Ik kan niet kiezen (qua werk)… Wat kan ik doen?

‘Wat moet je doen als je geen keuze kan maken?’ dé vraag waar laatst via Instagram massaal op werd gestemd dat ik daar eens een artikel over moest schrijven. Jij vraagt, ik schrijf.

In dit artikel lees je wat je kan doen op het moment dat je nieuw werk wil, maar niet kan kiezen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Je hebt honderden opties in je hoofd, maar het kiezen tussen die opties vind je nog lastig. Hierdoor stel je die keuze alsmaar uit en maak je geen keuze.

Ik snap je volledig, want ik heb mijn keuze ook jarenlang uitgesteld. Inmiddels ben ik gelukkig in mijn werk als werkgelukexpert en ga ik je tools geven wat je kan doen op het moment dat je niet kan kiezen wat voor werk bij je past.

1. Skip het bekijken van alle opties
Via vacaturesites, in gesprekken met anderen of beroepskeuzetests. Hierdoor krijg je alleen maar meer ideeën. Zo wordt het lijstje met ideeën alsmaar groter en groter en wordt het maken van een keuze steeds moeilijker.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat hoe meer keuzemogelijkheden we hebben, hoe langer het ons kost om te kiezen (omdat we een rationeel doordachte keuze willen maken). Dat niet alleen, de onderzoeken wijzen ook uit dat we minder blij zijn met onze keuze achteraf op het moment dat we veel keuzemogelijkheden hadden. Want… Wat als we anders hadden gekozen? Waren we dan gelukkiger geweest?

Mijn eerste tip is dus: ga niet kijken naar alle opties die er zijn. Dit maakt het maken van een keuze alleen maar lastiger. Het hebben van zoveel keuzes zorgt ervoor dat we bang worden om een foute keuze te maken en werkt verlammend. En dat is natuurlijk precies wat je niet wil.

Ben je benieuwd naar meer informatie hierover, lees dit artikel dat ik schreef over soorten kiezers (satisficers en maximizers).

2. Vertrouw je gevoel
Ga geen lijstje maken met voors en tegens van mogelijke banen. Dit laat je voornamelijk focussen op rationele dingen, zoals reisafstand, salaris of voorwaarden. Als je een keuze wil maken naar werk dat bij je past, is het belangrijk om deze keuze vanuit je hart te gaan maken. Op het moment dat je een keuze vanuit je hoofd maakt, zul je zien dat je na twee jaar weer ongelukkig bent in ander werk. Zonde en absoluut te voorkomen als je bij je eigen gevoel blijft.

Vaak maken we geen keuze op basis van gevoel, omdat ons hoofd in de weg zit. We willen onze keuze analyseren óf we zijn bang voor de uitkomst van de keuze die we maken met ons gevoel. We willen zekerheid inbouwen en bijvoorbeeld weten dat het ons zal lukken. We gaan dus ons gevoel omzeilen met allerlei redenen om niet die keuze te maken, waardoor het ‘’makkelijker of veiliger’’ wordt voor ons. Zo nemen veel mensen bijvoorbeeld een baan aan die meer verdient, in plaats van een baan waar zij gelukkiger in zijn. Puur omdat dit een makkelijkere keuze is voor je leven.

Het is belangrijk dat je leert te vertrouwen op je gevoel. Jouw gevoel geeft je namelijk precies aan wat jij nodig hebt. En handel ernaar! Ook als je nog niet weet hoe het eruit komt te zien, wat de gevolgen zijn of hoe je het aan gaat pakken. Je zal dat vuurtje van binnen voelen, waardoor het ook makkelijker wordt om ervoor te gaan. Je hebt hierdoor meer zin, motivatie en doorzettingsvermogen.

Ben je benieuwd hoe je dan een keuze kan maken vanuit gevoel, lees verder in dit artikel. Je leest over hoe je nou weet dat je de juiste keuze maakt op basis van gevoel.

3. Weet wat je uit je werk wil halen
Het is belangrijk dat je jezelf leert kennen. Dat je weet wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je wil dat je werk je oplevert. Wat moet er in je werk terug te vinden zijn? Wil je vrijheid ervaren, creativiteit, uitdaging?

Hoe beter je jezelf kent, hoe minder onzeker je bent en hoe makkelijker je kan kiezen. Want als je twijfelt aan jezelf, hoe kan je dan weten welke optie het beste bij jou past? Door jezelf te leren kennen en een duidelijke richting, kom je tot keuzes die passen bij jou.

Een manier hoe je jezelf beter kan leren kennen is door jezelf vijf keer de vraag ‘waarom’ te stellen. Zo daag je jezelf uit en vraag je door op het antwoord dat je geeft. Het brengt je tot de kern, waardoor je makkelijker kan achterhalen waarom die keuze wel of niet bij je past.

Bijvoorbeeld:
1) ‘waarom past deze baan bij mij?’ Omdat ik met kinderen kan werken.
2) ‘Waarom wil ik met kinderen werken?’ Omdat zij mij energie geven en ik echt wat kan betekenen voor hen.
3) Waarom… En zo verder.

Hiervoor kan je uiteraard ook hulp inschakelen. Een coach helpt jou nog verder, omdat deze jou een spiegel voorhoudt bij de blinde vlekken die jij zelf hebt. Zo helpt het 1 op 1 coachtraject naar je droombaan jou om tot jouw essentie te komen en de juiste keuze te maken richting werk voor jou.

4. Het is een kwestie van doen. Maak een snelle keuze!
Hoe sneller je een keuze maakt, hoe meer je deze keuze maakt vanuit je intuïtie en je gevoel. Hoe langer je namelijk nadenkt, hoe meer je terecht komt in je hoofd waardoor je een mentale beslissing gaat maken. Bij zowel grote en kleine beslissingen is het dus belangrijk om een snelle beslissing te maken. Ga niet wikken en wegen, maar maak de keuze!

Oprecht. Het is beter om een keuze te maken, dan geen keuze te maken en nog jaren vast te zitten in het werk dat je niet gelukkig maakt. Jaren? Misschien zelfs je hele leven, waarna je vervolgens spijt hebt op je sterfbed. Zonde! Ga een keuze maken en doe dat zo snel mogelijk in plaats van jezelf blijven kwellen met je eigen besluiteloosheid.

 

Op het moment dat je in beweging komt, kan je ook pas ervaren of je er echt gelukkig van wordt of niet. Vaak lijkt het ook alsof we zomaar een keuze maken die goed voelt, maar dat is niet het geval. Je groeit een bepaalde richting op, die je misschien nog niet voor je ziet. De knoop doorhakken, experimenteren en in beweging komen geeft rust en lucht op. Ook als het achteraf toch niet de goede keuze blijkt te zijn.

5. Zie verkeerd kiezen als leren 
‘’Ja, maar ik ben bang om de foute keuze te maken!’’ hoor ik je denken.

Bij het maken van een keuze leer je iets. Misschien blijkt het achteraf niet de keuze te zijn die bij je paste, maar je bent dan al uit je comfortzone gestapt. Je hebt het lef gehad en vervolgens zul je zien dat een nieuwe keuze maken veel makkelijker is. Daarnaast wordt een volgende keuze makkelijker, omdat je van je vorige keuze geleerd hebt. Je hebt geleerd over jezelf en waarom iets niet bij je past. Die kennis en ervaring kan je weer gebruiken naar een keuze die wel bij je past.

Ben je benieuwd naar wat nu werkelijk de juiste werkkeuze is voor jou? Ben je bang om verkeerd te kiezen en wil jij een stap zetten? Het coachtraject naar jouw droombaan helpt je om te ontdekken wat voor werk bij jou past én waarom dit bij je past. 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise