Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je wilt jouw droombaan ontdekken en een stap nemen. Maar… hoe pak je dat aan?

In dit artikel lees je de 5 stappen hoe jij een switch maakt naar een totaal ander werkveld.

1. Bepaal welke werkzaamheden er bij je passen
Het is inmiddels helder voor je dat dit werkveld en deze branche (met de bijbehorende werkzaamheden) niet meer bij je past. Maar wat past er dan wel bij je? Dat is allereerst belangrijk om te ontdekken. Waar krijg je wel energie van? Wat doe je vol motivatie? Waaraan wil je graag bijdragen?

Als je het antwoord daar nog niet op hebt gevonden, lees dan eerst een van de volgende artikelen:
Ik wil ander werk, maar vind zoveel dingen leuk. Hoe kies ik?
Ik heb al zoveel geprobeerd, wat werkt er wel om mijn droombaan te vinden?
Op zoek naar ander werk, maar weet je niet wat? Deze 5 tips helpen
Hoe ontdek ik mijn passie?

2. Onderzoek de banen die daarbij aansluiten
Als jij weet wat voor richting het werk moet zijn waar je interesse in hebt (bijvoorbeeld je wilt je inzetten voor kinderen, duurzaamheid of mentale gezondheid) dan ga je vervolgens onderzoek doen. Je wilt namelijk ontdekken wat voor soort banen in die richting bestaan. En nee, daarbij ga je niet enkel vacaturesites bekijken maar je wilt verder kijken en brainstormen. Je wilt je horizon verbreden, want het is een werkveld dat je zelf nog niet kent. Als je je wilt inzetten voor kinderen kan je bijvoorbeeld leerkracht worden, in de kinderopvang werken, remedial teaching geven, kinderfysio worden etc. Er zijn nogal wat beroepen die daarbij aansluiten. Je wilt bij deze stap het éérst onderzoeken wat er bestaat en op basis daarvan richtingen uitsluiten die toch niet goed voelen.

3. Onderzoek de bedrijven die hierbij aansluiten
Als je richtingen hebt uitgesloten, check je bedrijven die werknemers in jouw gekozen richting in dienst hebben. Om bij het onderwerp kinderen te blijven en je besluit remedial teacher te worden, ga je op onderzoek uit hoe dat werkt. Waar werkt een remedial teacher? Moet je ergens bij aangesloten zijn? Is het in loondienst of ben je dan zelfstandige? Op welke werkplek ben je dan? Kortom, je wilt alles weten over de functie en de bedrijven die deze functies ter beschikking hebben.

4. Onderzoek wat je ervoor nodig hebt om dit te kunnen doen
Vanuit die informatie kan je een vervolgstap nemen en dat is bekijken wat je ervoor nodig hebt om dit werk te kunnen doen. Om weer bij remedial teacher te blijven. Welke opleiding moet je hiervoor doen? Zijn er nog andere makkelijkere en/of kortere routes? Moet je je bij een vereniging aansluiten? Of benader je direct scholen en/of kinderen? Enz.

5. Zet de stap!
Je hebt nu een volledig beeld van het werk, de omgeving, wat jij hiervoor dient te doen. De laatste stap is om dit daadwerkelijk te gaan doen. Start die studie. Solliciteer. Ga gesprekken aan. Laat je motivatie zien en ga ervoor.

Heel veel succes met de carriereswitch!

Heb je geen idee welke richting je op wilt?
Vraag dan de doorbreeksessie aan.

Aan het einde van de sessie:
✔️ Heb je een eerste stap gezet in het onderzoeken van je droombaan 
✔️ Weet je wat je wat jou nog in de weg staat
✔️ Weet je hoe erachter kan komen wat voor werk er bij je past

Hier lees je meer over de doorbreeksessie:

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise