De 10 gevolgen als je werk je weinig (of geen) energie geeft

Och, jee! Een van de belangrijkste dingen in het werk is wel dat het je energie geeft. Niet alleen in het werk, maar in je leven uiteraard.

We willen er allemaal voor zorgen dat onze batterij vol is en niet leger en leger of zelfs op raakt. Gelukkig hebben we hier zelf invloed op. We kunnen onze batterij opladen door dingen te doen waar we energie van krijgen en uiteraard gaat je batterij leeg als je dingen doet die je energie kosten.

De dingen waar je energie van krijgt zijn de dingen die bij jou passen, de dingen die je leuk vindt om te doen, waar je interesse ligt en waar jij je passie en talenten in kwijt kan. Doe je dit niet, is de kans groot dat het je geen energie geeft en je als een dood vogeltje op de bank beland.

In dit artikel lees je de 10 gevolgen als jouw werk je weinig of zelfs helemaal geen energie meer oplevert.

1. Futloos en moe
Deze spreekt erg voor zich, maar op het moment dat jij werk verricht wat jou geen energie meer geeft voel jij je moe. En dat gevoel van moe zijn blijft. Op het moment dat je op je werk bent, gedurende de dag, als je naar huis gaat en nog moet koken. Het gevoel van moe zijn giert constant door je lichaam heen. Je voelt je futloos en mist gewoon peper in je reet, terwijl je dat normaal wel hebt. Eigenlijk ben je een mega energiek persoon, maar nu voel je je al langere tijd niet zo.

2. Je blijft maar snoozen voordat je je bed uitkomt
Dat je weinig energie hebt uit zich bijvoorbeeld dat je extreem veel slaap nodig hebt. Meer dan voorheen. Je gaat vroeg naar bed om genoeg uren mee te pakken en hebt een goede nachtrust. Toch op het moment dat de wekker gaat, kan je maar niet uit bed komen. Je blijft maar snoozen, tot het moment dat je er écht uit moet, omdat je anders niet op tijd op je werk verschijnt. Het is misschien zelfs al voorgekomen dat je je verslapen had. Puur omdat je zo ontzettend moe bent!

3. Geen energie voor activiteiten buiten je werk
Je werk geeft je geen energie, dat is duidelijk. Maar buiten je werk heb je de tijd om leuke dingen te doen. Toch doe je dit wel, omdat je alles eruit moet halen, maar eigenlijk heb je er geen energie voor. Het liefst lig je op de bank met Netflix onder een dekentje en doe je de hele avond niks meer. Eigenlijk merk je hierin ook een verschuiving. Voorheen ondernam je elke dag wel leuke activiteiten met vriendinnen, maar dit wordt minder en minder. Je hebt er gewoon de energie niet meer voor om dit voor te stellen. En als je wat afgesproken hebt, zeg je dit stiekem liever af om gewoon even te relaxen.

4. Het koffiezetapparaat draait overuren
Tsja, iets moet je wakker houden toch? Afgelopen tijd is het koffiezetapparaat je grootste vriend. Stiekem loop je er vaker naartoe dan je lief is en drink je eigenlijk meer koffie dan gezond voor je is. Maar ach. Het houdt je wakker, geeft je een goede kick en zorgt ervoor dat je in ieder geval nog wat werkzaamheden afrond. 

5. Je kan niet productief meer werken
De focus mist. Je gedachten dwalen weg. Je bent eigenlijk te moe, waardoor je niet meer echt productief aan het werk bent. Met als gevolg dat het werken je nog meer tijd kost, dan dat eigenlijk nodig is. Super zonde natuurlijk, want je wilt er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Dit lukt je alleen niet, omdat je de energie en focus er niet voor hebt. Jij bent er niet blij mee en jouw collega’s en leidinggevende ook niet.

6. Geen zin meer hebben om te koken
Jep. Een enorm bekende wellicht voor je. De werkdag zit erop en eindelijk kom je thuis en heb je tijd voor jezelf. Op dat moment is al je energie op én heb je NU energie nodig. Koken is dan teveel moeite en heb je echt geen zin meer in, dus… Thuisbezorgd! Prima voor een avondje natuurlijk, maar als dit meerdere malen per week gebeurt dan is dit niet al te gezond voor je. Tuurlijk weet je dat zelf ook wel, maar toch kan je je er niet toe zetten om te koken.

7. Jezelf niet van de bank kunnen sleuren
Daar lig je dan op de bank, nadat je die pizza naar binnen hebt geschoven. Eigenlijk had je voor jezelf gepland dat je weer eens zou gaan sporten. Maar pff… Je twijfelt zo erg. Het liefst ga je gewoon niet sporten. Je ligt zo lekker en je hebt het gewoon verdient om nog even te relaxen vanavond. Morgen ga je wel weer sporten zeg je tegen jezelf, op het moment dat je je dekentje nog verder over je heen trekt en de volgende aflevering van je serie start.

8. Je komt aan
Al dat thuisbezorgd eten, Netflix kijken en minder sporten is niet goed voor je. Dat weet je wel, maar toch is het lastig om hier verandering in te brengen. Wel merk je op dat langzamerhand je broek strakker begint te zitten, de mouwtjes van je shirt stiekem opkruipen en dat je strakke kledingstukken liever in de kast laat liggen. Je bent langzamerhand aan het aankomen.

9. Je mist de juiste voedingsstoffen
Behalve dat je aankomt, heeft je lichaam al langere tijd geen voedingsstoffen binnen gekregen dat het écht nodig heeft. Hierdoor put je eigenlijk je lichaam nog meer uit en gaat het teren op reserve voedingsstoffen. Het moment dat je dan eet, slaat je lichaam meteen deze voedingsstoffen op (en verbrand deze door het weinig sporten niet). Je bent je lichaam aan het uitputten en deze gaat steeds meer op de reservestand staan. Simpelweg ben je gewoon echt niet goed voor jezelf aan het zorgen.

10. Je blijft in dezelfde cirkel rondgaan
En hierdoor wordt je alleen nog maar moeier en lustelozer. Als je niet goed voor jezelf zorgt en actie onderneemt wordt dit aftakelproces alleen maar erger en erger. Bedenk je eens goed: Hoe lang houd je dit vol? Ga je dit nog 10 jaar zo doen? Waar zit de stop? Op dit moment zit je namelijk in je eigen bubbel en het lijkt alsof je daar niet meer uitkomt. Het probleem trekt zich dus door én door. Eigenlijk zorg je gewoon niet goed voor jezelf en je weet dat dit een hele ongezonde situatie is, maar je doet er niks aan.

Wil jij uit deze ongezonde bubbel stappen én wel weer energie van je werk krijgen? En zo dus de kwaliteit van je eigen leven verbeteren? Super, super belangrijk!

Graag help ik je hierbij met mijn coachtraject, waarbij ik je help jouw passie en droombaan te ontdekken.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise