Hoe herken je werkstress? De 20 symptomen.

‘’Ik heb geen tijd om te ontspannen’’
‘’Als ik mijn werk niet doe, dan doet niemand het’’ ‘’Alle taken die ik doe, moeten (goed) gedaan worden!’’

Enkele opmerkingen die overduidelijk wijzen op werkstress. Een beetje stress is oké. Sommige periodes zijn drukker dan andere en dat is oké. Het zorgt ervoor dat we extra adrenaline aanmaken en goede prestaties neer kunnen zetten. Toch is werkstress ongezond als dit langere tijd aanhoudt en dit leidt meestal tot overspannenheid of zelfs een burn-out. Om deze reden is het belangrijk dat je de signalen herkent én hier daadwerkelijk iets mee doet. In dit artikel lees 6 tips tegen werkstress.

Maar eerst is het ook belangrijk om natuurlijk de symptomen te herkennen. Hierbij 20 symptomen waaraan jij werkstress kan herkennen bij jezelf. 

1. Nagels bijten
Een vorm van onbewuste stress die we naar buiten laten. Een van de dames die mijn minitraining én de daarbij behorende coachsessie volgde, had haar nagels afgebeten tot op het vlees. Onbewust, omdat zij zo bezig was met haar taken.

2. Hoofdpijn en migraine
Zeker in periodes als je het drukker hebt en je veel taken op je schouders hebt liggen. Hoofdpijn is een teken dat je hoofd vaak overuren maakt.

3. Nek- en rugpijn
De spanning die je ervaart gaat vastzitten in je lichaam. Vaak in je nek en schouders, ook omdat als we stress hebben we onbewust een andere lichaamshouding aannemen. In dit artikel lees je 5 simpele oefeningen tegen nek- en rugpijn. 

4. Lijstjes
Heb je veel werkstress en nog 100 dingen die je moet doen? Is het heel gebruikelijk om takenlijstjes te maken. Op je computer, in een notitieboekje en in je telefoon. Op deze manier proberen we orde in de chaos te brengen. Ook lijkt het alsof deze takenlijstjes nooit af komen.

5. Overprikkelt en geïrriteerd
Er hoeft maar iets kleins te gebeuren, maar meteen ben jij geprikkeld. Wellicht word je snel boos of kan je sneller in huilen uitbarsten. Het gaat erom dat er kleine dingen aan vooraf gingen, maar dat jij veel sneller in je emotie schiet dan ervoor. Je continue staat is geïrriteerder dan dat dit voorheen was.

6. Onzeker
Doordat je het zo druk hebt met je werk, merk je dat je dat je je onzekerder voelt. Je vraagt je af of je het wel goed doet, of je wel goed genoeg bent. Ook merk je dat je die gevoelens niet alleen op werk ervaart, maar ook thuis. Het voelt alsof je iedereen teleurstelt.

7. Onrustig
Doordat je graag wilt voldoen aan alle verwachtingen en doordat de werkdruk erg hoog ligt voor je kan je moeilijk ontspannen. Je bent onrustig, wilt de hele tijd werken aan deze taken of zit ermee in je hoofd. Juist ook op de gekste tijden in je hoofd als je hier eigenlijk niet mee bezig hoeft te zijn, zoals zondagochtend. Het is belangrijk dat je meer gaat ontspannen. In dit artikel lees je 10 tips hoe je écht kan ontspannen.

8. Gevoelens zijn afgevlakt
Je voelt je emotieloos van binnen. Je emoties zijn afgevlakt. Echte hoge pieken van geluk ervaar je al langer niet meer. En de normale staat van je emoties is somber, al voor een langere tijd. Super zonde, want het leven is een stuk minder leuk dan!

9. Besluiteloos
Met je werk wil je graag besluiten nemen. Bijvoorbeeld besluiten om je werk makkelijker te maken, vragen of anderen taken kunnen overnemen of je moet grote beslissingen voor het bedrijf maken. Toch vind je deze beslissingen maken lastig. Je wilt eerst alles op een rijtje krijgen, alle positieve en negatieve aspecten opnoemen om vervolgens een keuze te maken. Pfff en zelfs dan heb je er moeite mee.

10. Concentratie is laag
Je wilt zo hard je best doen en vlammen, maar het lukt gewoon niet. Niet zo gek ook, want je levert al zo veel werk (vooral ook mentaal) dat je concentratie ook een keer op is. Inspanning gaat niet zonder ontspanning, dus is het belangrijk om ook daarop te focussen wil je je weer kunnen concentreren op je werk. In dit artikel de 10 tips met je hoe je echt kan ontspannen.

11. Vergeetachtig
Dit is de reden waarom je waarschijnlijk zoveel lijstjes maakt. Er drukken zoveel taken op je, je hebt het overzicht niet meer én vergeet dus geregeld taken. Ook al zet je die lijstjes in, toch komt daar niet alles op te staan. En zo worden die onzekere gevoelens nog erger.

12. Je bent de prioriteiten kwijt
In alle taken die je doet en met alle takenlijsten is het lastig om prioriteiten aan te brengen. Je weet niet goed meer wat nu echt belangrijk is en wat minder belangrijk. Voor jouw gevoel is alles belangrijk en moet het allemaal zo snel mogelijk gebeuren!

13. Opgejaagd en rusteloos 
De taken blijven op je schouders drukken en daar wil je vanaf. Dus zet je je zo hard mogelijk hiervoor in. Toch zorgt dit er wel voor dat je je opgejaagd voelt en dat je erg rusteloos bent. Altijd ben je on the go. Zowel echt met taken als in je hoofd. Hierdoor is het nemen van pauze bijvoorbeeld lastig en eet je liever achter je bureau een broodje, dan dat je echt even niks doet.

14. Zweten en slecht slapen
Doordat je hoofd overuren maakt, wordt het slapen ook steeds lastiger. Het wordt lastiger om In slaap komen, omdat je dan nog ligt te malen. Maar ook tijdens het slapen kan je zomaar zweetaanvallen van de stress krijgen en niet meer in slaap komen.

15. Moe
Niet zo gek dat als je slecht slaapt, je altijd maar bezig bent met alle taken die je moet doen dat je je moe voelt. Dit is niet moe van een nachtje niet goed slapen. Het is een vorm van je chronisch moe voelen. Elke dag probeer je jezelf wakker te houden met koppen koffie, om toch te kunnen werken. 

16. Aankomen/afvallen
Dit komt omdat we onbewust op zoek zijn naar dingen die ons kunnen helpen. Sommige mensen als zij stress hebben eten zij niet meer. Anderen gaan juist extra eten. Ook zie je vaak dat mensen meer alcohol of zelfs drugs gaan nuttigen om het dragelijker voor zichzelf te maken. Het zijn vluchtroutes

17. Hartkloppingen
De stress die je ervaart kan zelfs zo hoog worden, dat je er hartkloppingen van krijgt. Net als bij echt adrenaline dat door je lichaam zou gieren op het moment dat er een wilde leeuw voor je staat, heb je dit nu richting de taken op je werk. Als je deze hartkloppingen vaker hebt, is dit een absoluut signaal dat je er NU verandering in dient te brengen

18. Piekeren
Uiteraard. Een die je goed kan herkennen. Piekeren voor het slapen, je hoofd maalt zelfs tijdens het avondeten en in het weekend rondom de taken van je werk. Piekeren is een groot kernmerk van te veel werkstress.

19. Verliest je gevoel voor humor
Omdat je zo opgaat in de taken van je werk (en daar stress van ervaart) ben je voornamelijk serieus bezig. Altijd staat je hoofd op presteren en dingen afronden. Dit zorgt ervoor dat er minder ruimte in je hoofd is voor humor en grapjes maken. De echte lol die je ervan zou kunnen hebben, heb je niet meer.

20. Minder creatief
Je vindt het lastig om met creatieve oplossingen en ideeën te komen. Je wordt echt uitgedaagd om nog vindingrijk te kunnen zijn als je werkstress ervaart.

De eerste stap van werkstress is het herkennen van de symptomen. De volgende stap is uiteraard de werkstress aanpakken. In dit artikel deel ik 3 tips tegen werkstress. Ook is het belangrijk om te gaan focussen op ontspanning. Daar lees je hier meer over.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise