Ongelukkig in je werk? Dit kan je doen!

Ongelukkig in je werk zijn. Zo veel van ons maken het mee. Opzien tegen de volgende werkdag en weinig of geen energie van het werk krijgen zijn duidelijke signalen.

Een ander signaal is piekeren, tot op het punt dat je er hoofdpijn en slapeloze nachten door krijgt. Ongelukkige werknemers zijn minder productief en gezond. Een win-win voor iedereen als jij dus wel gelukkig bent in je werk.

In dit artikel lees je verschillende signalen die je ervaart als je ongelukkig bent in je werk én welke stappen je kan nemen op dat moment.

Hoe weet je of je ongelukkig bent in je werk?
Tegenzin
Op het moment dat je meestal met tegenzin naar je werk gaat. Niet eenmalig dus, want dat hebben we allemaal weleens. Op het moment dat jij meer dagen met tegenzin gaat dan met zin, ben jij niet meer gelukkig in je werk. Je bent op dat moment al bezig met het werk, terwijl je er nog niet eens bent. Op zondagavond als het weekend voorbij is denk je er al aan en zie je er al meteen tegenop om weer aan de slag te gaan. Een duidelijk signaal dat jouw werk niet meer bij je past.

Piekeren
Op het moment dat je veel piekert over je werk en het je stress oplevert, is dat een duidelijk signaal. Ons geluksgevoel neemt drastisch af op het moment dat we piekeren en stress ervaren. Een voorbeeld is dat je piekert over dat je wel of niet moet wisselen van werk. Vraag jij jezelf af wanneer wisselen van werk wel of niet een goed idee is? Lees dan het artikel ”wanneer moet ik van baan wisselen?”

Impact op je leven buiten je werk
Als je werk een negatieve impact heeft op de rest van jouw leven, is dat geen goed teken. Bijvoorbeeld omdat je geen energie meer hebt om gezellig te dineren met je lover. Een ander voorbeeld is dat het je emotioneel zo gefrustreerd en geprikkeld raakt, dat je algemene staat een stuk minder gelukkig is dan het zou kunnen zijn.

Je voelt je niet gehoord, gezien of gewaardeerd
Je gehoord, gezien en/of gewaardeerd voelen zijn de 3 basisbehoeften van een mens. Als jij dit niet op jouw werk ervaart, mis jij letterlijk wat wij als mensen allemaal nodig hebben om onszelf te kunnen zijn. Deze basisbehoeften hebben we nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen en gelukkig te kunnen zijn. Als er op jouw werk nooit naar jouw ideeën wordt geluisterd en als je amper complimentjes krijgt over de werkzaamheden die je geleverd hebt, dan past deze werksfeer niet bij jou. Jij komt niet tot je recht als je enkel te horen krijgt wat je niet goed gedaan hebt namelijk. Dit kan dus komen zowel vanuit je leidinggevende als collega’s.

Je bent niet meer emotioneel betrokken
Wat er op je werk gebeurt, boeit je niet meer. Wat die collega’s in het weekend gedaan hebben of welke nieuwe ideeën je leidinggevende ook heeft? You don’t care. Vaak ontstaat deze niet-betrokkenheid op het moment dat er voorafgaand iets gebeurd is. Collega’s die roddelen of een leidinggevende die torenhoge verwachtingen van je heeft die je niet waar kan maken bijvoorbeeld. Jij beschermt jezelf (onbewust) door afstand te nemen.

Je werk is saai
Boringgggg! Als jouw werk je geen uitdaging meer geeft is het saai. Het is belangrijk dat je jezelf kan ontwikkelen en dat je voldoende doorgroeimogelijkheden hebt. Dat je op z’n minst elke dag iets (kleins) kan leren, zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent. Als je niets meer kan leren, dan is je werk saai en zal je ook (op lange termijn) niet gelukkig meer worden van je werk. Dit wordt ook wel de bore-out genoemd. Hier lees je wat een bore-out precies is.

Je werk is te druk!
Het kan zijn dat de werkdruk op je werk veel te hoog ligt. Je ervaart continue dat je moet presteren, targets moet halen én maar door moet gaan. Het levert je druk op, vooral ook het gevoel dat het allemaal moet en goed moet. Deze druk maakt het werken steeds minder leuk voor je. Uitdaging is goed en drukke periodes zijn oké, maar continue te druk zijn zorgt voor overbelasting. Iets dat je absoluut niet wil als je de burn-out wil voorkomen.

Ik ben ongelukkig in mijn werk. Wat nu?
Op het moment dat je ongelukkig bent in je werk, wissel dan. Inkoppertje en dit had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht. Dit gaat voornamelijk op als je al langere tijd ongelukkig bent in je werk en niet toevallig afgelopen week, nadat er iets voorgevallen is.

Laat jezelf niet tegenhouden
Laat jezelf niet tegenhouden doordat je wellicht minder geld ergens anders verdient. Of omdat je bang bent dat de stap niet de juiste is. Uiteindelijk is jouw geluk het belangrijkste en de enige die de verantwoordelijkheid daarvoor heeft, ben jij. Jij bent de enige die de beslissing kan nemen om weer gelukkig(er) te worden. Kies dus voor jouw eigen geluk boven je werk.

Geluksgevoel een boost geven?
Besef je alleen wel: geen enkele baan is perfect. Ook in je droombaan, die wel volledig bij je past en waar je gelukkig in bent, heb je weleens een dag geen zin. Toch zijn er genoeg banen waar jij jouw geluksgevoel al een flinke boost kan geven. Het is dus tijd om te gaan ontdekken wat voor werk jou dan wel gelukkig maakt.

Benieuwd hoe je dit kan doen?
Meld je aan voor de doorbreeksessie. Het is een één op één coachsessie voor als jij zoekende bent naar wat voor baan er bij je past. Via button lees je erover en kan je je aanmelden: 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise