Wat levert werk mij op (naast salaris)?

Gemiddeld gezien werken we in Nederland 31 uur per week. En of je nou meer of minder dan dat werkt, werk is nu eenmaal een groot gedeelte van ons leven. Je hebt ook vast weleens het gezegde gehoord: je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven. En uiteraard is dat zo. Werk zorgt namelijk voor een inkomstenbron. Met die inkomsten kunnen we onze rekeningen betalen. De hypotheek wordt afgelost, de benzine wordt getankt én de boodschappen worden gehaald ermee. En daarnaast doen we er ook leuke dingen van. Lunchen met een vriendin en een dagje naar het strand.

Maar… is de enige reden dat we werken om rekeningen te kunnen betalen én er leuke dingen van te kunnen doen? Ik geloof van niet. Werk is zoveel meer dan enkel jouw inkomstenbron! Ik laat je een negental aspecten zien wat werk jou nog meer oplevert, buiten jouw salaris om.

Voldoening
Allereerst, als jij werk hebt dat bij je past, dan ervaar je gedurende je dagen voldoening. Je helpt anderen met je werk, je rond je taken af of je kan invloed uitoefenen binnen je werkveld. Op wat voor manier dan ook levert je werk je voldoening op. Het zorgt ervoor dat je tevreden bent met wat je doet. Dit zorgt vervolgens voor innerlijke rust.

Energie
Je werk levert jou ook energie op. Energie voor een nieuwe werkdag, energie tijdens het werk en energie zodat je buiten je werk nog zin hebt om leuke dingen te doen. Werk hoort jou energie te geven in plaats van op te slurpen. Merk je nou dat dit jou totaal geen energie geeft, dan is het tijd om te wisselen van werk en jouw droombaan te gaan ontdekken. Uiteindelijk wil jij een baan waarbij je barst van de energie op het werk én waardoor je nog lekker kan sporten of met vriendinnen kan afspreken na het werk.

Zin in de dag
Werk doen wat bij je past
 zorgt ervoor dat jij zin in de werkdag hebt. Dat je op zondag al zin hebt om aan de slag te gaan met dat ene project wat je zo interessant vindt. Werk levert jou plezier op, waardoor je ook gemotiveerd bent om weer aan de slag te gaan. En zin in je dagen hebben is belangrijk natuurlijk. Het zorgt ervoor dat je plezier hebt in je leven en alles rooskleuriger kan zien.

Gelukkig zijn
Zin in je dagen hebben, gemotiveerd zijn en plezier hebben in wat je doet heeft als gevolg dat je je gelukkig voelt. Gelukkig in je baan en gelukkig in je leven. En dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen natuurlijk. Op het moment dat je iets doet dat niet bij je past, is het lastig om dat geluk te kunnen voelen. Juist omdat we ook een groot deel van ons leven spenderen op het werk. Werk hebben waar jij tot je recht in komt is dus essentieel voor een gelukkig leven.

Betekenisvol voelen
Wij als mensen willen allemaal een stempel achterlaten op de wereld. Bijvoorbeeld door kinderen te nemen en ‘’onszelf’’ door te geven, maar ook in het werk willen we dit. We willen impact maken en een bijdrage aan de maatschappij leveren. We willen ons van betekenis voelen en laten zien dat we ertoe doen. Het werk is een plek waar we dit kunnen doen op de manier waar wij ons fijn bij voelen. Je kan veel betekenen voor een ander én daar nog betaald voor krijgen ook.

Mentale rust
Op het moment als jij werk doet waar jij je betekenisvol in voelt, gelukkig mee bent en waar jij je energiek door voelt zorgt dat vervolgens voor rust. Mentale rust. Je voelt dat je op de goede plek zit. Je leven gaat op de manier hoe je dat zou willen. Het leven kabbelt rustig door en jij voelt je er goed en rustig bij.

Structuur in onze dagen
Daarnaast zorgt werk voor structuur in onze dagen. Je hebt vast wel eens iemand in je omgeving gezien die met pensioen ging en vervolgens even niet meer wist wat diegene moest doen. Ze waren hun ritme en structuur kwijt, doordat ze niet meer werkten. Werk zorgt dus ook voor ritme in je dagen en hierdoor ook voor een bepaalde manier van voorspelbaarheid en rust. Je weet immers hoe je dag ongeveer zal verlopen. Dat kan aan de ene kant zorgen voor een opgesloten gevoel (wat veel millennials ervaren), maar als je iets doet wat je echt leuk vindt zit er eigenlijk alleen de positieve kant aan: namelijk ritme. Wat fijn is voor ons lichaam.

Ontwikkeling
Werken zorgt ervoor dat je jezelf kan ontwikkelen. Je leert in je werk telkens nieuwe en/of verdiepende dingen. Zo is werk ook uitdagend en kan je telkens een stapje vooruit zetten. Je kan andere kwaliteiten gaan inzetten, nieuwe vaardigheden leren en verbanden leggen. Doordat je jezelf blijft ontwikkelen blijft het werk ook leuk. Op het moment dat je merkt dat de uitdaging eruit is, is het tijd om op zoek te gaan naar een baan waar je jezelf wel weer kan ontwikkelen.

Waardering

En alsof dat al niet genoeg dingen zijn dat werk ons oplevert, komt er nog eentje bij. Last but not least: namelijk waardering. Dankzij het werk dat wij doen, voelen wij ons goed over onszelf. We krijgen complimenten van de personen die we helpen én onze collega’s. Deze complimenten internaliseren wij, waardoor we met een goed gevoel de dag kunnen afsluiten.

Dus, werk is zoveel meer dan alleen salaris. De grootste reden om te werken zou dus ook niet geld moeten zijn naar mijn beleving, maar bijvoorbeeld omdat je er gelukkiger van wordt. Daarnaast kan ik mij ook goed voorstellen dat je deze dingen op dit moment niet uit het werk haalt, waardoor dit lastig voor te stellen is. Op dat moment zit je niet op je plek en is het belangrijk om te gaan ontdekken wat voor werk er wel bij je past.

Daar help ik jou graag mee door middel van de 1 op 1 doorbreeksessie. Hier kan je daar meer over lezen en de doorbreeksessie aanvragen:

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise