Laag in je energie? Lees deze 15 tips voor meer energie

Laag in je energie zitten en niet vooruit te branden zijn… Op sommige momenten is het oké en heerlijk om eraan toe te geven. Op andere momenten voelt het verschrikkelijk. Juist als je productief wil zijn of nog een hele stapel werk hebt liggen.

Dus, wil jij je energiepeil verhogen? Lees deze tips en pas ze toe. Wedden dat jij erna ook weer bruist van de energie?

1 Drink water
Allereerst: van te weinig drinken word je moe. Drink dus genoeg water op een dag. Zeker 2 liter. Persoonlijk houd ik ook erg van een beetje suikervrije limonade in het water, om de smaak af te wisselen. Daarnaast helpt genoeg drinken tegen hoofdpijn en het sloom worden (in je hoofd).

2. Skip je koffie
Wat ik vaak zie gebeuren is dat veel van ons echte koffie-lovers zijn. Het is ook heel verleidelijk om een kopje koffie te pakken als je moe bent. Toch is dit niet handig, want koffie geeft je nadat je een energiekick hebt gehad ook meteen weer een energie dip. Écht effectief werken aan je energiepeil helpt koffie je dus niet mee. Dus skip je koffie (en cafeïne) als je meer energie wil hebben.

3. Ga rechtop zitten
Door een goede houding kan je ook jouw energie een kick geven. Zeker belangrijk als je aan het werk bent en dus dit met energie wil blijven doen. Wat is dan een ‘’goede’’ houding?  Je schouders laag en los. Je kin is niet naar achter maar eerder recht of iets naar beneden gebogen.

4. Neem pauze
Het moment dat je energie weglekt, kan je je ertegen verzetten en doorgaan zonder energie. Of je laadt jezelf weer even op met iets anders. Neem een pauze en ontspan. Hier lees je 10 ontspanningsmanieren om er even tussenuit te zijn, zodat je erna weer met volle energie verder kan werken.

5. Powernap
Een voorbeeld van echt even ontspannen is een powernap nemen. Liever niet te lang. 20 minuutjes schijnt het beste te zijn, omdat je na je middagslaapje dan precies weer opgeladen bent en niet blijft hangen in de ‘’moeheid’’ of dat je die nacht geen oog meer dicht doet.

6. Op tijd naar bed
Vroeg naar bed en daardoor een uurtje extra slaap, geeft extra energie. Het zorgt er daarnaast voor als je een routine hebt waarbij je vroeg je bed in duikt, dat je meer ritme en voorspelbaarheid hebt voor je lichaam. Dit zorgt er ook voor dat je energieker bent. Side note: langer uitslapen in het weekend heeft daarentegen geen zin en maakt je alleen maar sloom gedurende de dag.

7. Skip die alcohol
I know. Dit wil je niet horen, maar door alcohol vermindert de kwaliteit van je nachtrust. Ook al voelt het dat je ontspannen en moe bent, het zorgt ervoor dat je minder vast slaapt en uiteindelijk minder uitgerust bent, dan je had kunnen zijn. Zelf drink ik écht al 6 jaar geen druppel meer en dat bevalt mij hartstikke goed. Ja, je leest het goed. Ook op een festival ga ik enkel hard op een cola light.

8. Omring je met positieve vrienden en collega’s
Heb je weleens gemerkt als een vriendin altijd komt klagen en haar hele scala aan problemen dropt, dat het je ontzettend veel energie kost? Jep. Die vermijd je liever als je hoog in je energie wil blijven. Hetzelfde geldt andersom met die positieve collega. Hoe meer jij je met deze energieke mensen omringt, hoe meer enthousiasme en energie jij ervan krijgt!

9. Lach!
Door lachen verlaag je stress en kan je problemen relativeren. Omring je dus ook met mensen die humor hebben en die de lach-kick uit je trekken. Of kijk die hilarische serie om jouw energie weer een boost te geven.

10.  Blok de stress
Stress vreet energie, maar dat wist je vast al. Op het moment dat je ontspannen bent, heb je dus ook veel meer energie. Houd je hoofd zoveel mogelijk leeg en schrijf zoveel mogelijk op, zoals die to do lijstjes op je werk. Hoe minder je in  je hoofd hebt, hoe energieker je bent.

11. Kleine taken
Een enorm project (en hiermee starten) kan voelen als een berg werk omdat het niet overzichtelijk is. Ook voel je waarschijnlijk pas voldoening als die hele berg werk af is. Gelukkig is daar iets heel gemakkelijks aan te doen. Knip je werk op in kleinere taken. Het zorgt voor overzicht, steeds opnieuw een succesmomentje omdat je iets afgerond hebt en hierdoor geeft het energie en motivatie om de volgende stap op de pakken. Daarnaast ben je ook nog eens veel sneller klaar als je het in stukjes doet! Win-win-win situatie dus.

12. Ga staan als je werkt
Er worden niet voor niets steeds meer sta-bureaus geïntroduceerd. Op het moment dat je staat rek je je spieren en kan je dieper ademhalen. Zo stroomt er meer zuurstof naar je hersenen én zul je dus meer energie ervaren, terwijl je aan het werk bent!

13. Beweeg!
Het is duidelijk denk ik dat bewegen belangrijk voor ons is. Even de sportschool in of een wandeling zorgt ervoor dat je je positiever en energieker voelt. Dat klinkt tegenstrijdig omdat het sporten je ook energie kost, maar uiteindelijk levert het je nóg meer energie op. Plus het verhoogt je weerstand, wat ook prettig is om je energiepeil on point te houden.

14. Pak die zonnestralen
De zon maakt je gelukkiger én geeft energie. Niet voor niets dat we in de zomer altijd meer energie hebben dan in de winter. Zoek die zonnestralen dus goed op en overwinter in een warm land (al is het voor een weekje). En als je daar geen budget voor hebt, kan je altijd nog een zonnebankje pakken. Dit hoeft niet om jezelf oranje te kleuren. Maar geloof mij, ook dan zul je je als herboren voelen met veel meer energie.

15. Vind betekenis
Op het moment dat jij zin hebt in de werkdag, sta je ook met motivatie en energie op. Zeker als je niet kan wachten wat voor toffe dingen je die dag weer mag gaan doen. Op het moment dat jij dus betekenis in je werk ervaart (en dit je voldoening geeft), geeft dat je dus energie. Het heeft te maken met of jij je werk belangrijk vindt, of je het gevoel hebt dat je iets kan bijdragen en mensen mag helpen.

Als jij je passie gevonden hebt, zal dit je een enorme berg energie geven. En zit je op dit moment vast in je baan wat je wel de zekerheid geeft van salaris, maar waar je de passie en voldoening in mist? 

Meld je dan aan voor de doorbreeksessie. Het is een één op één sessie. Hier kan je daar meer over lezen en je aanmelden:

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise