Met deze 7 tips voorkom je dat je verzandt in je zoektocht naar ander werk

Je wilt ander werk, maar waar begin je dan? Door de bomen zie je het bos niet meer en voor je gevoel ben je er al ontzettend lang mee bezig. Vacatures bekijken, studiekeuzetests doen en gesprekken met anderen voeren… En nog heb je nog geen ander werk gevonden. Je voelt je gemotiveerd, maar tegelijkertijd is dit niet de plek waar je wil blijven. Wat nu?

In dit artikel lees je tips hoe jij voorkomt dat je verzandt in die droombaanzoektocht. Het is namelijk niet enkel een kwestie van doorzetten, maar ook van effectieve dingen doen. Zo verdwaal je niet als guppie in de zee, maar ga je recht op je doel af.

1. Loslaten van je gouden kooi
Ken je dat: op het moment heb je alles voor elkaar, maar eigenlijk ben je niet gelukkig? Het moment dat je weet dat je wil gaan wisselen en je alles uit de kast trekt om erachter te komen wat dan wel bij je past. Toch wat er in deze fase gebeurt zijn de ‘’ja maar…’’, ‘’hoe dan?’’ en de de ‘’wat als…’’ gedachtes. Een aantal voorbeelden:

‘’Wat als ik straks minder verdien in dit werk?’’
‘’Hoe moet ik dat dan aanpakken?’’
‘’Ja maar, wat ze vragen in de vacature kan ik helemaal niet…’’

En dat je deze gedachtes hebt is logisch. Dat komt door je Amydala (emotionele regelcentrum) die iedereen in z’n hersenen heeft. Je Amygdala wil je veilig en op je plaats houden. Dat betekent dat die jou lekker veel van zulke gedachtes naar je toestuurt om de verandering niet aan te gaan. Hierdoor focus je vooral op de dingen die niet fijn zijn in plaats van de dingen die wel positief zijn.

Het is dus belangrijk dat jij jouw ‘’gouden kooi’’ gaat loslaten. Misschien ga je minder verdienen. Is dat het waard voor jou als je dan wel gelukkiger bent? Misschien weet je nog niet hoe je het gaat aanpakken, maar kom je daar along the go achter. En wellicht kan je dat nog niet, maar kan je het wel leren. Train je brein positief. Zo durf je ook daadwerkelijk stappen te gaan ondernemen in plaats van dat je vast komt te zitten in drijfzand.

2. Geloof in jezelf

Wil jij een baan hebben die volledig bij je past? Waar je happy van wordt? Waar je voldoening, plezier en uitdaging in terugvindt en waar je je betekenisvol voelt? Dan is het van belangrijk dat jij gelooft dat deze job voor jou bestaat. Als jij nu twijfels hebt als ‘’misschien bestaat mijn droombaan niet’’ of ‘’zoiets is niet voor mij weggelegd’’ dan trek je dit naar je toe. Het gevolg? Die droombaan is er niet voor je en je verzand en blijft vastzitten in je werk.

Het tegendeel is ook waar. Als jij gelooft in jezelf, als jij gelooft dat die baan er voor je is en dat die op je pad zal komen dan is dat ook zo. Misschien ben je bekend met the law of attraction? In dat geval hoef ik je niet meer uit te leggen daarover. Ken je het niet? Google is your frend en zoek het op. Dan begrijp je hoezo het geloven in jezelf cruciaal is om die baan  naar je toe te trekken en een gelukkiger werkleven te hebben.

3. Stel een doel
Stel een concreet doel waar je naartoe wil. Binnen hoe snel wil jij bijvoorbeeld werk gevonden hebben dat bij jou past? Hang dus een tijd aan je doel. Maar ook hoe ziet dat er concreet uit? Je kan pas ergens naartoe werken als jij concreet weet waar je naar op zoek bent. Als jij nog niet exact weet wat voor werk bij je past, is het noodzakelijk om uit te gaan zoeken wat voor werk jij happy van wordt. Het is daarbij belangrijk dat jij mega super helder hebt wie jij bent, wat je belangrijk vindt, waar je voor staat, wat je kernwaardes zijn, wat je talenten zijn en waar je goed in bent én waar je energie van krijgt om te doen.

Heb je dit niet helder voor jezelf? Check dan vooral even de één op één doorbreeksessie.

 

Heb je dit wel helder? Maak dit dan zo concreet mogelijk voor jezelf. Een manier om dit te doen is te werken volgens de SMART-methode.

S: Specifiek
M: Meetbaar
A: Acceptabel
R: Realistisch
T: Tijdsgebonden

Vage doelen leiden naar vage resultaten, dus leg jouw doel naast al deze punten. Zo maak jij je doel concreet. En met concrete doelen kan je er concreet naartoe werken.

4. Breng focus aan
Maak tijd, energie en misschien zelfs geld vrij voor jouw switch. Zeker als je nog niet exact weet wat er bij je past is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Het is een hele weg, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Zoveel mensen wisselen van werk of starten een nieuwe studie. Zij weten wat ze willen en gaan ervoor. Zij zijn bereid tijd vrij te maken voor een nieuwe studie, zij zijn bereid om energie te steken in een nieuwe functie en geld vrij te maken voor hun persoonlijke ontwikkeling. Breng dus focus aan. Dit wordt jouw prioriteit nu.

5. Werk eraan en heb vertrouwen
Heb vertrouwen dat die droombaan er is en er zal komen. Blijf dus doorzetten om je doel te bereiken. En ja misschien komen er tegenslagen, maar zet door. Als je opgeeft zal jij ongelukkig in je werk blijven. Doorzetten is nu lastig, maar zal leiden tot een fijner leven voor je. Heb dus vertrouwen en blijf doorzetten.

Leren en jezelf ontwikkelen of doelen bereiken gaat tenslotte ook niet in een rechte lijn omhoog. Dit ziet er meer zo uit. Het is moeilijk, maar enkel met het nogmaals proberen zal het lukken en ben je blij dat je doorgezet hebt.

6. Betrek anderen als stok achter de deur
Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, beter van niet. Betrek juist anderen erbij. Zij kunnen jou helpen door een oogje open te houden in hun netwerk. Gebruik jouw netwerk dus vooral. De meeste banen worden tenslotte gegeven aan mensen in netwerken. Werkgevers ‘’weten dat jij zo een goede kandidaat bent’ en zo sta je dus al 1-0 voor. Jouw netwerk kan ook hun netwerk gebruiken voor jou, zo heb je dus nog meer mensen indirect in je netwerk.

Anderen kunnen je daarnaast helpen als een stok achter de deur. Vrienden, familie, maar ook bijvoorbeeld iemand die je op het gebied van werk helpt. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij het coachtraject naar je droombaan. Een stok achter de deur is fijn, omdat je hierdoor gemotiveerd blijft.

Daarnaast maakt het dit hele proces ook een stuk gezelliger, fijner en voel je je minder alleen als je anderen betrekt. Het is dus een win-win-win.

7. Blijf niet twijfelen. Voel wanneer iets de juiste keuze is.
Op het moment dat je een passende functie ziet, GO FOR IT! Iets wat ik zo vaak zie is dat mensen dan toch gaan twijfelen. Je kritische gedachtes van je Amygdala poppen omhoog en de switch wordt uiteindelijk niet gemaakt door alle twijfels.

Het is dus cruciaal dat jij weet wanneer iets de juiste keuze is. Dat jij aanvoelt wanneer dit dé baan is voor je en je ervoor wil gaan. Hoe je dat weet of voelt?
– Je wordt enthousiast van wat je leest
– Je kwaliteiten worden benut in die functie
– Het is in een omgeving die goed bij je past
– Je krijgt energie van de werkzaamheden waar je mee bezig bent
– Je werkt aan een doel dat je belangrijk vindt
– Je kan anderen helpen

Check dus deze lijst op het moment dat je een keuze moet gaan maken. En als je dus nog niet weet wat precies waar jij voor staat, waar je energie van krijgt en wat voor doel je graag aan werkt betekent het dat je nog niet goed genoeg op jezelf ingezoomd hebt. Het coachtraject naar jouw droombaan helpt je daarbij , zodat jij ook een doordachte, weloverwogen en zelfverzekerde beslissing kan nemen naar een nieuwe functie. 

You got this! Heel veel succes!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise