Ik wil mijn financiële zekerheid niet verliezen, maar wel mijn droombaan ontdekken. Hoe doe ik dat?

Je hebt een vast contract en een baan, maar bent er niet gelukkig. Je bent op zoek naar wat voor werk er dan wel bij je past. Je wilt graag je passie ontdekken. En alsof dat al niet moeilijk genoeg is én je totaal nog geen idee hebt wat je wilt doen, speelt er nog iets in je achterhoofd. Namelijk die vastigheid en de financiële zekerheid die je nu hebt. De baan die je nu hebt geeft je geen voldoening, uitdaging en plezier meer, maar zorgt er wel voor dat er brood op de plank komt. Je kan je rekeningen betalen, leuke dingen doen en prima rondkomen met het salaris dat je nu hebt. En dat wil je niet opgeven… Die financiële zekerheid wil je niet verliezen, maar wel jouw droombaan ontdekken én wisselen van werk. Aaarghh! Je hebt er al veel over nagedacht, tot het piekeren in bed aan toe, maar je komt er maar niet uit. Wat moet je doen?… Daar ga ik je bij helpen in dit artikel.

Mijn naam is Elodie en zelf heb ik ook in deze situatie gezeten. Ik ben jarenlang leerkracht geweest in het basisonderwijs, tot het moment dat ik er ongelukkig van werd en graag iets anders wilde. Maar wat dat dan was? Geen idee. Én eigenlijk vond ik het vooral ook doodeng om mijn zekerheid en vaste contract op te zeggen. Mijn worst case scenario was dat ik mijn rekeningen niet meer kon betalen en dat ik met hangende pootjes terug zou moeten naar mijn ouders. Dat ik mijn huis, auto en al mijn opgebouwde onafhankelijkheid moest opgeven. En ik heb hele lieve ouders, daar gaat het niet om, maar het voelde voor mij als falen als ik dat zou doen. Kostte wat het kost wilde ik dus die financiële zekerheid behouden, maar wel mijn droombaan bemachtigen. In dit artikel lees je hoe ik dat aangepakt heb en wat ik jou hierin adviseer.

Jouw comfortzone
Zoals je al las is het zoekproces naar vinden wat voor werk er écht bij je past niet gemakkelijk. Het is daarvoor belangrijk om eerst echt te weten wie je als persoon bent. Waar je voor staat, wat je belangrijk vindt en dus eigenlijk wat jouw identiteit is (zonder je werk). Vanuit daar kan je kijken wat voor werk daarbij past. Dit is een proces van zelfontwikkeling en jezelf op een diep vlak kennen. Vanuit daar kan je een keuze maken naar werk dat bij jou past.

Helaas speelt daarbij onze Amygdala (ons emotionele regelcentrum) een belangrijke rol in. Deze wilt jou veilig en in je comfortzone houden. En die comfortzone kan je in je werk vaak meten aan:
– Het salaris dat je nu verdient
– De hoeveelheid uren die je nu werkt
– De reistijd die je nu hebt
– Etc.

Dit zijn hierdoor ook vaak de dingen die je gemakkelijk kan benoemen als je op zoek bent naar ander werk. Je weet exact hoeveel uur je wilt werken en hoeveel je minimaal wilt verdienen. Maar wat je qua werk zelf wilt doen is vaak de vraag.

Redenen verzinnen
Maar omdat je zo vast houdt aan dat ‘’perfecte plaatje’’ wat gelijk staat aan jouw comfortzone is het ook erg lastig om open te staan voor werk dat écht bij je past. Je ziet namelijk altijd wel beren op de weg. Zoals dat er teveel reistijd is, je minder salaris gaat verdienen of je kan het misschien niet vinden met je nieuwe collega’s. En op die manier zie je altijd wel redenen waardoor een baan niet goed genoeg is.

Want als er een vacature is waarbij je minder gaat verdienen, ga je in je hoofd al 10 stappen vooruit denken. Want als je minder gaat verdienen, kan je misschien niet even vaak op vakantie als dat je nu doet, of moet je minder vaak uit eten of kan je niet de nieuwste Iphone kopen. En dus zie je er in je hoofd (dat doet je Amygdala dus) meteen vanaf. En zo gaat die zoektocht verder. Waarbij je én niet weet wat je echt wilt en steeds gefrustreerder, onzekerder en moedelozer wordt rondom die zoektocht. En belangrijker nog: waardoor je nog steeds blijft zitten in die vaste baan waar je niet gelukkig bent.

Verandering
Dus… dat moet anders! Waarbij het ‘’probleem’’ dus ligt in de manier hoe je nu denkt over die toekomstige baan. Je bent met je gedachtes al 10 stappen vooruit het denken, waardoor je ook niet meer open kan kijken naar werk dat écht bij je past.

Mijn advies zou dus ook zijn: laat éérst los wat je reistijd is, wat je wilt verdienen etc. Dat is niet het belangrijkste. Belangrijker is dat je werk gaat doen dat echt bij je past. Waar je blij van wordt en waar je uitdaging in vindt.

Dé enige manier die daarvoor geschikt is, is inzoomen op jezelf. Houd je niet bezig met vacaturewebsites of beroepskeuzetests. Het is belangrijk dat jij antwoorden krijgt binnenin jezelf. Als je daarin vastloopt omdat je niet weet waar je moet beginnen, je geen idee hebt welke vragen je kan stellen of enkel op de oppervlakte blijft hangen, schakel dan hulp in.

Gratis doorbreeksessie

Elke maand, de laatste dag van de maand geef ik 2 doorbreeksessies weg. Dit is een 1 op 1 coachsessie. Hier kan je de informatie van de doorbreeksessie lezen én deze aanvragen.

Aan het einde van de doorbreeksessie weet je:
✔️ Wat jouw verlangen is
✔️ Wat jouw grootste dromen zijn
✔️ Wat je nu nog in de weg staat
✔️ Weet je wat je kan doen om deze belemmering om te buigen.

Bekijk het dan van de andere kant
Het kan ook zijn dat je Amygdala het toch weer overneemt van je. Dat je de focus legt op de randzaken van het werk of dat je je focust op hetgeen wat je kan verliezen. Zoals financiële zekerheid.

Het eerste wat hierbij belangrijk is, is dat je hier bewust van wordt. Je moet eerst inzien dat je steeds wordt terug getrokken naar dezelfde gedachte. Op het moment dat je dit door hebt, kan je namelijk jouw gedachten ombuigen. Door niet meer de focus te leggen op wat je kan verliezen, maar door de focus te leggen op wat het je kan opleveren.

Want, stel nou je wisselt van baan. Een baan die bij je past levert je op:
– Energie in- en buiten je werk
– Met plezier en zin naar je werk toegaan
– Voldoening en uitdaging halen uit je werk
– Gelukkiger zijn. Zowel op je werk als in je privé
– Meer mentale rust ervaren
– Meer tijd, energie en zin om andere dingen te ondernemen
– Vertrouwen in jezelf, omdat je een stap buiten je comfortzone hebt gemaakt
– Etc…

Op het moment dat je toch weer bezig bent met financiële zekerheid verliezen en gedachtes die denken aan negatieve gevolgen en/of tekorten, verplaats je aandacht dan naar het geluk wat een switch je kan opleveren. Wedden dat je dan weer het vertrouwen vindt om ertegenaan te gaan?

You got this!

En nogmaals, vind je het lastig om te ontdekken wat voor werk er echt bij je past? Vraag hier de doorbreeksessie aan:

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise