Hoezo lukt het mij niet om werk te vinden dat bij mij past?

Twijfelen aan mezelf
Ik was moedeloos, onzeker en zooo ontzettend moe. Al meerdere jaren was ik op zoek naar wat mijn passie was, waar mijn vuurtje van ging branden en welk werk mij echt gelukkig zou maken. Maar het lukte telkens niet. Keer op keer werd ik weer teleurgesteld en begon ik weer bij het begin. Het demotiveerde mij, maar ik wist ook dat ik in het werk dat ik deed (als leerkracht) niet zo door kon gaan. Dat begon ook z’n tol te eisen.

Ik begon te twijfelen aan mezelf. Doe ik iets verkeerd? Hoezo lukt het mij maar niet om werk te vinden dat bij mij past? Bestaat die droombaan wel voor mij? Ik voelde mij gevangen in mijn werk en was klaar om los te breken, maar dat kon niet zonder te weten welke richting ik dan wel op wilde. Immers moesten de rekeningen ook wel betaald worden. En zo ging ik elke ochtend met lood in mijn schoenen naar mijn werk en ging ik verder op onderzoek uit in de middag, terwijl daar ook de moed steeds verder wegzakte.

Is dit herkenbaar voor je?

Het is gelukt om werk te vinden dat past
Allereerst is het mij na jarenlang ploeteren gelukt om werk te vinden dat bij mij past. Ik heb werk gevonden dat mij gelukkig maakt en ik begrijp inmiddels ook hoezo het mij maar niet lukte om dat werk te vinden. In dit artikel lees je met welke dingen je beter kan stoppen, zodat het jou ook lukt om werk te vinden dat bij je past. En trust me: die baan bestaat ook voor jou en die zal je vinden!

In al die jaren heb ik ontzettend veel dingen geprobeerd, welke uiteindelijk mij niet dat verhelderende antwoord gaven. Ik heb vele soorten gedachtes gehad, waarvan sommige helpend en anderen niet. Dat deze niet helpend waren, kwam ik pas later achter. Ik wil je aanraden om deze gedachtes en deze probeersels aandachtig te lezen. Als je deze herkent bij jezelf is mijn advies om te stoppen met deze probeersels en om jouw gedachtes hierover om te gaan vormen. Pas als je dat doet, zal je namelijk pas echt vinden wat bij je past.

De 13 dingen die ik deed (waarvan ik weet dat jij ze ook doet)
Het zijn de dingen hoezo het jou maar niet lukt om werk te vinden dat bij je past:

1. Je wil bevestiging of goedkeuring van anderen
Dit kan bewust of onbewust zijn. Zo wilde ik dat mijn ouders achter mijn beslissing stonden om te wisselen. Wat zij op hun beurt lastig vonden om te doen, omdat ik met een carrière switch mijn vaste contract opgaf voor iets waarvan ik niet eens wist wat het zou moeten zijn. Daarnaast wilde ik mijn collega’s niet teleurstellen en hen achterlaten met het werk. Ik wilde als het ware iedereen (onbewust) pleasen, waardoor het lastiger werd om echt open minded naar iets anders te kunnen kijken.

2. Je doet wat maatschappelijk verwacht wordt
Je gaat studeren, vanuit daar ga je fulltime aan de slag in dat werkveld, huisje boompje beestje en vervolgens maak je promotie bij dat bedrijf etc… En zo gaat het riedeltje door. Dit was het idee dat ik had. Niet perse omdat ik dit mij altijd zo voor mij gezien had en wilde, maar ik wist wel dat dit verwacht werd. Op verjaardagen met familie waren de eerste vragen die gesteld werden: hoe staat het in de liefde en hoe gaat het op werk? Daarbij voelde het nemen van rare sprongen als niet begrepen en niet gewaardeerd. Logisch. Wij (millennials) als prestatiegeneratie willen laten zien dat we het goed hebben en goed doen. Daar leer je hier meer over. Buiten de lijntjes kleuren is kan nogal spannend zijn.

3. Je zit in je hoofd, niet bij je gevoel
Je voelt simpelweg niet wat er bij je past. Keuzes maken is niet je sterkste kant, tenzij het keuzes zijn welke je al gewend bent om te maken of keuzes welke je met je hoofd maakt. Zo was het bijvoorbeeld voor mij makkelijk om te kiezen welke pindakaaspot ik zou meenemen vanuit de supermarkt (biologisch, met stukjes, eigen huismerk). Een levenskeuze maken werd hierdoor alleen super lastig om te beantwoorden. Laat staan de vraag: ‘wat voor werk past er dan wel bij mij?’. Dit komt omdat jij geneigd bent om met je hoofd te kiezen en dan lukt dat niet, dan weet je het antwoord simpelweg niet. In dit artikel lees je daar meer over.

4. Je vertrouwt je eigen gevoel niet
Je gevoel geeft jou genoeg tekens, stiekem weet je dat diep van binnen wel, maar je luistert er niet naar. Je hebt namelijk het idee dat jouw gevoel een richting aangeeft die niet mogelijk of haalbaar is. Je neemt je eigen gevoel hierdoor niet serieus. Zo dacht ik dat een eigen bedrijf beginnen niet bij mij zou passen, omdat ik niet goed ben in boekhouding en omdat ik totaal geen ervaring had in het ondernemerschap.

Ik was bang dat ik geen geld met mijn bedrijf kon verdienen en zou falen. Zo gooide ik het idee overboord telkens als het op kwam. Inmiddels heb ik een eigen bedrijf en kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik niet mijn eigen gevoel hierin vertrouwde.  Over het vertrouwen op je eigen gevoel lees je hier meer. 

5. Je vindt dat je zelf moet kunnen ontdekken wat bij je past
Mijn gedachtes draaiden steeds rondjes. Telkens dacht ik dezelfde soort dingen die mogelijk bij mij pasten, maar ook telkens dezelfde redenen waarom dit niet zo zou zijn. Ik liep vast. Niet wetende dat ik eigenlijk mijzelf helemaal niet zo goed kende. Hetgeen wat ik wel wist is dat ik mij een mislukkeling voelde dat ik nog steeds niet wist wat bij mij paste. Ik voelde mij zwak en ik voelde dat ik gefaald had. Is dit gevoel herkenbaar voor je? In dit artikel vertel ik er meer over.

Hoe meer ik mezelf leerde kennen, hoe meer ik erachter kwam dat ik mezelf eigenlijk voorheen helemaal niet gekend had. Daar kwam ik pas achter, dankzij de inzichten die ik kreeg door anderen. Zij hielden mij een spiegel voor, waardoor ik een diepere laag van mezelf zag. Zij gaven mij inzichten waar ik nooit op gekomen was. Pas toen ik accepteerde dat het oké was om hulp hierbij te vragen kwam ik verder.

6. Je bent bang om erop achteruit te gaan
Als je stopt met dit werk, wil je er wel werk voor terug waar je evenveel verdient of meer. Je wil dezelfde soort dagen behouden. Je wil dezelfde reistijd of minder. Je wil dezelfde soort algemene voorwaarden en liever nog meer vakantiedagen. Een andere optie zie je niet voor je, want erop achteruitgaan (vooral in salaris) is niet mogelijk. Omdat je dit zo strak voor je ziet kan je minder open minded denken aan de banen die er allemaal zijn, waardoor het lastig is om te vinden welk werk echt bij je past. Zo stop je namelijk jouw echte dromen in de koelkast. Je bent namelijk teveel bezig met er niet op achteruit gaan, dan echt je droombaan vinden. Je wil (financiële) zekerheid behouden. Logisch, want rekeningen moeten ook betaald worden. Hier lees je daar meer over.

Pas op het moment dat je dit los kan laten, kan je met een open blik jouw droombaan ontdekken en bemachtigen.

7. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent voor ander soort werk
Je hebt een super specifiek diploma en heel gerichte ervaring in hetgeen wat je nu doet, maar niet in iets anders. Hoezo zouden ze jou dan aannemen voor een andere functie? Anderen zijn dan toch veel beter dan jij die daarin ervaring en/of een diploma hebben? Deze gedachtes hielden mij muurvast toen ik als leerkracht zoekende was naar iets anders. Mijn PABO-diploma en ervaring waren namelijk nergens anders een vereiste en ik dacht in eerste instantie dat het zonde was dat ik deze richting ooit was opgegaan.

Nu nadat ik de keuze gemaakt heb om iets anders te doen zie ik pas wat een meerwaarde mijn studie is geweest. Ik heb geleerd om om te gaan met verschillende mensen, om te plannen, om leiding te geven, om dingen te organiseren en regelen, om mijn kennis duidelijk over te brengen, om samen te werken en nog veel en veel meer. Allemaal vaardigheden die ik nu dagelijks gebruik in mijn werk. Een diploma en ervaring die je opdoet, kan je dus absoluut ergens anders in gebruiken alleen niet zo rechtlijnig zoals je misschien denkt. Je bent dus absoluut goed genoeg voor ander werk. Zie wat dit werk je namelijk heeft gebracht en gebruik dat in je toekomstige baan.

8. Je denkt continue: wat past er dan wel bij mij?
Een veelvoorkomend probleem is continue denken: wat past er dan wel bij mij? Logisch, want dat is immers de vraag waar je antwoorden op zoekt. Het vervelende is echter dat je op die vraag moeilijk een antwoord vindt, omdat daar weer allemaal vragen onder hangen waar je eerst een helder en concreet antwoord op dient te hebben, voordat je weet wat voor werk er echt bij je past. In dit artikel kan je er meer over lezen. 

Het is belangrijk om eerst super helder te krijgen wie je eigenlijk bent, wat je belangrijk vindt en vanuit daar kan je de link leggen naar welk werk er dan bij past. Stel jezelf dus niet direct de vraag wat er bij je past, zo loop je namelijk enkel vast met geen of veel te veel ideeën. Zoom in plaats daarvan eerst in op jezelf om jezelf te herontdekken. Zo komt dat antwoord vanzelf. 

9. Je bent bang om de foute keuze te maken
Do I need to say more? Ik denk dat deze angst voor iedereen heel bekend is die in een droombaanzoektocht zit. Je wil niet zomaar iets opgeven wat je hebt en al helemaal niet als het straks weer werk is wat niet bij je past en je hierdoor weer bij 0 moet beginnen. Je wilt niet falen in de ogen van een ander, maar ook niet naar jezelf toe. En dat begrijp ik als geen ander. Maar op het moment als je nooit een keuze maakt, zal je altijd ongelukkig in dit werk blijven. Want dat is een ding dat je al weet. De andere keuze weet je nog niet, maar dat dit het niet is staat vast. Wat de echte foute keuzes zijn lees je hier. 

En ja, je comfortzone verlaten is spannend en tuurlijk wil je de juiste keuze maken. In dit artikel lees je meer over hoe je nou exact kan weten dat je de juiste keuze in je werk maakt. 

10. Je weet nog niet hoe je het kan aanpakken…

Je denkt telkens ‘’hoe ga ik dit aanpakken? waarbij de conclusie bijna altijd is dat het niet zal lukken. Wat als je je straks moet omscholen en weer een studie van 4 jaar moet doen? Daar heb je helemaal geen geld of tijd voor. Straks word je niet aangenomen bij het solliciteren? Dan is het allemaal voor niets geweest. En nog veel en veel meer ‘’voorspellingen’’ die je in je hoofd hebt over de toekomst, waarom het allemaal gedoemd is te mislukken. Meer over deze angsten lees je hier.

Het probleem bij deze angsten is dat ook deze je tegenhouden om open minded te kunnen kijken. Je bent enkel bezig met de consquenties op je leven in plaats of het echt bij je past of niet. Deze consequenties mag je loslaten en het op je af laten komen. Krampachtig hieraan vasthouden zorgt er alleen maar voor dat je niet in beweging komt en niet die droombaan vindt. Zie het als een avontuur waarbij je alleen maar ontzettend veel nieuwe dingen zal leren en wat je een stuk gelukkiger zal maken.

 

11. Je pakt het op de verkeerde manier aan en je blijft maar aanmodderen
In een eerder artikel schreef ik over hapsnap manieren, welke we toepassen om werk te vinden dat wel bij ons past. Het zijn manieren die niet werken, zoals
– Vacaturesites inzetten
– Vragen aan anderen: ‘wat denk jij dat bij mij past?’
– Beroepskeuze- of studiekeuzetests doen
– Reizen om jezelf te herontdekken
– Afstrepen welke banen niet bij je passen
– En nog veel meer…
Dit is het artikel. 

Het is hierbij heel fijn dat je tijd en energie steekt in je droombaanzoektocht, maar je houdt je bezig met de verkeerde dingen. Het kost je juist hierdoor veel tijd en energie, zonder dat het je een concreet antwoord oplevert. Super zonde dus! Op die manier ben je vooral aan het aanmodderen zonder echt een stap te zetten. Gooi deze manieren dus in de prullenbak, want ook al lijkt het dat het je verder helpt… Dat doet het helaas niet. Hier lees je verder over hoe je ervoor kan zorgen dat je niet verzand in deze zoektocht naar werk dat wel bij je past.

 

12. Je steekt er geen tijd, geld of energie in
Je werk kost je veel energie en na een dag werken heb je geen energie meer om tijd in je droombaanzoektocht te steken. Je zet Netflix aan, ploft met een dekentje op de bank en bestelt online wat te eten. In het weekend trek je erop uit en ga je met vriendinnen op stap. Lekker even je werk helemaal vergeten en loslaten. Dat je dit doet begrijp ik helemaal. Ontspannen en genieten is super belangrijk. Het gevaar ligt hem er hierin dat je vervolgens geen tijd en energie meer steekt in die droombaanzoektocht. Dat het elke doordeweekse dag Netflix kijken is en elk weekend uitgaan is. En zo is er weer een week voorbij, een maand, een kwartaal en vervolgens werk je weer een heel jaar in de baan die je ongelukkig maakt. Dat is zonde. Op die manier neem je het niet echt serieus en blijf je veel te lang in deze baan.

Als je niet verder komt is het belangrijk dat je tijd en energie gaat steken in dingen die wel werken. Maar ook dat je bereid bent om te investeren in bijvoorbeeld een coach om je hierbij te helpen. Zo kan het proces snel, zonder frustratie en zonder teveel verloren energie verlopen. Benieuwd wat ik hierin voor je kan betekenen? Lees hier verder over het coachtraject naar jouw droombaan.

13. Je geeft jezelf continue valse hoop
Je weet dat dit werk niet meer bij je past, maar telkens ga je toch maar door. Je hebt namelijk hoop dat het werk wel beter wordt als je het maar tijd geeft. Zo zijn er ook misschien wisselingen op je werk waardoor je het nog even wil aanhouden zoals andere tijden, een dagje minder werken, een nieuwe leidinggevende… Deze dingen zorgen ervoor dat je je focus nog behoudt op je huidige werk in plaats van dat je echt open staat voor een nieuwe baan die wel echt bij je past. Je bedenkt eigenlijk redenen in je hoofd om er nog te kunnen blijven. Benieuwd hoe je daarmee af kan rekenen? Lees dan dit artikel.

Wat mij uiteindelijk wél geholpen heeft
Is een combinatie van meerdere dingen geweest
– Ik leerde om mijn angsten voor de toekomst, financiële zekerheid of de mening van anderen los te laten
– Ik herontdekte mijzelf op een dieper leven door middel van coaching. Ik kreeg een spiegel voorgehouden en kreeg hierdoor inzichten die ik alleen nooit opgedaan zou kunnen hebben
– Ik deed meerdere opleidingen waarin ik meer leerde over menselijk gedrag, waardoor ik helder kon inzien wat mijn patronen waren en hoezo deze mij tot dusver tegengehouden hadden
– Ik leerde wie ik was en wat ik belangrijk vind in het leven, waardoor ik een zelfverzekerde keuze kon maken en voor werk kon gaan dat écht goed bij mij past.

Ben je benieuwd hoe ik jou hierbij verder kan helpen?

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise