Zo haal jij weer voldoening uit je werk!

‘’Ik ga met buikpijn naar mijn werk, omdat ik weet dat ik er alleen maar naartoe ga voor het geld.’’

‘’Ik vind mijn werk niet meer leuk, maar ik weet niet hoe dat exact komt’’

‘’Eigenlijk interesseert het mij niet meer wat er op mijn werk gebeurt. Ik ga erheen en doe mijn werk, maar het boeit totaal niet.’’

‘’Ik voel gewoon dat ik meer kan en dat er meer in mij zit dan wat ik doe met mijn werk.’’

Dit soort opmerkingen hoor ik dagelijks. Veel mensen weten dat zij geen voldoening meer uit hun werk halen, maar weten niet wat hen dan wel voldoening geeft. Je weet dat het werk wat je nu doet je niet meer boeit, maar wat vind je dan wel belangrijk? Dat is vaak nog onduidelijk.

Kernwaarden
Een manier hoe je ontdekt wat je wel belangrijk vindt in je werk en in je leven zijn je kernwaarden ontdekken. Ook wel drijfveren genoemd. Dit zijn waarden die we geleerd hebben tijdens onze opvoeding, de cultuur en het geloof dat we hebben, onze levenservaringen en scholing. Het zijn waarden die je onbewust met je meedraagt, maar die ons op een dieper level aansturen.

Kernwaarden komen niet overeen met je werk
Dit zorgt dus ook voor dat we ons werk niet meer leuk vinden op den duur. Onze diepste kernwaarden komen niet overeen met wat we aan het doen zijn. Je hebt de keuze gemaakt voor dit werk, maar eigenlijk blijkt het dus niet goed bij je te passen op een dieper vlak. Dit uit zich in dat je geen voldoening ervaart, er stress van krijgt of dat je je verveeld. Je voelt aan alles dat dit niet meer bij je past, maar je kan ook niet precies vertellen wat er dan niet klopt.

Voorbeeldenlijst van kernwaarden
Er zijn honderden kernwaarden. Wat daarbinnen belangrijk is, is dus voor iedereen anders. Hier lees je een voorbeeldenlijst van kernwaarden. Verder in het artikel lees je een opdracht over je kernwaarden, zodat jij meer voldoening in je werk ervaart.

Hoe kan je werk je voldoening geven?
Op het moment dat jouw werk aansluit bij jouw kernwaarden, zal je dus voldoening ervaren op een dieper vlak. Die voldoening is er en zal er blijven, omdat je met dingen bezig zijn die jij op een diepere laag van jezelf belangrijk vindt. Dit is het punt waarbij je tevreden bent met wat je hebt en niet meer verlangt naar meer.

Kernwaarden ontdekken
Neem de lijst met kernwaarden voor je en ga puur op je gevoel af wat belangrijk voor jou is. Noteer deze allemaal of streep in de lijst weg welke niet belangrijk zijn. Grote kans dat je een lijst overhoudt van ongeveer 20 kernwaarden.

Kernwaarden overlappen elkaar
Dit zijn echter teveel kernwaarden. Het doel is namelijk erachter komen welke van die kernwaarden het allerbelangrijkste voor jou zijn! Nu is het dus belangrijk dat je gaat kijken welke kernwaarden prioriteit hebben. Waarschijnlijk zijn de +/- 20 kernwaarden die je genoteerd hebt ook kernwaarden die elkaar overlappen of op elkaar lijken. Welk van die kernwaarden ‘’voelt’’ dat de lading dekt? Die houd je en de andere haal je weg.

Voorbeeld
Om je een voorbeeld te geven. Dit zijn de kernwaarden die ik overhoud:
Onafhankelijkheid – vrijheid – rust – ondernemend – enthousiasme – energiek – plezier – zingeving – levenslust – persoonlijke ontwikkeling – groei – communicatie – doelgericht-  duidelijk – verbondenheid – inlevingsvermogen en gelijkwaardigheid.

Persoonlijke ontwikkeling en groei lijken op elkaar, waarvan ik er een kan weghalen. Ook zijn enthousiasme, plezier en energiek kernwaarden die elkaar kunnen overlappen. Net als zingeving en levenslust. Voor jou overlappen deze wellicht de lading niet, voor mij wel. Dus kan ik een aantal woorden weghalen, om zo tot de kern uit te komen.

Prioriteiten aanbrengen
Misschien heb je er dan nog een aantal over, die niet perse op elkaar lijken maar elkaar aanvullen. Ook daarbij is het belangrijk dat je prioriteiten gaat stellen. Wat is het belangrijkste voor jou? Het uiteindelijke doel is er 3-5 overhouden. Persoonlijk raad ik er 3 aan, omdat je dan echt de kern te pakken hebt van wat jij belangrijk vindt in je werk en in je leven. Uiteindelijk kies je dus 3 kernwaarden die allesomvattend voor jou zijn én vanuit waar jij je leven en werk wil inrichten.

Maak keuzes op basis van je kernwaarden
Jij wil meer voldoening toch? Jouw kernwaarden laten jou zien wat jij écht belangrijk vindt in je werk en in je leven. Vanuit jouw kernwaarden kan jij beslissingen gaan maken, die beter passen bij jou. Deze keuzes zullen jou dus ook meer voldoening opleveren. Stel dat jouw kernwaarde verbondenheid is, dan zal het nooit een goed idee zijn om je gehele werk thuis te laten plaatsvinden helemaal alleen. Jij wil in verbinding staan met anderen (collega’s of klanten), dus een beroep wat je alleen uitvoert zal jou eenzaam maken en geen voldoening opleveren.

Breng voldoening terug in je leven
Op deze manier kan jij voldoening terugbrengen in je werk en in je leven. Heb je een beslissing die je moet maken? Leg deze eerst naast je kernwaarden. Wat past op een dieper level beter bij jou? Vanuit daar maak je de beslissing, ook al is dat spannend. Maar wedden dat jouw leven zoveel meer betekenis en voldoening heeft als je op die manier je keuzes maakt?

Lastig om te ontdekken wat jouw kernwaarden zijn?
Heel begrijpelijk, want het zijn de vragen die gaan over jouw hoogste doel en je missie in het leven. Het gaat over je zingeving op aarde, wat je wil bijdragen en wat je ‘’vervulling’’ geeft. Het zijn antwoorden die heel diep zitten, waardoor je er zelf moeilijk bij kunt komen. Toch als je het antwoord hebt geeft het rust en richting in je leven en helpt het bij het maken van keuzes.

En wil je weten of dit werk nog wel bij je past (en zo nee: wat dan wel)?
Als je weet wat je kernwaarden zijn en je missie, kun je bepalen of je werk nog wel bij je past. Je kan jouw kernwaarden naast je werk leggen en checken of dit werk aansluit bij wat jij echt belangrijk vindt.

Zo niet, zijn er mogelijkheden om je werk zo in te richten dat het wél mogelijk is? Niet? Dan wordt het tijd om te ontdekken wat voor werk wel bij je past, zodat jij ook weer voldoening uit je werk en leven haalt. Lees hier meer over de één op één doorbreeksessie. Een manier hoe je ontdekt wat voor werk wel bij je past.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise