Solliciteren, maar voldoe je niet aan (alle) eisen? Zo ga je daarmee om

Je hebt EIN-DE-LIJK jouw droombaan gevonden. Er staat een vacature online en je wilt deze baan super graag hebben. Je bent klaar voor een baan waar je voldoening, energie en plezier uit haalt. Je besluit om een motivatiebrief te schrijven en je CV kloppend te maken. Tot je schrik zie je vervolgens bij de vacature functie-eisen staan. Sh*t! Je voldoet niet aan de eisen die het bedrijf gesteld heeft. Je ziet je droom al in duigen vallen. Dit is absoluut niet wat je wilde. Wat nu?!

Daar lees je het antwoord op in dit artikel. Want niet getreurd. Er zijn zat dingen die je op dit moment kan doen. Op het moment dat jij die baan graag wilt en niet aan de eisen voldoet, betekent dat nog niet dat je deze baan moet opgeven.

Voordat je de baan helemaal opgeeft, probeer éérst deze tips:

1. Bedrijven maken een vacaturetekst op basis van de perfecte kandidaat.
En een perfecte kandidaat is veelal helemaal niet mogelijk. Laat je dus niet uit het veld slaan bij het lezen van de eisen. Bedrijven kiezen iemand die goed bij de functie en het bedrijf past. Daarvoor hoef jij niet aan alle functie-eisen te voldoen. Het is daarbij belangrijk om te weten wat voor het bedrijf strikt noodzakelijk is en waar er speelruimte is. Bel het bedrijf op en vertel hoe enthousiast je bent over de functie. Leg je situatie uit en vraag of ze jouw sollicitatie kunnen nemen met jouw ervaring. Voordat je belt, lees eerst tip 2.

2. Vertaal de functie-eisen naar jouw ervaring
Veel functie-eisen heb jij waarschijnlijk al, maar dan in een ander jasje gestoken. Je hebt de ervaring nog niet in datzelfde werkveld opgedaan, maar wel al in je privé, bijbaan of het werk dat je nu doet. Bijvoorbeeld: je hebt nog niet geleerd om te verkopen via gesprekken, maar je hebt als bijbaantje in een winkel gestaan. Daar heb je ook dit soort vaardigheden opgedaan, maar dan in een andere setting. Dit is de onderbouwing dat je kan gebruiken in je motivatiebrief en tijdens het telefoongesprek. Je hebt dus de kwaliteiten en ervaring al opgedaan, maar dan in een andere vorm. Benoem dit duidelijk. Zo laat je zien dat je wel degelijk veel in huis hebt om deze functie aan te kunnen.

3. Zoek een zelfde soort baan bij een ander bedrijf óf een ander soort functie bij dit bedrijf
Is het bedrijf toch star in de functie-eisen die ze hebben? Kijk dan eens verder rond. Het betekent namelijk niet dat je meteen van deze droom moet afzien. Wil je graag eenzelfde functie? Bekijk eens andere bedrijven en informeer daar. Wil je graag in dit bedrijf werken? Wellicht hebben ze een andere functie die ze jou (eerst) kunnen aanbieden. Met beide kan je meer ervaring winnen, waardoor je alsnog kan doorgroeien naar de functie die je echt graag wilt.

  1. Ga werken aan de specifieke functie-eisen
    En wil je de baan echt graag hebben, maar kan je er nu nog niks mee omdat je echt niet aan de eisen voldoet? Dan kan je altijd nog gaan werken aan de functie-eisen. Ga een traineeship volgen, een (korte) studie, stage lopen of neem een andere baan aan waar je de ervaring kan opdoen die ze zoeken. Zo heb jij er alles aan gedaan om die baan te bemachtigen! En o ja, vergeet niet het bedrijf in de lichten dat je nog steeds interesse hebt en dat je eraan gaat werken. Zo zullen ze niet raar opkijken als jij later een open sollicitatie indient.

    Heel veel succes! You got this!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise