dat je niet goed genoeg bent. Het is belangrijk dat je achterhaalt welke angsten dit zijn én dat je ontdekt wat jij nodig hebt zodat deze angsten je niet meer blokkeren richting de switch naar jouw droombaan.

Stap 3
Stap 3 gaat over de manieren die je nu toepast om je droombaan te ontdekken. Bijvoorbeeld vacaturesites afspeuren, beroepskeuzetests of gesprekken met anderen. Het zijn een soort automatische bewegingen die niet werken in die droombaanzoektocht, maar die we toch toepassen omdat we op zoek zijn naar antwoorden. Welke dingen heb jij al geprobeerd welke je niet dat duidelijke concrete antwoord hebben gegeven? En spreek met jezelf af dat je deze dingen in de prullenbak gooit.

Stap 4
Deze stap gaat over het ontdekken wat concreet bij jou past en hoe je dat kunt doen. Het gaat om een tegenbeweging maken ten opzichte van de dingen die je al deed. De focus moet namelijk zijn dat je gaat inzoomen op wie jij als persoon bent. Dat is de key tot het vinden wat voor werk dat bij jou past! Hier lees je hoe je dat kan doen. Op het moment dat jij concreet weet wie jij bent weet je ook wat jou bijvoorbeeld voldoening geeft in je werk.

Stap 5
Jij als persoon hebt natuurlijk meerdere lagen. Bij stap 4 raak je de oppervlakte aan, maar het is belangrijk om de verdieping in te duiken. Bij stap 5 ga je ontdekken wat jouw persoonlijke kwaliteiten en talenten zijn. In dit artikel lees je hoe je jouw kwaliteiten en talenten kan ontdekken Je geeft aandacht ook aan de interesses die je hebt en aan de dingen die je energie geven en vreten. Hier lees je hoe je jouw energiegevers en energievreters achterhaalt.

Stap 6
Deze stap maakt het nog concreter. De vraag die hierin centraal staat: hoe wil ik dat mijn droombaan eruitziet? Denk bijvoorbeeld aan de ideale werkplek, werktijden en andere randvoorwaarden van de baan die het beste bij jou past.

Stap 7
Bij deze stap ga je daadwerkelijk een keuze maken. Het gaat over focus aanbrengen: wat heeft jouw prioriteit? En het is belangrijk om te achterhalen hoe jij normaal gesproken keuzes maakt en hoe je deze keuze gaat aanvliegen. Stap voor stap kom je dan tot een keuze die bij jou past.

Stap 8
Deze stap staat volledig in het teken van die droombaan bemachtigen. De dingen die je concreet moet gaan doen om weer gelukkig te kunnen zijn in je werk. Het gaat over actie ondernemen, zodat die mooie droom werkelijkheid wordt. Dit kan bijvoorbeeld solliciteren zijn of netwerken. Ik maakte er ook een cursus over: zelfverzekerd solliciteren.

Stap 9
De laatste stap gaat over iets wat je misschien niet had verwacht, maar wat wel superbelangrijk is: stilstaan. Op het moment dat jij die droombaan in het vizier of bemachtigd hebt, is het cruciaal dat je blijft checken hoe je je voelt in je werk. Blijven monitoren hoe je je voelt en dankbaar zijn voor wat er is, zijn van belang om ook gelukkig te blíjven. Het is een stuk reflectie.

En zo begint de trechter als het ware opnieuw, mocht je daar behoefte aan hebben. Voor nu als je dit gelezen heb, wil ik je uitdagen om ook echt de stappen te doorlopen. Lezen is gemakkelijk, maar uitvoeren daar ligt de verandering. Heel veel succes.

En mocht je meer hulp nodig hebben hierbij? Lees dan vooral even de pagina over het coachtraject, waarbij ik jou stap voor stap meeneem die trechter door. Ik stel je de juiste vragen en houd je een spiegel voor, zodat ook jij ontdekt wat voor werk er echt bij je past!

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise